Поділитись:

Закатований на Майдані волинянин Віктор Хомяк щиро любив Україну

Середа, 20 лютого 2019, 10:30
Закатований на Майдані волинянин Віктор Хомяк щиро любив Україну

Кажуть, що патріотами народжуються. І хіба не так? Загляньте собі зараз кожен в душу: ви – українець? Бо ж патріотизм не у вишитій сорочці. Не в зачитаній з листка палкій промові про Україну. Не у зміні парафії з МП на ПЦУ. Патріотизм – в душі. І серці. І він болить, стимулює до дій, змушує любити, боронити і відстоювати  Україну. Навіть ціною власного життя. Навіть, будучи закатованим.

Сьогодні ми просто зобов’язані згадати усіх Героїв Небесної Сотні. Бо тоді, коли ми переживали за Україну з чашкою теплого чаю перед телевізором, вони мерзли на Майдані. І мерзли їхні серця від побаченого вживу. Пам’ятати завжди – такий наш обов’язок.

Віктор Хомяк – один з Героїв Небесної Сотні. Народився в селі Голишів Луцького району. Наш співвітчизник, щира любов до України якого просто вражає.

Сьогодні ІА «Конкурент» разом з донькою героя Іриною Бондарчук згадує, яким чоловік був за життя. Чим жив, про що мріяв і наскільки любив країну, у якій жив.  

Закатований на Майдані волинянин Віктор Хомяк щиро любив Україну

Долучитися до акцій протесту у Києві Віктор Хомяк вирішив після подій 30 листопада, коли бійці «Беркуту» вночі жорстоко розігнали студентів на Майдані.

«Тато дуже переймався тим і все повторював, що як так можна з дітьми було. Казав, що то наші діти. І ми повинні прокладати їм дорогу у майбутнє, що б їм краще жилося», – розповідає донька Ірина.

І поїхав у Київ, каже, напевне, тому, що не міг терпіти тої несправедливості, яка відбувалася, хотів ліпшого життя для доньки і для внуків.

Віктор Борисович на Майдані був тричі. Приїжджав періодично додому. Коли захворів і не міг їхати, то телевізор вдома працював цілодобово. Коли Ірина поверталася з роботи, чоловік обов’язково ділився тим, що сталося за сьогодні у Києві.

Ірина також була на Майдані. Поїхала на один день, аби побачити вживу те, про що розповідав тато після того, як звідти повертався.

«Тато завжди казав, що я мушу поїхати туди. Казав, що мені потрібно відчути, що я не розумію, який на Майдані дух. Наскільки там люди світлі, добрі, усі заодно. Мовляв, якби всі були так заодно і всі такі люди були не тільки на Майдані, а й в країні нашій, то країна була б ідеальна. Казав, що на майдані свої порядки і свої правила, ніхто їх не порушує і всі за тими правилами живуть. Всі один за одного горою», – пригадує Ірина Вікторівна.

Востаннє чоловік поїхав на Майдан 23 січня 2014 року. Через 4 дні його не стало. За яких конкретно обставин відбулася трагічна подія, допоки невідомо. Тіло 55-річного чоловіка виявили на внутрішній стороні каркасу ялинки, що розташована на Майдані Незалежності. На тілі були: рани на голові, численні садна на долонях, зірвані нігті, вивернуті пальці.

А того ж дня, 27 січня, вранці Віктор зателефонував Ірині і сказав, що повертається з чергування. Сказав, що втомився, ноги дуже болять і хоче спати.

«Це було о 7.30 ранку. А біля 10 години на робочий номер мені зателефонували і запитали, чи я знаю Віктора Хомяка. Коли я відповіла що «так, то мій тато»,  одразу поклали слухавку. Потім перетелефонували і сказали, що тата більше немає», – каже Ірина.

З її слів, у Міністерстві внутрішніх справ у Києві усе виглядало так, що розслідування намагалися закрити. У висновках судмедексперт написав: «Причина смерті – повішення». Фото з місця подій справжнього не було, тобто не видно було, що чоловік повішений.  А руки, на яких були зірвані нігті, сфотографували так, щоб не було видно пальців. Довгий час справа не рухалася з місця. Навіть свідка родичі знайшли самі. Зараз відкрита справа за ст. 115 Кримінального Кодексу України «Умисне вбивство». Але, як зізнається жінка, вона вже втратила будь-яку надію на те, що знайдуть винних.

Закатований на Майдані волинянин Віктор Хомяк щиро любив Україну

За життя Віктор Хомяк був дуже гідною людиною. Ніколи не гнався за статками. Дуже любив природу. Був рибаком, якого всі знали. І рибалка була для нього віддушиною. У селі зазвичай дуже багато робити, напрацюється по господарству, а потім казав, що хоче відпочити. Сідав на велосипед і їхав на рибалку.

«Він дуже любив історію. Якщо хтось щось не знає, можна було сміливо у тата питати. Особливо з історії України. Я не любила історію. І поки я, приміром, робила математику, тато розповідав мені теорію з історії», – пригадує Ірина Бондарчук.

Віктору Хомяку вручили посмертно звання Героя України з удостоєнням ордена «Золота Зірка»  – за громадянську мужність, патріотизм, героїчне відстоювання конституційних засад демократії, прав і свобод людини, самовіддане служіння Українському народу, виявлені під час Революції гідності. А також медаль «За жертовність і любов до України».

«У мене часто запитують, за що загинув тато. Мовляв, краще не стало. Навпаки – стало гірше. Наприклад, долар був по 8 гривень, зараз – по 28. Але я хочу сказати, що герої віддали свої життя, щоб краще стало жити. А що сталося після того – то це все зробили ми, а не вони. Саме ми привели цю владу до влади. Україна ж починається з простої людини. Якщо ти йдеш і не викидаєш папір, то ти будеш жити в чистій країні, якщо ти  не порушуєш закон, то будеш жити в правовій країні. Мені б хотілося, щоб кожен задумався над собою і над тим, що він для країни може зробити», – вважає Ірина.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Центр Луцька перекриють через вшанування полеглих військових

 

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів