Поділитись:

Нацбанк знизив облікову ставку

П'ятниця, 22 квітня 2016, 08:45
Нацбанк знизив облікову ставку

Правління Національного банку України прийняло рішення про зниження облікової ставки до 19% річних з 22 квітня 2016 року.

Про це повідомляє прес-служба Нацбанку.

Як зазначається у повідомленні, це стало можливим завдяки суттєвому послабленню ризиків для цінової стабільності. До того ж удосконалили операційний дизайн монетарної політики.

Відтепер Національний банк встановлює облікову ставку і процентну ставку за ключовим інструментом монетарної політики (двотижневими депозитними сертифікатами НБУ) на одному рівні - 19%. А ставки за інструментом постійного доступу будуть симетричні щодо облікової ставки (+/- 2 процентних пункти).

Верхньою межею коридору є ставка за кредитами овернайт, що встановлюється на 2 процентних пункти вище від облікової ставки. Нижньою межею коридору є ставка за депозитними сертифікатами овернайт, що встановлюється на 2 процентних пункти нижче за облікову ставку.

Правління вважає, що поточні економічні умови, макроекономічні прогнози і баланс ризиків дозволяють пом'якшити монетарну політику і продовжити лібералізацію валютного регулювання. Національний банк планує також скасувати заборону на репатріацію дивідендів після відновлення співпраці з МВФ.

Облікова ставка НБУ є монетарним інструментом, за допомогою якого Національний банк встановлює для комерційних банків орієнтир щодо вартості залучених і розміщених грошових ресурсів. Облікова ставка є найнижчою серед відсоткових ставок і є базовим індикатором для оцінки вартості грошових коштів.

Надрукувати
мітки:
коментарів