Поділитись:

Штучний інтелект може почати домінувати над людиною – Харарі

Середа, 03 листопада 2021, 02:34
Штучний інтелект може почати домінувати над людиною – Харарі

Ізраїльський історик та футуролог Юваль Ной Харарі взяв участь у програмі CBS «60 хвилин», про це пише ZN.UA.

Під час інтерв'ю, серед іншого, він поділився своїми поглядами на розвиток технологій та штучного інтелекту, а також висловив стурбованість збиранням даних людей, яким займаються держави та корпорації.

На думку вченого, країни та компанії, які контролюють більшу частину даних, згодом будуть тими, хто контролює світ.

У своїй книзі «Майбутнє навчання» вчений пише «Netflix говорить нам, що дивитися, а Amazon – що купувати. Ймовірно, що через 10-20 років алгоритми будуть говорити нам, де вчитися, де працювати, з ким одружуватися і за кого голосувати». Без контролю над тим, хто і які дані отримує, ми можемо перетворитися на «зламаних людей», тобто хтось знатиме про нас більше, ніж ми знаємо самі про себе.

«Уявіть собі світ через 20 років, у якому особиста історія кожного журналіста, кожного судді, кожного військового перебуває в руках когось у Пекіні чи Вашингтоні. Здатність маніпулювати ними буде такою, якою ще ніколи не було в історії», – заявив Харарі.

Вчений також побоюється, що пандемія започаткувала новий тип збору даних – біометричних. Вже зараз держави та компанії збирають дані про те, куди ми ходимо і що дивимося, на наступному етапі – збір даних про те, що відбувається під нашою шкірою.

Харарі називає фітнес-трекери та розумні годинники – «агентами КДБ, які ми носимо на зап'ясті». За його словами, такі гаджети можуть допомогти створити найкращу систему охорони здоров'я з усіх, які будь-коли існували. Але залишається питання про те, куди ці дані йдуть, хто їх збирає та контролює.

Говорячи про штучний інтелект, Харарі заявив, що в майбутньому той може почати домінувати над людьми.

Вчений зазначив, що існування стародавніх міст, які зараз досліджують археологи, стало можливим лише завдяки тому, що 70 тисяч років тому у нашого виду, Homo sapiens, відбулися когнітивні зміни, які дозволили розвинутися мові, яка потім уможливила співпрацю. І ця співпраця дозволила нашому виду домінувати над неандертальцями та іншими видами стародавніх людей, менш здатних до кооперації. Але тепер людство перебуває на порозі домінування з боку штучного інтелекту.

«Можливо, найбільша проблема, з якою ми зіткнулися, – це еволюційна розбіжність. Протягом мільйонів років інтелект та свідомість йшли разом. Свідомість – це здатність відчувати такі речі, як біль, задоволення, кохання та ненависть. Але комп'ютери не мають свідомості, мають лише інтелект. Вони вирішують проблеми зовсім інакше, ніж ми. У науковій фантастиці дуже часто описується процес, при якому комп'ютери стають все розумнішими і набувають свідомості. Але набагато страшніше, якщо вони зможуть вирішувати все більше проблем краще, ніж ми, не маючи свідомості», – вважає Харарі.

Вчений вважає, що ШІ вже має владу над людиною. Наприклад, деякі кредитори користуються штучним інтелектом, щоб визначити, хто може отримати кредит.

«Зараз ми знаходимося в точці, де нам потрібна глобальна співпраця. Неможливо регулювати вибухову міць штучного інтелекту на національному рівні. Я не намагаюся пророкувати про щось, що станеться у майбутньому. Я намагаюся попередити людей про найнебезпечніші можливості в надії, що ми зробимо щось у теперішньому, щоб їх запобігти», – заявив Харарі.

Нагадаємо, учені зі США з'ясували, що людський мозок двічі різко збільшився в розмірах, а потім знову зменшився у зв'язку з розширенням колективного розуму в людських спільнотах. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
30 квітня 2024
29 квітня 2024
22 квітня 2024
18 квітня 2024
10 квітня 2024
09 квітня 2024
07 квітня 2024
06 квітня 2024
02 квітня 2024
20 березня 2024