Поділитись:

Відпочинок у Шацьку: які податки треба заплатити (відео)

Четвер, 24 червня 2021, 15:53
Відпочинок у Шацьку: які податки треба заплатити (відео)

Минулого року майже 200 тисяч туристів сплатили податки за відпочинок та відвідування Шацького національного природничого парку.

Про це розповів начальник відділу туризму облдержадміністрації Станіслав Ольшевський, – повідомляє Суспільне.

Нині відпочивальники, які їдуть на Шацькі озера, сплачують два податки: екологічний та туристичний.

Екологічний податок з авто та пасажирів

На в'їзді у Шацький національний природний парк облаштували пост "Венське", тут чергують цілодобово – збирають екологічний податок. Пост працює з 15 травня до 15 вересня. 

Зі слів працівника нацпарку Тараса Юрчука, за відмову від оплати за в'їзд відповідальності немає.

Відпочивальники цього літа мають сплатити 30 грн за один легковий автомобіль і 5 грн за кожного дорослого пасажира за день відпочинку. З мікроавтобусів на посту беруть плату 40 грн, власники вантажівок сплачують податок у 50 грн, мотоциклісти – 25 грн.

Не береться на посту плата з місцевих жителів, атовців, людей з інвалідністю та дітей.

Цього року відпочивальники вже сплатили орієнтовно 10 тисяч гривень, – розповіла директорка нацпарку Марія Христецька. 

"Кошти використовуємо на благоустрій та обслуговування санітарного стану території парку", – каже керівниця.

Додає: торік було зібрано рекордні 1,4 млн грн. У 2019-му – 850 тисяч грн.

Туристичний збір

На відпочивальників чекає ще один податок – туристичний, його встановлює місцева громада. Туристи не платять ці гроші напряму, їх включають у вартість проживання підприємці.

Цього року вартість за день перебування на відпочинку – 6 гривень. Гроші спрямують на розвиток інфраструктури та промоцію краю.

"В середньому турист відпочиває 5 днів, це 30 грн – вартість напою на пляжах нашої громади", – каже селищний голова Сергій Карпук.

Податок нині сплачують не усі підприємці.Тим, хто наповнює місцевий бюджет, обіцяють промоцію. В громаді нині розробляють сайт, де рекламуватимуть справних платників податків.

Туристичний Світязь і карантин

З початком пандемії кількість туристів, які відвідали Волинь, зменшилася. Натомість у Шацькій громаді б'ють власні рекорди за кількістю туристів та зібраних податків, – каже начальник обласного відділу туризму Станіслав Ольшевський.

"Попри карантин, цифри зросли саме у нацпарку. Торік було 200 тисяч людей, які офіційно переїхали через два пости. До того було 150 тисяч", – розповідає Станіслав Ольшевський.

У відділ туризму кажуть: галузь постраждала під час пандемії. Торік по області туристичні надходження склали 1 мільйон 200 тисяч гривень. До пандемії було 186 млн грн. Цього літа, зі слів Станіслава Ольшевського, сподіваються повернути на Волинь тих туристів, які раніше відмовилися від відпочинку через карантин.

Відпочинок у Шацьку: які податки треба заплатити (відео)

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів