Поділитись:

У нацпарку на Волині знайшли дуже рідкісну багаторічну рослину (фото)

П'ятниця, 10 травня 2024, 19:58
У нацпарку на Волині знайшли дуже рідкісну багаторічну рослину (фото)

У нацпарку на Волині зафіксували поодиноке раннє квітування булатки великоквіткової – багаторічної трав’янистої рослини з родини орхідних.

Про це повідомили на фейсбук-сторінці Ківерцівського національного природного парку «Цуманська пуща».

Буяє лісова рослинність. Починають квітнути перші орхідеї «Цуманської пущі». Під час обстеження територій Озерського ПНДВ працівниками відділу науково-дослідної роботи Ківерцівського національного природного парку «Цуманська пуща» зафіксували поодиноке раннє квітування булатки великоквіткової (Cephalanthera damasoniun (Mill.) Druce, а також зміни, які відбуваються на цій території. Також на цій площі відмітили вегетацію коручки чемерникоподібної (Epipactis helleborine) та лілії лісової (Lilium martagon L.).

У нацпарку на Волині знайшли дуже рідкісну багаторічну рослину (фото)

За їх словами, булатка великоквіткова, назва якої з грецької означає «голова» і «пиляк», має своєрідно розташовані квітки, що стирчать догори пиляками. Реліктовий вид на східній межі ареалу. Багаторічна трав’яниста рослина з родини орхідних. Цвіте у травні-червні великими білими квітами, що не мають нектару. Квіти запилюються бджолами та джмелями, яких приваблюють вирости епіхілія. Перший надземний листок з’являється на 8-му році після проростання, зацвітає на 10-12-му. Зростає на узліссях, галявинах, серед чагарникових заростей поодинці або групами по декілька особин.

Під час досліджень також знайшли регіонально рідкісну рослину анемону лісову (Anemone sylvestris) і інші типові види рослин, а саме:

  • гравілат річковий (Geum rivale);
  • горлянку повзучу (Ajuga reptans);
  • чемерицю зеленоцвіту (Veratrum lobelianum Bernh);
  • жовтець повзучий (Ranunculus repens);
  • одинарник європейський (Trientalis europaea).

У нацпарку на Волині знайшли дуже рідкісну багаторічну рослину (фото) У нацпарку на Волині знайшли дуже рідкісну багаторічну рослину (фото) У нацпарку на Волині знайшли дуже рідкісну багаторічну рослину (фото) У нацпарку на Волині знайшли дуже рідкісну багаторічну рослину (фото) У нацпарку на Волині знайшли дуже рідкісну багаторічну рослину (фото) У нацпарку на Волині знайшли дуже рідкісну багаторічну рослину (фото) У нацпарку на Волині знайшли дуже рідкісну багаторічну рослину (фото)

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів