Поділитись:

Правомірність здійснення видів діяльності, відсутніх у статуті та не внесених до ЄДР

Вівторок, 25 липня 2017, 10:00

Чи може юридична особа здійснювати види діяльності, які відсутні у її статуті та не внесені в якості КВЕДів до ЄДР?

Де-юре, за загальним правилом, цивільна правоздатність юридичної особи є універсальною, тобто відповідна особа здатна мати такі ж цивільні права та обовязки, як і фізична особа, крім тих, які за своєю природою можуть належати лише людині (частина перша статті 91 Цивільного кодексу України), а відтак вправі вчиняти будь-які не заборонені законом правочини.

Сталою, за окремими винятками, є позиція судів, що сама лише відсутність у статутних документах чи в положеннях, якими регулюється діяльність, зокрема, субєктів господарювання, записів щодо можливості здійснення ними певної дільності та, відповідно, вчинення тих чи інших правочинів не тягне за собою визнання таких правочинів за їх участю недійсними.

Де-факто, на практиці подібна позиція не сприймається передусім фіскальними органами. Здійснення видів діяльності, не зазначених у статуті та не внесених до ЄДР, розцінюється фіскалами, як нетипова діяльність та є одними з критеріїв віднесення такого суб'єкта господарювання до переліку осіб, що підлягають податковій перевірці.

У будь-якому разі кожна із ситуацій захисту субєкта господарювання власного права здійснювати діяльність не заборонену законом, але не передбачену його статутом чи не внесену в якості КВЕДу до ЄДР має свої індивідуальні моменти й потребує сумлінного підходу до формування доказової бази та грамотної побудови юридичної правової позиції, яку варто довірити фаховим спеціалістам.

Надрукувати
мітки:
коментарів