Поділитись:

У МОЗ затвердили рекомендації щодо початку навчального року

П'ятниця, 31 липня 2020, 07:30
У МОЗ затвердили рекомендації щодо початку навчального року

Віктор Ляшко, головний санітарний лікар України, затвердив список  рекомендацій, з якими почнуть навчальний рік восени.

Про це інформує Громадське.

Кого і як пускатимуть у школи й університети?

Пускатимуть викладачів, учителів, студентів, учнів. Вони мають обов’язково бути в масці чи респіраторі. А батьків чи супроводжуючих осіб не пускатимуть. Виняток — якщо вони супроводжують дитину з інвалідністю.

Аби уникнути скупчення людей, керівник закладу освіти має скласти кілька маршрутів підходу до закладу. Іншими словами — пускати повинні через кілька входів. На вході перевірятимуть температуру: якщо вона вище 37,2 градуса, то заходити забороняють. Причому для учнів і студентів вимірювати температуру необов’язково.

А ще перед тим, як зайти до школи чи університету, треба буде обробити руки антисептиком.

Маски обов’язкові?

Якщо коротко — так. Маску можна носити й саморобну. У клас чи аудиторію заходити обов’язково в масці. Під час занять маску можна буде знімати, але в коридорах носити треба.

Працівників закладів мають забезпечити масками — щоб їх можна було змінювати кожні 3 години. Одноразові маски потім мають збирати й утилізовувати.

А що з навчанням у класах? Там же багато дітей у тісному місці!

МОЗ рекомендує максимально уникати скупчення дітей в класах і коридорах. Як саме? Розвести час початку й кінця уроків для різних класів, організувати заняття в одному й тому ж класі (аудиторії), обмежити проведення масових заходів у закритих приміщеннях. А по можливості заняття в класах замінювати на уроки на свіжому повітрі.

Щоб учні й студенти орієнтувалися, як краще пересуватися для уникнення скупчень, на підлозі можуть нанести спеціальну розмітку.

Приміщення в закладах освіти мають регулярно провітрювати — не пізніш як через 10 хвилин після уроку. А після завершення навчання приміщення й поверхні (дверні ручки, перила, столи, місця для сидіння) будуть дезінфікувати.

Їдальні закриють через коронавірус?

Ні, не закриють. Але працювати вони зможуть лише з обмеженнями. По-перше, не як «шведські столи» (коли учень чи студент сам собі набирає обід) чи із самообслуговуванням — тобто страви видаватиме працівник їдальні. По-друге, місця в їдальні мають бути розташовані на відстані щонайменше 1,5 метра.

Усі працівники харчоблоку повинні мати маски й захисні рукавички — їх забезпечує сам заклад. Вони повинні ретельно дотримуватися правил гігієни: регулярно мити руки й змінювати маски та рукавички.

А що з розвезенням учнів автобусами?

Водії також мають бути з масками й рукавичками та антисептиками для рук. Якщо в них температура вище 37,2 градуса — їх не допускатимуть до роботи.

Салон автобуса перед і після розвезення дітей мають дезінфікувати. Вхід туди дозволятимуть лише в масці — і не більшій кількості дітей, ніж є місць для сидіння.

А хто за все це відповідає?

Якщо коротко — то керівник закладу освіти. На нього покладається вся відповідальність за виконання цих рекомендацій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
22 квітня 2024
16 січня 2024
27 листопада 2023
23 листопада 2023
17 листопада 2023
14 жовтня 2023
12 жовтня 2023
24 вересня 2023
23 вересня 2023
12 вересня 2023