Поділитись:

6 фактів з життя Ріната Ахметова

Субота, 24 вересня 2016, 18:50
6 фактів з життя Ріната Ахметова

Нещодавно донецькому бізнесмену та мільярдеру Рінату Ахметову виповнилося 50 років.

Шість цікавих фактів з його біографії зібрала Gazeta.ua.

Рінат Ахметов народився 21 вересня 1966 року. Батько був шахтарем, татарин, родом із Мордовії. Мати Някія Насреддинівна – продавщиця. Старший брат Ігор працював на шахті. Жили в шахтарському мікрорайоні Сєверний на околиці Донецька

"Я из бедной семьи. Мы жили в домике большой семьей. Как вам объяснить? Ну, если пьяный идет по улице и так ударит ногой по забору – то дом развалится", – згадував він в одному з інтерв'ю. - "Жили мы в доме на 20 квадратных метров. Спали на полу, на раскладушке. В доме у нас не было ни туалета, ни умывальника. Туалет стоял на улице, умывались мы тоже на улице, из кружки".

Навчався у місцевій школі.

"В цей період Рінат заробляв собі на життя грою в карти. Хлопці катали. Грали в карти, в повному розумінні слова, заробляли на життя", - писала у 2007 році журналіст Татяна Чорновол у своєму розслідування. Наступного року мільярдер подав до неї до суду за розповсюдження недостовірної інформації. Виграв суд і змусив видання, яке публікувало розслідування виплатити $100 тис.

6 фактів з життя Ріната Ахметова

Перші гроші

"Я починав свій бізнес-шлях 1995 року, коли була створена компанія АРС, що займається вугіллям і коксом. В ті роки я заробив перший мільйон", - сказав Ахметов в одному з інтерв'ю в 2006 році.

Гроші були зароблені на спекуляції, розповідає Андрій Лаврик, керівник проекту CRIME.in.UA

"Їхня група почала формувати свій капітал у 1980-х. Це були не тільки кримінальні речі, як рекет. Або те, що приписують Ахметову: ніби він свою кар'єру бізнесмена почав як картяр. Насправді перші капітали ця група заробляла на спекуляції. 1980-ті були роками дефіциту. Все можна було дістати лише по блату – від шматка нормального м'яса до машин та електроніки. Угруповання Брагіна контролювало реалізацію багатьох речей на Донбасі. Дефіцитні тканини, одяг вони отримували від державних підприємств за дуже помірними цінами. Збували в рази дорожче на чорному ринку. Займатися цим без "даху" було неможливо. З такими речами боролися КДБ, прокуратура, так званий відділ із боротьби з розкрадання соціалістичного майна при міліції. Вочевидь, у групі Брагіна були задіяні як місцеві чиновники й міліціонери, так і хтось із Москви. Вони або працювали разом, або група Брагіна працювала на них".

Найбагатший в Україні

У березні 2014 року журнал Forbes оцінив його статок у $12,5 млрд. Рахували всі активи – підприємства, нерухомість, земельні ділянки, пакети акцій, предмети розкоші. Торік його статки оцінили у $4,6 млрд.

Ахметов – засновник компанії "Систем кепітал менеджмент". До неї належать заводи, комбінати, шахти, страхові компанії, банк, медіа. На нього працюють понад 160 тис. людей.

"Його бізнес повністю залежить від Києва. Рінат успішний там, де в нього є монополії. Київ, якщо займеться реформами, має утворити конкурентне середовище. Тобто знищити монополії, що є не тільки в Ахметова, а й у Фірташа, Коломойського та інших. А ще тарифи, які узгоджує Київ, дотації, які Київ дає на вугілля, – якщо тут наведуть лад, то прибутки Ахметова значно зменшаться", - Юлія Мостова, головний редактор тижневика "Дзеркало тижня".

Благодійний фонд Ріната Ахметова "Розвиток України" створений 2005 року Він надає кошти для проектів у сфері охорони здоров'я – програми "Зупинимо туберкульоз в Україні", "Рак виліковний", eHealth – інформаційні технології в медицині. Є проект "Журналістика цифрового майбутнього" спільно з Могилянською школою журналістики, докторська програма з масових комунікацій, культури. Програма грантів "і3 – Ідея. Імпульс. Інновація" пропонує стипендії для митців, письменників і культурних інституцій. Заявки приймають на постійній основі чотири рази на рік – у травні, серпні, листопаді й лютому.

Після початку війни на Донбасі ним був створений Гуманітарний штаб. Регулярно доставляє на Донбас продуктові та дитячі набори виживання. Допомогу отримують найбільш соціально незахищені мирні жителі не підконтрольних Україні територій і міст на лінії зіткнення, а також переселенці.

ФК "Шахтар"

1995-го Рінат Ахметов очолює футбольний клуб "Шахтар". За два роки клуб виграє Кубок України. Далі дебют у Лізі Чемпіонів. Український чемпіонат підкорюється 2002 року. Далі клуб перемагає в чемпіонаті України п'ять разів. Паралельно "гірники" завойовують перший європейський трофей у сучасній історії України - Кубок УЄФА.

"Я не пропускав жодного матчу на "Донбас Арені". На сьогоднішній день ми не граємо на ній. Наші вболівальники сьогодні страждають, і я теж сам собі сказав, що я страждатиму разом з уболівальниками, і я приїду на футбол тільки на "Донбас Арену". Я ніде не був. Мені без футболу дуже важко. Я не пропустив жодного матчу - я кожен матч дивлюся по телевізору", - розповів він в одному з інтерв'ю.

6 фактів з життя Ріната Ахметова

Депутат

Народний депутат України з 2007 по 2012 роки від Партії регіонів. За час каденції прогуляв 51 сесію Верховної Ради. Віце-спікер Микола Томенко назвав його найбільшим прогульником ВР.

Рінат Ахметов - повний кавалер ордена "За заслуги" (I ступеня - 2006 рік, II ступеня - 2004 рік, III ступеня - 2002 рік), нагороджений Орденом князя Ярослава Мудрого V ступеня 2010-го.

"Із чортом лисим треба домовлятися"

З початком сепаратистських виступів на Донбасі олігарха неодноразово звинувачували у сприянні їм.

"Две трети активистов были на содержании Ахметова", – заявив один із ватажків так званої Донецької Народної Республіки Павло Губарєв в інтерв'ю "Российской газете" 12 травня.

У квітні й травні Ахметов зробив кілька публічних заяв із закликом "услышать голос Донбасса". Після захоплення Маріуполя Рінат Леонідович особисто анонсував акцію проти захоплення міста. 20 травня 2014 року 5-хвилинним заводським гудком, виразивши протест, і заявив: Донбас – це Україна. Втім, зупинили терористів українські силовики.

Найдорожчий будинок Лондона

У квітні 2011 року Рінат Леонідович купив найдорожчий житловий комплекс у Лондоні - One Hyde Park. Це чотири будівлі з квартирами, які перебудували в одну. Загальною площею 2300 кв. м, із винним підвалом. Вартість - 136 млн євро. Ще 60 млн євро коштує ремонт. Його сусідами стануть казахстанський мідний магнат Володимир Кім, прем'єр-міністр Катару та ірландський будівельний магнат Рей Грехан, за даними The Guardian.

6 фактів з життя Ріната Ахметова

Надрукувати
мітки:
коментарів