М'ясний кошик: як за рік змінилися ціни
За даними Асоціації постачальників торговельних мереж, за рік вартість м'ясного кошика зросла на 12 %.
Про це в мережі Facebook написав написав директор української Асоціації постачальників торгових мереж Олексій Дорошенко.
Станом на 1 березня 2018 року, за даними Асоціації, вартість м'ясного кошика становила 616,7 грн, тоді як сьогодні він коштує 692,6 грн. А за даними Держстату його вартість зросла на 8 %, із 622,5 грн до 674,3 грн.
До кошика ввійшло по кілограму курячого філе і тушки, свинини, сала, яловичини й вареної ковбаси першого ґатунку, мороженої риби та десяток яєць. Розрахунок вартості кошика зроблений на підставі даних Асоціації, які порівнюються з офіційною статистикою.
Динаміка росту або падіння ціни продуктів цього кошику за кілограм або десяток наступна:
- Варена ковбаса: на 1 березня 2018 р. – 77,9 грн, на 1 березня 2019 р. – 93,9 грн. Стрибок вгору одразу на 21 %. За даними статистики, ковбаса в лютому 2018 р. коштувала 83,8 грн, у 2019 р. – 94,2 грн. Зростання за рік – на 12 %.
- Філе курятини: 2018 р. – 84,8 грн, 2019 р. – 102,1 грн. Купуємо на 20 % дорожче. За інформацією Держстату, ціна філе в 2018 р. становила 89,9 грн, а в 2019 р. – 104,4 грн. Подорожчання відбулось на 16 %.
- Яловичина: березень минулого року – 115,8 грн. Цей рік – 132,5 грн. Індекс зростання +14 %. Цифри офіційної статистики на яловичину: у 2018 р. – 120,4 грн, 2019 р. – 128,4 грн. Вартість зросла на 7 %.
- Свинина: березень 2018 р. – 107,2 грн, березень цього року – 119,5 грн. Ціна зросла на 11 %. А статистика дає наступні дані: у лютому 2018 р. – 107,9 грн, а за рік – 112,9 грн. Платимо більше на 5 %.
- Морожена риба: на 1 березня 2018 р. – 67,5 грн, на 1 березня 2019 р. – 73,7 грн. Подорожчання за рік – на 9 %. За даними статистики, риба в 2018 р. коштувала 67,6 грн, у 2019 р. – 75,6 грн. Темпи зростання за рік – 12 %.
- Сало: 2018 р. – 82,1 грн, 2019 р. – 87,9 грн. Купуємо на 7 % дорожче. За інформацією Держстату, ціна сала в 2018 р. становила 71,7 грн, у 2019 р. – 76,9 грн і темпами зростання теж +7 %.
- Тушка курятини: у 2018 р. – 53,4 грн, у 2019 р. – 56,7 грн. Підняття ціни на 6 %. Офіційні дані: 2018 р. – 53,7 грн, у 2019 р. – 58,2 грн. Динаміка +8 %.
- Яйця: на 1 березня 2018 р. – 28 грн, на початок весни цього року – 26,3 грн. Ціна впала на 6 %. А статистика дає наступні дані: у лютому 2018 р. – 27,5 грн, а за рік – 23,9 грн. Падіння відбулось на 13 %.
Загалом м'ясний кошик станом на 1 березня 2018 року коштував 616,7 грн, а на 1 березня 2019 р. – 692,6 грн. Динаміка подорожчання – на 12 %. Статистика свідчить, що в лютому 2018 року ціна кошика становила 622,5 грн, а у лютому 2019 р. – 674,3 грн. Тобто зростання відбулось на 8 %.
За рік, із березня 2018 року по березень цього року, споживча інфляція склала 8,9 %. Тобто бачимо, що зростання вартості головних продуктів нашого раціону все ще випереджає інфляцію в країні, хоча різниця кожного року скорочується.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Де в Україні найдешевші бутерброди
У центрі Луцька відкрили кафе зі сценою на даху (фото)
Яким був проспект Волі у Луцьку у 1960-х (фото)
Зарплата – від 25 000 до 50 000: у Луцьку та області запрошують на роботу (відео)
У Луцькому зоопарку відвідувачів чекає сюрприз: який саме (фото)
Слухали російську попсу і посилали нах*й: у Ковелі – конфлікт між переселенцями та місцевими (відео)