Поділитись:

Луцькі ліцеї №14 і №21: як тепер зараховуватимуть учнів

Четвер, 23 грудня 2021, 16:00
Луцькі ліцеї №14 і №21: як тепер зараховуватимуть учнів

фото ілюстративне

У Луцьку з 1 січня гімназії № 14 і № 21 стануть ліцеями. Через зміну статусу передбачаються деякі зміни умов зарахування учнів у п'яті та десяті класи.

Про це сайту новин Луцька «Конкурент» розповів начальник департаменту освіти Луцької міської ради Віталій Бондар.

Зі слів Віталія Бондаря, до 1 січня 14 і 21 гімназії залишаються гімназіями, а з 1 січня вони отримують статус ліцеїв. 

Віталій БондарВіталій Бондар
 

Зміна статусу – вимога закону

Зміна статусу – це вимога закону про середню освіту, який визначає три ланки: початкова школа (1-4 класи), гімназія (5-9 класи) і ліцей (10-11, а з 2027 року – 10-12 класи).

Школи мають визначитися з поділом на ланки, наприклад, чи вони залишаться школами І ступеня, чи гімназіями, у складі яких функціонуватимуть школи І-ІІ ступенів, чи ліцеями, в яких, за рішенням засновника, в їх складі будуть функціонувати ще й гімназії.

Оскільки і «Луцький навчально-вихований комплекс «Гімназія №14 імені Василя Сухомлинського» Луцької міської ради Волинської області», і НВК «Луцька гімназія № 21 імені Михайла Кравчука» надають освітні послуги ІІІ ступеня (тобто передбачене навчання в 9 – 11 (в перспективі – 12) класах), то вони стали ліцеями.

«Далі будуть інші навчальні заклади, які за типами закладів освіти також будуть ліцеями. Але статути будуть змінюватися поетапно – кожну сесію буде виноситися та чи інша кількість статутів по закладах освіти, які будуть ліцеями чи гімназіями», – пояснив Віталій Бондар.

Гімназія чи ліцей?

Відповідно до законодавства, навчальні заклади повинні чітко визначитися, чи вони будуть ліцеями, чи гімназіями.

«Луцький навчально-вихований комплекс «Гімназія №14 імені Василя Сухомлинського» Луцької міської ради Волинської області»«Луцький навчально-вихований комплекс «Гімназія №14 імені Василя Сухомлинського» Луцької міської ради Волинської області»
 

Зі слів Віталія Бондаря, якщо заклад освіти набирав менше як 50 учнів у десяті класи, то він автоматично стає гімназією. 

«Тому що вимога законодавства – як мінімум два повноцінних десятих класи з трьома профілями. Відповідно, школи, які мають (або мали) меншу кількість  класів, автоматично будуть гімназіями. Ті школи, які мають можливість добрати більше учнів у десятий клас (два класи із кількістю 60+ дітей або три класи і більше) і надаватимуть послуги освіти І, ІІ і III ступеня, відповідно, будуть ліцеями», – розповів головний освітянин Луцької громади.

Зарахування на конкурсних засадах

Законом прописані чіткі умови зарахування учнів до ліцеїв:

  • Зарахування дітей до державних, комунальних і корпоративних ліцеїв для здобуття профільної середньої освіти (до 9-11 (12) класів) відбувається на конкурсних засадах. Конкурс може не проводитися, якщо кількість поданих заяв про зарахування не перевищує загальної кількості вільних місць у відповідних класах.
  • Зарахування дітей до державного, комунального ліцею для здобуття базової середньої освіти (до 5-9 класів) здійснюється на конкурсних засадах, якщо це не порушує право учнів, які здобули початкову освіту в цьому закладі освіти, на продовження навчання в ньому та за умови, що кількість поданих заяв про зарахування перевищує загальну кількість вільних місць у відповідних класах.
  • Зарахування дітей до ліцею на конкурсних засадах (проведення будь-яких заходів, спрямованих на перевірку знань, умінь, навичок чи інших компетентностей дитини) для здобуття початкової освіти (до 1 – 4 класів) забороняється.

фото ілюстративнефото ілюстративне
 

Для здобуття профільної середньої освіти учні не обов'язково повинні проходити конкурсний відбір. Як пояснив Віталій Бондар, якщо, наприклад, в закладі освіти попередньо було три 9-і класи, і ліцей відкриває знову три 9-і класи, то учні, які мають бажання продовжити навчання в 10-му класі, переводяться з класу в клас виключно наказом керівника закладу і конкурсний відбір не проводиться.

Що ж стосується учнів, які мають намір перевестися з інших навчальних закладів, то на вільні вакантні місця проводиться конкурсний відбір, відповідно до положення, який розроблятиме кожен із закладів освіти. 

фото ілюстративнефото ілюстративне
 

«У наказі 2018 року чітко зазначено, що учні з класу в клас переходять згідно з наказом керівника закладу освіти. Учні з інших навчальних закладів переводяться на вільні місця, або у клас, який відкривається додатково.  Першочергове право мають ті учні, які навчалися в цьому заклади, – зазначив Віталій Бондар. – Це першочергове правило на 5-ий клас, на 10-ий клас. Не буде такого, що добиратимуть одразу когось іншого, а своїх будуть направляти в інші заклади». 

Якщо кількість бажаючих буде дійсно великою, то, зі слів посадовця, ліцеї будуть відкривати більше десятих класів.

Нагадаємо: не всі учні навчальних закладів із сіл Луцької громади, які закінчують четвертий клас, зможуть продовжити навчання у ліцеях Луцька. Адже для того, щоб поступити на навчання до таких закладів, необхідно скласти вступний іспит.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
07 травня 2024
06 травня 2024
02 травня 2024
29 квітня 2024
25 квітня 2024
24 квітня 2024
23 квітня 2024
18 квітня 2024
16 квітня 2024
15 квітня 2024