Поділитись:

У Чилі службових собак вчать винюхувати COVID-19

П'ятниця, 24 липня 2020, 04:50
У Чилі службових собак вчать винюхувати COVID-19

фото ілюстативне

Првоохоронці у Чилі навчають собак  виявляти COVID-19 у людей.

Як повідомляє Суспільне з посиланням на CNN, правоохоронці сподіваються, що тварини стануть так званими "біодетекторами" для виявлення вірусу. Навчання собак планують завершити у вересні, а потім відправляти у місця великого скупчення людей.

Наразі учасників програми "dog-sniffer" (собака-нюхач) лише четверо — поліцейські трьох золотистих ретриверів і одного лабрадора. За словами ветеринарного епідеміолога з чилійського Католицького університету Фернандо Мардонеза, тварин тренують виявляти запах вірусу.

Професор зазначив, що наразі немає жодних доказів того, що собаки можуть винюхувати коронавірус або вирізняти цю інфекцію з-поміж інших до появи симптомів. Натомість попередні дослідження показали, що ці тварини здатні виявляти у людей малярію та онкологічні захворювання.

За словами Мардонеза, коронавірус не має запаху, але дослідники сподіваються, що собаки зможуть розпізнати щось у людському поті.

"Зразок береться з пахви хворого на COVID-19 на початковій стадії інфікування. Потім його використовують для тренування собак", — розповів ветеринарний епідеміолог.

Він додав, що собак роками навчали винюхувати вибухові пристрої та наркотики, тому дослідники сподіваються, що коронавірус стане ще одним запахом, який зможуть розрізняти собаки.

Поліцейські зазначили, що навчання може зайняти від двох тижнів до двох місяців. Під час виявлення наркотиків чи вибухівки тварини одразу повинні стрибати на людину, утім наразі собак вчать сідати поруч з людьми, яких вони виявили як імовірних носіїв коронавірусу.

"Собака за годину може понюхати приблизно 250 осіб. Тому, коли ми почнемо відкривати стадіони, школи, підприємства, ресторани, дуже важливо, щоб в цих місцях, які відкриваються, ми могли відправити наших біодетекторних собак", — сказав полковник Хуліо Сантелікес з чилійської поліції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів