Поділитись:

Ігри законом у Луцькій міській раді (фоторепортаж)

Автор: Василь Бідун |
Четвер, 16 березня 2017, 21:00

Третій раунд вже славнозвісної 19 позачергової сесії Луцької міської ради відбувся 15 березня.

Старт політичної битви, за якою лучани вже навіть звикли з цікавістю спостерігати, запланували на 9 ранку 15 березня.

Порядок денний позачергової 19 сесії дивним чином змінювався і тасувався до останньої хвилини.

Спочатку мало бути одне незмінне питання: про взяття до відома факту смерті Миколи Романюка.

Невдовзі вияснилося, що у переддень депутати на погоджувальній раді вирішили проголосували за ще одне питання – з приводу економічної блокади Донбасу і представники УКРОПу наполягали, щоб його проголосували першим.

Третє питання вимальовувалося довго і саме цього дня йому судилося потрапити в порядок денний під першим номером – про дострокове припинення повноважень секретаря Юлії Вусенко.

Забігаючи наперед: питання про взяття до відома факту смерті Миколи Романюка виявилося єдиним, за яке депутати не голосували.

***

На відміну від першого раунду 19 позачергової сесії 24 лютого, коли "укропівці" чи "батьківщинівці" демонстрували цілковитий нігілізм і небажання працювати, у цей день представники згаданих політичних сил прибули до сесійної зали завчасно й у повному складі. Довгий час в залі пустували ряди "Солідарності". "Народний контроль" взагалі не з'явився на сесію. Із "солідарних" (щоправда, на сесії вони офіційно вийдуть з фракції) тут можна було бачити лише Євгенія Ткачука та Олександра Козлюка.

"укропівці" із самого ранку були в гарному настрої

"Ти чого мене не вітаєш з Днем добровольця?" – запитав Аркадій Соломатін в Олександра Кравченка...

...а потім показав йому якесь кумедне відео><span class=...а потім показав йому якесь кумедне відео

В порядку денному – єдине питання. Але багато що цього дня піде не за планом><span class=В порядку денному – єдине питання. Але багато що цього дня піде не за планом

Ряди Ряди "Солідарності" о 9 ранку були порожніми

Заступник мера Андрій Киця та Олександр Козлюк  спілкувалися й кумедно жестикулювали...><span class=Заступник мера Андрій Киця та Олександр Козлюк спілкувалися й кумедно жестикулювали...

...неначе танцювали><span class=...неначе танцювали

"Работает" – перевіряє тим часом справність мікрофона на трибуні Аркадій Соломатін

"Де секретар? Запросіть секретаря на сесію" – Євгеній Ткачук не розуміє, чому сесія не починається

Сесії так і не судилося початися згідно з планом. Секретар Луцькрдати Юлія Вусенко, яка прийшла до зали, скликала нараду з головами фракцій. Після короткої бесіди вона повідомила журналістам, що за погодженням з чотирма керівниками фракцій оголошено перерву на одну годину.

"З головами чотирьох фракцій "Народний контроль", "Радикальна партія", " Самопоміч", "Свобода" погоджено, щою початок сесії перенести на одну годину", – сказала Вусенко.

Втім, депутати-опозиціонери почали обурюватися: мовляв, "Радикальна партія" утрималася, а представників "Народного контролю" взагалі не було в сесійній залі. Таким чином голови чотирьох фракцій Валерій Бондарук ("Батьківщина"), Ігор Поліщук ("УКРОП"), Євгеній Ткачук, (на той момент ще керівник "Солідарності") та "радикал" Костянтин Петрочук під час виступу заявили, що не розуміють, чому сесію переносять.

Пів на десяту Юлія Вусенко таки з'явилася. Її нав'язливо супроводжував журналіст Пів на десяту Юлія Вусенко таки з'явилася. Її нав'язливо супроводжував журналіст "Волинських новин" Андрій Кравченко

Невдовзі секретар зібрала нараду з головами фракцій, після чого на годину оголосила перерву><span class=Невдовзі секретар зібрала нараду з головами фракцій, після чого на годину оголосила перерву

Тріо Тріо "Батьківщини"

Костянтин Петрочук до Миколи Собуцького: Костянтин Петрочук до Миколи Собуцького: "Що це робиться?"

