Поділитись:

Відома мережа «Книгарня «Є» відтепер торгує російськими книжками (заява)

Понеділок, 14 вересня 2020, 17:10
Відома мережа «Книгарня «Є» відтепер торгує російськими книжками (заява)

Українська мережа «Книгарня «Є» почала продавати книжки російських видавництв. 

Це помітили деякі постійні покупці «Книгарні», і написали дописи обурення у соцмережах.

Зокрема, вірусним став допис українського письменника і перекладача Євгена Ліра, у якому він засуджує подвійні стандарти мережі. 

"Те, що ви бачите на першому скріні — це результат пошуку за словом "Лавкрафт". Вся перша сторінка — книжки російською мовою російського видавництва "Азбука". Українське видання від Видавництва Жупанського — у дупі світу, на другій сторінці поруч з "немає в наявності".

Чисто заради перевірки натискаю на "Азбука"... і бачу 54 сторінки з пропозиціями книжок цього видавництва, по 16 позицій на кожній. Це 864 книжки. Наявність усіх не перевіряв, але на перших 10 сторінках зустрів щонайменше 15 титулів, що виходили українською. "Книгарня Є" заявляли, що завозять лише ту продукцію російською, що не має українського відповідника.

Але найцікавіше і найогидніше навіть не це. Пам'ятаєте, як "Є" публічно засуджувала продаж книжок українського філіалу російського вид-ва "Альпіна Паблішер" на "Якабу"? Так от, тепер у них продаються книжки САМОЇ Альпіни. Російської Альпіни. Причому за цінами, що демпінґують українські відповідники – "Атлант" російською коштує 437 гривень проти українською 595 (Наш Формат, а гляньте). Нагадую, що саме російська Альпіна видала збірку інтерв'ю з путіним. Саме її продукцію у кількості 132 книги (тут вже порахував) пропонує "Є".

Тобто, якщо стисло – так, "Книгарня Є" продає російську "Альпіну", російську "Азбуку" і бозна кого ще з-за порєбріку.

Коли у травні цьогоріч я запостив, що "Якабу" виставляє книжки про бойових лднрівців, "Книгарня Є" не забарилася написати направду чудового поста щодо того, чому співпрацювати з окупантом – ницо і аморально.

Книгарня "Є", перечитайте, будь ласка, власний текст. І спробуйте пояснити, якого біса у вас відбувається", – написав Лір. 

Відома мережа «Книгарня «Є» відтепер торгує російськими книжками (заява)

В «Є» не забарилися із відповіддю, і публічно пояснили позицію на своєму фейсбуці. Допис подаємо без змін. 

"Коли у 2007 році ми відкрили перший магазин Книгарні «Є», ідея торгувати україномовними книгами багатьом видавалася абсурдом.

Всупереч економічній логіці ми послідовно робили акцент на продажу книг українських видавництв, тримаючи частку книг українською мовою на наших полицях 90% і більше. В штучно монополізованому російськими структурами книжковому середовищі ми створили надійний ринок збуту для україномовного продукту, відкривши можливості для українських видавців.

Надавши нарешті читачеві доступ до книг українською, ми на практиці довели, що незалежно від мови побутового спілкування абсолютна більшість громадян готова обирати україномовний продукт.

Продовжуючи відкривати нові книгарні, ми сприяли появі нових читачів, розширюючи кволий ринок української книги до комерційних масштабів.

Настав час підвести риску під важливим періодом діяльності мережі.

Абсолютно очевидно, що турбота про формування повноцінного та успішного українського книжкового ринку – це функція держави і завдання усього суспільства, а не окремої мережі книгарень.

Давайте відверто оцінювати ситуацію, що склалася станом на 2020 рік:

  1. Якщо не враховувати мережу книгарень Є, 50-70% в обороті великих книготорговельних структур складає російська книга (як імпортована так і видана в Україні).
  2. Головною причиною просування ритейлом російської книги є привабливі умови (більша маржа)
  3. Можливість створювати привабливі умови визначається у першу чергу перевагами у собівартості російського продукту у порівнянні з українським (менша вартість авторських прав та перекладу на один примірник)
  4. Російський книжковий бізнес завжди може розраховувати на підтримку власної держави у просуванні свого продукту в Україні.

Нескладно передбачити, що в цих умовах сегмент україномовної книги поступово стискатиметься, українські видавці будуть менше видавати, а читачі будуть купувати ще більше російською - всупереч власному бажанню.

Чи подобається нам цей стан речей? Ні. Чи в силах ми, як книготоргівельна мережа, його змінити? Ні. Чи можемо ми ігнорувати цю реальність? Ні. Виправити таке становище може лише дієва державна політика, а Книгарня «Є» змушена враховувати викладені обставини у плануванні своєї подальшої роботи", – заявляє книжкова мережа.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів