Поділитись:

Шведський кінофестиваль влаштовує масовий сеанс гіпнозу перед показом фільмів (відео)

Субота, 08 січня 2022, 03:56
Шведський кінофестиваль влаштовує масовий сеанс гіпнозу перед показом фільмів (відео)

Ґетеборзький кінофестиваль, який щорічно проводять у Швеції, влаштовує експеримент із масовим гіпнозом глядачів перед кіносеансом, щоб посилити враження від фільму.

Про це пише Суспільне.

У якості експерименту сеанси масового гіпнозу влаштують перед показами трьох картин: «Пам'яті» Апічатпонга Вірасетакула з Тільдою Свінтон, що взяла приз журі в Каннах, «Країна мрій» Шоджа Азарі та Ширін Нешат, прем'єра якої відбулася на Венеціанському кінофестивалі у 2021 році, а також стрічки данського режисера Крістіана Тафдрупа «Не говори нікому».

Перед кожним фільмом гіпнотизер проводитиме масовий гіпноз із головної сцени Stora Teatern у Гетеборзі. Трансформуючи душевний стан глядачів відповідно до настрою та теми фільму, після показ гіпноз зніматимуть. Фестиваль випустив промо-трейлер, у якому «Гіпнотичне кіно» названо «експериментом зі зміни свідомості». У ролику гіпнотизер у костюмі перед спіральним вихором просить глядачку «відкрити очі». Гіпноз передбачає зосередженість уваги, що знижує периферійну свідомість.

Перегляд фільмів у кінотеатрі має схожий ефект, стверджує художній керівник Гетеборзького фестивалю Йонас Голмберг: «Кінотеатри та гіпноз виникли наприкінці XIX ст. Якщо подивитися на раннє кіно – Мельєса, Гріффіта – воно повністю наповнене гіпнозом. Я не думаю, що це збіг. Є дуже, дуже велика схожість між гіпнозом і переглядом фільму, особливо в кінотеатрі».

За словами Голмберга, цим експериментом організатори хочуть порушити питання підпорядкування, трансгресії та контролю, які стали актуальними на тлі обмежень, спричинених пандемією.

Шведський кінофестиваль влаштовує масовий сеанс гіпнозу перед показом фільмів (відео)

Покази «Гіпнотичного кіно пройдуть у музичному театрі Stora Teatern: «Країна мрій» 30 січня, «Пам'ять» 2 лютого та «Не говори нікому» 6 лютого. Організатори сподіваються, що пандемія не зірве їхні плани та розраховують запустити онлайн-програму для тих, хто не зможе приїхати до Швеції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів