Поділитись:

Люстра – незамінний освітлювальний пристрій в кожному домі*

Понеділок, 18 лютого 2019, 16:01
Люстра – незамінний освітлювальний пристрій в кожному домі*

Неможливо уявити сучасний дім чи квартиру без люстри. Ці пристрої закріплюються на стелі, і не лише відіграють роль джерела центрального освітлення, а й слугують стильним акцентом в інтер′єрі.  Вдало зробивши вибір, можна забезпечити потребу в повноцінному освітленні і підкреслити естетичні вподобання жителів дому.

За способом кріплення люстри поділяються на три види:

  • Підвісні;
  • Стельові;
  • Вбудовані.

Підвісна люстра складається з одного чи декількох плафонів, закріплених на стелі за допомогою ланцюга чи шнура певної довжини. Хоча довжину підвісу можна регулювати, цей вид світильників рекомендується встановлювати у приміщеннях з високими стелями.

Стельові варіанти характеризуються відсутністю проміжного кріпильного елемента – вони закріплюються безпосередньо до стелі. Кількість плафонів може бути довільною.

Вбудовані моделі призначені для монтажу в натяжні  чи гіпсокартонні стелі.

Окремо варто звернути увагу на багатоярусні каскадні конструкції. Вони складаються із кількох ламп, які завдяки продуманій послідовності створюють враження «світлового каскаду». Масивність таких екземплярів дещо обмежує сферу застосування – вони підходять тільки для просторих залів. Проте розкішний вигляд дійсно вражає.

В люстрах можуть використовуватись лампочки різних видів: світлодіодні, люмінесцентні, енергозберігаючі, а також традиційні лампи розжарювання. Кожна окрема модель люстри адаптована для певного типу ламп: форма і розмір цоколя лампочок має відповідати патрону світильника.

Яким критеріям повинна відповідати люстра

Люстра обов′язково повинна бути безпечною, тому слід купувати вироби надійних марок. Для кімнат з підвищеною вологістю  і перепадами температур варто обирати моделі, стійкі до їх впливів. В дитячу кімнату доцільно встановити модель із міцними плафонами закритого типу. Колір світлового потоку впливає не лише на стиль приміщення, а й на здоров′я очей та емоційний фон тих, хто там знаходиться. Тому оптимальними вважаються прозорі плафони. Потужність світильника розраховується із суми потужності кожної лампи, і має забезпечувати комфортне для зору освітлення.

Щодо дизайну, він повинен гармоніювати із загальною стилістикою інтер′єру. Підвісні конструкції у кімнатах з високою стелею додадуть затишку, стельові та вбудовані варіанти візуально зроблять просторішими низькі кімнати.

Надрукувати
мітки:
коментарів