Ігор Поліщук одразу озвучує своє невдоволення ЗМІ><span class=Ігор Поліщук одразу озвучує своє невдоволення ЗМІ

А Алла Надточій сперечається з Григорієм Пустовітом><span class=А Алла Надточій сперечається з Григорієм Пустовітом

Четверо керівників фракцій вирішили офіційно заявити про своє нерозуміння, чому сесія не почалася вчасно><span class=Четверо керівників фракцій вирішили офіційно заявити про своє нерозуміння, чому сесія не почалася вчасно

"Парадокс в тому, що мене обирали виборці, а якийсь Гунчик каже, що нас розпустить" – обурюється Соломатін

Ігор Поліщук радиться з Андрієм Козюрою><span class=Ігор Поліщук радиться з Андрієм Козюрою

Микола Собуцький Микола Собуцький "прикотив" під мерію шину

А журналіст Мирослав Ватащук не втомлюється збирати гроші з луцьких депутатів. А журналіст Мирослав Ватащук не втомлюється збирати гроші з луцьких депутатів. "На пиво"

Неочікуваний початок

Пів на одинадцяту засідання таки почалося. Зареєструвалося 36 депутатів.

Неочікуваним для опозиційно налаштованих до секретаря депутатів стала пропозиція Юлії Вусенко одразу проголосувати за проект рішення про дострокове припинення повноважень Луцького міського голови Миколи Романюка.

"Юля Василівна, що ви нам обіцяли на погоджувальній раді?" – вигукував депутат Євгеній Ткачук і додав, що тоді першим на розгляд домовилися винести питання про підтримку блокадників.

Проте секретар міськради запевняла, що питання про взяття до відома факту смерті Миколи Романюка на 19 сесії єдине.

"В мене є розпорядження про те, що ми розглянемо на наступній позачерговій сесії Луцькради питання про підтримку блокадників. Ця сесія буде сьогодні о 14:00", – сказала Юлія Вусенко.

З цим не погоджувався Валерій Бондарук. Депутат Андрій Козюра закликав вернутись до формування порядку денного і внести питання підтримки блокувальників та засудити дії влади.

Із задніх рядів зали "зривався" депутат від "УКРОПу" Олександр Кравченко: "Ганьба!".

"Саша, не кричи", – заспокоював колегу Ігор Поліщук.

Представник Представник "УКРОПу" Віталій Ляцевич заспокоює депутата Кравченка

Вусенко продовжувала наполягати на тому, щоб депутати голосували за питання про визнання смерті мера. Секретар Луцькради зауважила, що прийняте рішення факсом можна буде спрямувати в Київ, де його о 15 годині розгляне профільна комісія Верховної Ради.

"Єдине питання, яке на сьогодні затримує мерські вибори – взяття до відома факту смерті. Попередньо в комітеті назвали дату виборів 11 червня. Якщо ми затягнемо з прийняттям цього рішення, то вибори міського голови будуть, як мінімум, восени", – переконувала секретар.

Знову не стримався Кравченко: "Поміняйте пластинку! Скільки можна одне й те саме говорити!".

Не спекулювати на темі блокади закликав колег активіст і депутат від "Самопомочі" Микола Собуцький.

"Нам не принципово, на якій сесії це питання буде прийнято. Нам принципово, щоб був прийнятий наш текст, а не такий, який прийняли в обласній раді", – сказав він.

Депутат Артем Запотоцький від "Солідарності" пригадав, що після смерті Миколи Романюка минуло рівно 40 днів.

"Ви що хочете по кістках пройтися? У вас совісті немає. Я знаю, що таке смерть! Я в очі дивився їй, а вона мені. Не спекулюйте на цьому! Хочете вибори? Йдіть на вибори", – закликав він.

Микола Собуцький закликав окремих депутатів не спекулювати на темі блокади><span class=Микола Собуцький закликав окремих депутатів не спекулювати на темі блокади

Артему Запотоцькому маніпуляції в сесійній залі Артему Запотоцькому маніпуляції в сесійній залі "допекли"...

...і він ненадовго покинув залу><span class=...і він ненадовго покинув залу

Наступним слово взяв Ігор Поліщук: "Юля Василівна,читайте регламент і читайте закон, а не інструкції, які вам зараз на телефон пишуть. В кожному вашому реченні – брехня і неправда".

"Мене дивує, звідки ви берете інформацію, що я читаю якісь інструкції. Я вчора розмовляла з Палицею. То це не значить, що він мені інструкції дає?", – відповіла Юлія Вусенко.

"На сьогоднішній день вибори в Луцьку затримує виключно партія "УКРОП". Для чого їм це потрібно? Та для того, щоб зайняти місце секретаря ради і виконувати обов'язки якнайдовше", – додала вона.

Постійно з рядів "УКРОПу", "Батьківщини" звучали звинувачення щодо Вусенко, яка буцімто не дотримується регламенту.

"Регламент, Юля Василівна. Дотримуйтеся регламенту і все"

Гості з обласної ради: Михайло Імберовський (Гості з обласної ради: Михайло Імберовський ("Самопоміч") й Анатолій Вітів ("Свобода")

Заявопад

Не встиг депутат Тарас Шляхтич запропонувати депутатам оголосити перерву на 15 хвилин, як прозвучало: "Юля Василівна! Дайте заяву зроблю!". Депутат Олександр Козлюк взяв слово і заявив про те, що виходить з лав "Солідарності".

"Якщо відбувається така спекуляція, то я роблю офіційну заяву про те, що я виходжу з лав фракції "Солідарність". І заяву я вам особисто передам, але зараз рахуйте мою заяву прийнятою на сесії", – сказав він.

Одразу після цього слово взяв і депутат Євгеній Ткачук: "Я повідомляю про вихід з фракції "Солідарність", бо ця партія не приходить на сесію обласної ради і саботує блокаду".

"Юля Василівна! Дайте заяву зроблю!"

"Свинячі очі він сказав?"

Частий гість сесійних засідань пані Людмила, яка полюбляє з кінця зали за всім спостерігати обурилася: "Я правильно почула? Свинячі очі? Свинячі очі він сказав?".

Пані Людмила мала на увазі виступ Євгенія Ткачука, в якому депутат звертався до Юлії Вусенко.

Пізніше депутат Ткачук підійде до жінки і пояснить: "Не свинячі очі, а совинячі. Такі очі як в сови, великі!".

Пані Людмила і її Пані Людмила і її "улюбленець" Андрій Козюра

"Не свинячі очі, а совинячі. Такі очі як в сови, великі!"

Пані Людмила спілкується в перерві з Майєю Шостак><span class=Пані Людмила спілкується в перерві з Майєю Шостак

Журналіст Журналіст "Конкурента" Руслан Пилипчук розповідає, коли стане таким ж успішним, як Ілон Маск

Олександр Козлюк каже: Сфотографуй Олександр Козлюк каже: Сфотографуй ". І навіть пропонує назву фото "Двоє позафракційних"

Виконую замовлення: попросили опублікувати під рубрикою: Виконую замовлення: попросили опублікувати під рубрикою: "Их уже не розыскивает милиция"

Коли стало зрозуміло, що сесійне засідання затягується, луцький активіст Ігор Алєксєєв почав запитувати: Коли стало зрозуміло, що сесійне засідання затягується, луцький активіст Ігор Алєксєєв почав запитувати: "Коли буде прийняте рішення щодо економічної блокади?"

Потроху залу почали заповнювати військові><span class=Потроху залу почали заповнювати військові

Керівник Керівник "Варти порядку" Олександр Тиводар

Сесія сесією, але треба вирішувати і свої питання><span class=Сесія сесією, але треба вирішувати і свої питання

Григорій Пустовіт майже всю перерву щось розповідав на камеру><span class=Григорій Пустовіт майже всю перерву щось розповідав на камеру

"Де секретар? Пропав секретар. Визивати 102?"

Після перерви "УКРОП" продовжував тиснути. Депутати просили внести на сесію питання про припинення повноважень Юлії Вусенко. Команда ж Вусенко знову почала чинити опір

Почалися "танці" навколо юридичних норм та регламенту.

Секретар міськради запропонувала поставити вже два питання: першим – про блокаду. Другим – про взяття до відома факту смерті Миколи Романюка.

Юлія Вусенко радиться з начальником відділу секретаріату міської ради Тетяною Касьяновою><span class=Юлія Вусенко радиться з начальником відділу секретаріату міської ради Тетяною Касьяновою

10 годин висидіти на сесії – це не жарти><span class=10 годин висидіти на сесії – це не жарти

"Когда же это все кончится?" - мабуть, думає Микола Дендіберін

Голова "регламентної" комісії Микола Федік, до якої з п'яти депутатів входить троє представників "УКРОПу" (Ігор Поліщук, Олександр Волинець, Юлія Дацюк), зачитав проект рішення про дострокове припинення повноважень Юлії Вусенко.

В проекті було сказано: "винести проект рішення на найближчу сесію"

"Враховуючи, що засідання комісії було 2 березня, тоді, коли 19 позачергова сесія вже була відкритою, цю пропозицію не можу внести", – сказала Юлія Вусенко.

"УКРОП", звісно, така позиція не задовільнила. Ігор Поліщук сказав, що ця сесія і є найближчою, яка відбувається після засідання комісії.

"Або ви ставите мою пропозицію або ми обираємо головуючого для ведення сесії", – наголосив Поліщук.

Втім Юлія Вусенко сказала, що внесення цієї пропозиції на голосування буде порушенням регламенту.

"Ви вже порушили регламент і робите це неодноразово", – почулося з рядів політичної партії "УКРОП".

"Якщо ви так вважаєте, подавайте в суд", – парирувала Вусенко.

Депутат Андрій Козюра, як завжди, був активним. Двічі, правда, сказав щось не по темі. Депутат Андрій Козюра, як завжди, був активним. Двічі, правда, сказав щось не по темі. "Він трохи розгубився", – заступився за колегу Валерій Бондарук

І тут – чергова перерва на 20 хвилин від "Радикальної партії".

Вусенко, прямуюючи до свого кабінету, зачепила Поліщука: "Давайте, вперьод, захвачуйте власть в Луцьку".

На перерві противники Вусенко активізувалися: щось обговорювали, вирішували. Перерва затягнулася.

"Де секретар? Пропав секретар. Визивати 102?", – питав Олександр Кравченко.

"Юлічка!", – кликав він.

Невдовзі "Юлічка" прийшла і зауважила, що в сесійній залі де-не-де вимкнули світло: "Включіть світло. Бо мені аж страшно".

"Є чого боятися!", – традиційно почулося від опозиціонерів.

І таки сталося: проект рішення про припинення повноважень секретаря Юлії Вусенко озвучив голова "земельної" комісії Євгеній Ткачук.

Микола Федік трохи пожартував: мовляв, добре, що питання регламенту розглядає комісія, яка вирішує земельні питання.

"Я розкажу про ваші земельні ділянки", – не втримався Ткачук до Федіка.

"Розкажіть! Назвіть, де мої земельні ділянки", – під'юджував свободівець.

А ще під час обговорення Вусенко дала слово Ігорю Поліщуку, а не Євгенію Ткачуку, який також піднімав руку:

"Він голова фракції, я мушу надавати перевагу", – сказала Вусенко, натякнувши на те, що той вийшов з фракції.

Кому дати слово?><span class=Кому дати слово?

Нерви кипіли, лайка лунала.

Та все ж таки 24 голосами депутати підтримали рішення про проведення таємного голосування за припинення повноважень Юлії Вусенко.

"Це тільки початок"

"Це тільки початок", – недвозначно натякнула Юлія Вусенко після прийняття рішення про припинення її повноважень

Після цього Ігор Поліщук запропонував під час розгляду цього питання головуючим обрати "батьківщинівця" Григорія Пустовіта. Депутати підтримали пропозицію.

Григорієві Пустовіту на новому місці, схоже, було зручно><span class=Григорієві Пустовіту на новому місці, схоже, було зручно

А далі почалися таємне голосування за те, щоб позбавити Вусенко права бути секретарем міської ради. Створили лічильну комісію у складі п'яти чоловік, від участі в якій показово відмовилися депутати "Солідарності", "Самопомочі", "Свободи" та позафракційний Микола Яручик. Після певної підготовки провели голосування, яке тривало одну годину. Для цього у холі перед сесійною залою змонтували кабінку для голосування.

Участь у міні-виборах взяли депутати від фракції "УКРОП, "Батьківщини", "Радикальної партії" та позафракційні депутати Олександр Козлюк і Євгеній Ткачук. Фракції "Народний контроль" не було на сесії, а інші депутати заявили, що не будуть брати в цьому голосуванні участі.

Лічильна комісія активно готувалася до голосування><span class=Лічильна комісія активно готувалася до голосування

Кабінку для голосування монтували у холі перед залою><span class=Кабінку для голосування монтували у холі перед залою

А потім протягом години відбувалося дійство><span class=А потім протягом години відбувалося дійство

Дендіберін перед тим, як поставити підпис у списку, жартома вхопив його і почав втікати. Дендіберін перед тим, як поставити підпис у списку, жартома вхопив його і почав втікати. "Надо напряжение снять".

Під час голосування депутатам вдалося поспілкуватися про армійське життя: Аркадій Соломатін жалівся, що як тільки відслужив в арміїі, Союз розпався...><span class=Під час голосування депутатам вдалося поспілкуватися про армійське життя: Аркадій Соломатін жалівся, що як тільки відслужив в арміїі, Союз розпався...

