Поділитись:

Волинський нардеп ініціював зниження акцизу на альтернативні палива

Четвер, 18 лютого 2016, 18:03
Волинський нардеп ініціював зниження акцизу на альтернативні палива

Волинський нардеп з депутатської групи "Воля народу" Степан Івахів зареєстрував 15 лютого законопроект №4067 "Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо створення сприятливих умов для розвитку національного виробництва якісного палива).

У проекті зазначено, що система електронного адміністрування реалізації палив (СЕАРТ) повинна вступити в силу 1 липня 2016 року. Також має відбутися зниження ставки акцизу на палива альтернативні з € 120/1000 літрів до € 75/1000 літрів, – інформує OilNews.

Авторами законопроекту виступили депутати з фракції "Воля народу" Степан Івахів разом із Ярославом Москаленком.

У своєму проекті автори пропонують перенести дату початку реєстрації акцизних накладних в Єдиному реєстрі з 1 березня на 1 липня. Відповідно перехідний період зміщується з 29 лютого на 30 червня.

У пояснювальній записці автори посилаються на необхідність підготовки програмного забезпечення. У цілому, обґрунтуванню необхідності відкладення введення СЕАРТ приділено лише одне речення: "Це пов'язано з необхідністю відповідного доопрацювання програмного забезпечення суб'єктів господарювання для забезпечення автоматизованого обміну даними з Єдиним реєстром".

Законопроект передбачає не тільки зниження ставки акцизу для виробництва палива альтернативного з € 120/1000 літрів до € 75/1000 літрів, а й зміна процедури її розрахунку.

Пропонується внесення наступної норми: "Плата визначається за обсягом палива, зменшеного на обсяг інших підакцизних товарів (сировини), за якими був раніше сплачений акцизний податок, незалежно від ставки акцизного податку на такий обсяг і без перерахунку акцизного податку, сплаченого з такої сировини".

У пояснювальній записці автори заявляють, що без прийняття правок відбудеться зникнення учасників цього ринку, яке призведе до вкрай негативних наслідків для економіки країни і соціального становища громадян.

Зокрема автори очікують: зниження надходження в бюджет за рахунок ввізного мита і ПДВ, створення монополії олігархічних структур на ринку нафтопродуктів, тінізацію ринку, ввезення контрабандної акцизної продукції, зростання цін на бензин одночасно зі зниженням якості продукту, зростання цін на товари і послуги, скорочення виробництва, яке призведе до зростання числа безробітних.

Відзначимо, що Степан Івахів разом із Петром Димінським і Сергієм Лагуром є акціонероми групи "Континіум" (управляє мережею АЗС WOG). Ярослав Москаленко, крім своєї депутатської діяльності, відомий наявністю спільних бізнес-інтересів з покійним Ігорем Єремеєвим.

Надрукувати
мітки:
коментарів