Поділитись:

Українська креативна агенція створила голос Кобзаря (відео)

Неділя, 22 серпня 2021, 02:40
Українська креативна агенція створила голос Кобзаря (відео)

Українській креативній агенції вдалося завдяки новітнім технологіям створили голос Кобзаря, при чому що жодних записів його голосу не існує.

Про це повідомила креативна агенція Tabasco на своїй фейсбук-сторінці.

Проєкт тривав майже рік, команда присвятила його всім українцям на честь 30-річчя Незалежності нашої країни.

Зазначається, що перший фонограф для запису та відтворення звуку був винайдений у 1877 році, через 16 років після смерті Тараса Шевченка, тому записів голосу письменника немає.

Для проєкту використали точні антропометричні дані, встановлені завдяки збереженій посмертній масці Кобзаря.

Також група шевченкознавців місяць шукала необхідну інформацію в архівах. Віднайшли спогади сучасників про голос, зовнішність, манеру поведінки Тараса Шевченка.

Потім вся отримана інформація була розподілена за ступенем важливості. Водночас створили 3Д-модель голови Шевченка і знайшли 108 осіб, які максимально відповідали виявленим параметрам.

У рамках розробленої методології рейтинг кандидатів формувався за такими параметрами: зовнішність, зріст, статура, регіон та особливості здоров’я.

За допомогою спеціальних алгоритмів визначили рівень схожості кожного кандидата із Шевченком. Багатофакторна модель скоротила вибірку до 26 кандидатів, найбільш схожих із Шевченком.

На основі досліджень про чітку кореляцію між тілом, рисами обличчям на голосу нейромережа обрала трьох найбільш репрезентативних.

Усі дані передали до багатофакторної моделі, що створила фінальний рейтинг.

«Відтепер кожен може почути те, як міг би звучати Тарас Шевченко на власні вуха! Достатньо лишень переглянути відео», – йдеться у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів