Поділитись:

Кожен українець платить за пенсії двічі, - ЗМІ

Неділя, 29 квітня 2018, 18:27
Кожен українець платить за пенсії двічі, - ЗМІ

Кожен працюючий українець повинен віддавати частину зароблених грошей на утримання пенсіонерів.

Гроші надходять до Пенсійного фонду і відразу ж роздаються. Пише businessua

До кінця цього року уряд запропонує як розширити податкове навантаження на зарплату. Тоді кілька відсотків від зарплати будуть акумулюватися на спеціальному рахунку. Накопичення на старість можуть ввести вже в наступному році. Якщо відповідний законопроект вчасно зареєструють і приймуть.

Як Пенсійний фонд витрачає гроші

В теорії солідарна система передбачає, що зібраних з працюючих грошей повинно вистачати на виплату пенсій. В Україні ж у зв'язку з високим рівнем тіньової зайнятості, низькими зарплатами і демографічної ситуацією грошей в Пенсійному фонді (ПФУ) не вистачає. Тому фактично кожен українець платить за пенсії двічі. Один раз - безпосередньо до Пенсійного фонду у вигляді соціального внеску, а другий раз - в загальний державний бюджет, який покриває дірку в ПФУ.

Наприклад, в 2016 році Фонд зібрав з зарплат 105,3 млрд грн, роздав пенсії близько на 196 млрд грн, а в цілому витратив 257 млрд. На забезпечення власного апарату ПФУ витратив 2,4 млрд грн. Решту коштів - "дотяжки" до прожиткового мінімуму, витрати на доставку виплат і т.д. До тих пір, поки ПФУ не буде бездефіцитним, розраховувати на значну надбавку до пенсії не доводиться.

Солідарна пенсійна система передбачає відповідальність працюючих громадян перед пенсіонерами. Вони повинні забезпечувати життя тих, хто вже не буде працювати, а натомість можуть розраховувати, що після 60 років їх будуть забезпечувати наступні покоління. На даний момент з кожної "білої" зарплати українці віддають на пенсії 18,1%.

Для прикладу, з зарплати в 10 тис. грн Пенсійний фонд може розраховувати на внесок в розмірі 1851 грн. А середня пенсія на даний момент - більше 2,4 тис. Тобто щоб забезпечити виплату однієї середньої пенсії, потрібно отримати внесок із зарплати в 13,2 тис. грн. При цьому співвідношення працюючих до пенсіонерів на даний момент - приблизно один до одного. З 26 млн працездатних українців внески до Пенсійного фонду платять всього близько 12 млн чоловік.

Другий крок - платити доведеться більше, але і пенсії зростуть

Вже близько 10 років в Україні активно обговорюють можливість введення накопичувального пенсійного рівня. Зараз крім солідарного українці можуть брати участь в приватних фондах, правда, чиновники не гарантують, що накопичені гроші збережуться. Обов'язковий накопичувальний рівень передбачає, що держава створить умови, при яких українці протягом усього життя будуть відкладати гроші на персональному рахунку, ці гроші не просто не витратять, а й примножать. У старості такі заощадження забезпечать другу пенсію.

В результаті якщо зараз на пенсії українці віддають 18,1%, то після запуску накопичувальної системи будуть платити приблизно від 20,1% до 25,1% зарплати. В одному з зареєстрованих законопроектів внесок в накопичувальний фонд пропонують в перший рік встановити на рівні 2%, а після кожні 12 місяців підвищувати його на 1 п.п. до тих пір, поки на рахунок не відкладатимуть 7% зарплати.

В Інституті демографії та соціальних досліджень вивчають українську пенсійну систему і розробляють рекомендації, як її краще реформувати. Тут розрахували, якщо відкладати додатково по 7% зарплати, то на заслуженому відпочинку можна буде отримати пенсію приблизно на 12% останньої зарплати вище. Якщо мова йде про 10 тис. грн, то відкладаючи 700 грн, пенсія може збільшиться на 1200 грн, пояснили "Обозревателю".

Варто враховувати, що висока пенсія дорого обходиться і державі, і працюючим. І щоб 20 років отримувати пенсію, збирати на неї потрібно приблизно 40 років. Тоді є шанси на високі виплати. Причому високими вважаються пенсії в розмірі 60% звичного заробітку. Для доходу в 10 тис. грн велика пенсія - 6 тис. грн. Але в нинішніх демографічних обставин, навіть якщо українці вийдуть з тіні, такий рівень пенсій тільки солідарна система забезпечити не зможе.

Як отримати високу пенсію в Україні

Є лише кілька факторів, які впливають на пенсію. І головні з них - стаж і розмір зарплати. Тому в першу чергу важливо не заробляти в конвертах, офіційно оформиться і справно платити внески до Пенсійного фонду. Більш того, до того моменту, поки в Україні не запустили обов'язкові накопичувальні пенсії, варто також задуматися про особисте накопиченні.


"Порятунок потопаючих - справа рук самих потопаючих", - розповідає дослідник Лідія Ткаченко. Розраховувати на державну пенсію варто, однак гідну старість можна забезпечити собі тільки самостійно - відкладаючи і інвестуючи. Експерт у сфері особистих фінансів Олексій Половинкин радить збирати до 30% від загального доходу. А якщо зарплати не вистачає, шукати іншу роботу або додатковий заробіток

Надрукувати
мітки:
коментарів