Поділитись:

Як отримати інформацію про використання коштів з бюджетів (відео)

Четвер, 23 листопада 2017, 13:30

Інститут суспільно-економічних досліджень створив серію відеороликів "Контролюй бюджет власними руками".

У короткх відео роз'яснюють складні та незрозумілі аспекти бюджетного процесу та взаємозв'язку бюджетів і довгоочікуваних змін на краще у житті громадян України та громад у цілому.

Зі змінами бюджетного кодексу в кінці 2014 року місцеві бюджети почали отримувати дедалі більше грошей у своє розпорядження. Отже, зростання обсягів бюджетних коштів на місцях має стати поштовхом і до більш відповідального ставлення громадян до контролю формування та виконання місцевих бюджетів.

Зараз в Україні на всіх рівнях триває процес формування бюджетів на наступний рік, які необхідно затвердити до 25 грудня. У бюджетному процесі передбачена участь не лише чиновників, але і громадян. Громадяни мають низьку обізнаність щодо бюджетного процесу та часто не розуміють, які місцеві проблеми розв'язує місцева влада та з якими питаннями та вимогами звертатись до центральної.

Тема № 3: Як отримати інформацію про використання коштів з бюджетів

Громадяни мають право контролювати використання коштів з бюджетів будь-яких рівнів. Спочатку треба шукати звіти на сайтах органів влади. Бюджетні кошти витрачаються відкрито. А щоб отримати конткерні дані про використання коштів, напишіть інформаційний запит до розпорядника коштів.

Детальніше – у відео.

Надрукувати
мітки:
коментарів