Поділитись:

Як працюватиме "Волиньприродресурс"

Субота, 04 лютого 2017, 20:19

Комунальне підприємство "Волиньприродресурс" розпоряджатиметься правом на розробку корисних копалин та землями й обиратиме інвесторів, які готові будуть платити обласним бюджетам найбільше.

Про роль, яку має виконувати комунальне підприємство для Волині, розповів голова облради Ігор Палиця під час прямого ефіру на телеканалі "Нова Волинь" 3 лютого.

Він наголосив, що після створення підприємства область зможе отримувати прибуток (мінімум, 50 % від прибутку підприємства), а не рентні платежі (5 %).

Голова Волиньради зауважив, що проти того, щоб комунальне підприємство самостійно займалося розробкою корисних копалин. Це, мовляв, призведе до зловживань і корупції.

Ігор Палиця також озвучив бачення, як в області цивілізовано повинні видобувати бурштин, на противагу "копанню лопатами чи вимиванню помпами".

"Це мають бути екскаватори, які після відкриття верхнього шару братимуть землю, завантажувати її на вантажні автомобілі. Ті будуть їхати з GPS-трекерами на окремо збудовані заводи, де землю будуть промивати: під охороною поліції, представників СБУ. Будуть одразу складати на склад, описувати і зберігати до моменту продажу. Після розробки землю будуть вести на родовища і рекультивувати", – розповідає Ігор Палиця.

"В чому користь підприємства? Воно в любий момент зможе розірвати угоду в односторонньому порядку, якщо будуть порушені умови договору. Громада, на території якої будуть здійснювати видобуток, буде мати доступ і зможе контролювати, скільки бурштину чи міді було видобуто", – додає голова Волиньради.

З 1 квітня 2017 року, прогнозує Ігор Палиця, комунальне підприємство має запрацювати.

Від його діяльності в обласній раді очікують отримувати, як мінімум, 500 мільйонів гривень.

"Я очікую, що ми маємо мати 2 мільярда гривень в наступному році до обласних бюджетів", – твердить Палиця.

Нагадаємо: на сесії обласної ради 2 лютого стало відомо, що бурштинове підприємство Волині отримало дозволи на видобуток бурштину і торфу на 20 років.

Також цього дня депутати призначили новим керівником підприємства Василя Столяра.

Надрукувати
мітки:
коментарів
20 березня 2024
19 березня 2024
15 березня 2024
27 лютого 2024
15 лютого 2024
26 січня 2024
24 січня 2024
17 січня 2024