...а Євгеній Ткачук розповідав журналістам, що лише в армії почав їсти сало><span class=...а Євгеній Ткачук розповідав журналістам, що лише в армії почав їсти сало

А ще А ще "Радикал" Соломатін вирішив відшукати дівчину, в якої позичив ручку. "А то скажуть, що депутат ручку "потянув" – жартував він

Час минув. Члени лічильної комісії відкривають ящик для голосування><span class=Час минув. Члени лічильної комісії відкривають ящик для голосування

Число 24

Саме така кількість депутатів позбавила Юлію Вусенко права обіймати посаду секретаря Луцької міської ради. Не складно підрахувати, що це число формує 15 депутатів "УКРОПу", 4 – "Батьківщини", 3 – "Радикальної партії" та 2 – позафракційних: Євгеній Ткачук й Олександр Козлюк. Саме ці депутати, так би мовити, замовлятимуть цього дня музику далі.

Після підрахунку голосів Юлія Вусенко подякувала Григорію Пустовітові і наголосила, що як секретар ради хоче продовжити сесію і розглянути два важливі питання: про підтримку учасників блокади і взяття до відома факту смерті міського голови.

На це "батьківщинівець" відповів, що й далі головуватиме на сесії й отримав підтримку від частини депутатів.

"Є чітко в законі сказано, що депутат, який веде сесію, підписує рішення", – сказав Григорій Пустовіт, маючи на увазі себе.

Пустовіт наполягав на тому, щоб проголосувати за проект рішення і затвердити протокол лічильної комісії. Депутати підтримали.

Обранці громади, які були на боці Вусенко, заявляли, що це рішення незаконне. Та це не спрацювало. Ігор Поліщук попросив перерву на 15 хвилин, щоб секретаріат таки підготував рішення для підпису.

"Підведете Григорія Олександровича до кримінальної відповідальності", – сказала Юлія Вусенко і депутати пішли на 15-хвилинну перерву.

Після перерви новий головуючий таки підписав рішення.

"Я підписав рішення і воно оприлюднене на сайті Луцькради. Тому в порядку денному перше питання у нас вичерпано", – сказав Григорій Пустовіт, маючи на увазі рішення про дострокове припинення повноважень секретаря Луцькради Юлії Вусенко.

"Це рішення – юридичний нонсенс. Соромно приймати в цьому участь і в мене є пропозиція зняти з голосування", – Тарас Шляхтич

"Є чітко в законі сказано, що депутат, який веде сесію, підписує рішення", – Григорій Пустовіт

Ігор Поліщук цього дня чи не найбільше радився з Андрієм Козюрою><span class=Ігор Поліщук цього дня чи не найбільше радився з Андрієм Козюрою

А той, своєю чергою, як юрист за фахом, старано готував проекти рішень><span class=А той, своєю чергою, як юрист за фахом, старано готував проекти рішень

Заступник мера Тарас Яковлев не зміг втриматися: Заступник мера Тарас Яковлев не зміг втриматися: "Та тут все незаконно. Та тут немає роботи" - гукав він.

Закон  Закон "Про місцеве самоврядування в Україні" побував цього дня в руках багатьох депутатів

Депутати з Депутати з "УКРОПу" Микита Рабан та Сергій Шкода під кінець дня знайшли забавку

Юлія Вусенко показово вийшла до трибуни і виголосила промову, в якій заявила, що це рішення – незаконне. Завершуючи, вона оголосила перерву у сесії і разом з частиною депутатів покинула сесійну залу.

Та 24 депутати залишилися сидіти на своїх місцях і продовжили роботу. Після деяких обговорень вони підтримали проект рішення щодо економічної блокади.

І ще одне питання порядку денного, взяття до відома факту смерті Миколи Романюка, депутат Олександр Кравченко запропонував винести на сесію, яка відбудеться на наступному тижні. За – 24. Рішення прийнято.

"На жаль я змушена констатувати факт, що на сьогодні рішення, підписане Пустовітом, підписане з порушенням норм законодавства"

Депутати Депутати "Самопомочі" покидають залу

А Євгеній Ткачук наприкінці сесії підсів до колеги Олександра Козлюка><span class=А Євгеній Ткачук наприкінці сесії підсів до колеги Олександра Козлюка

По завершенню По завершенню "укропівець" Юрій Безпятко з'ясовував чому і кому активіст Сергій Рижков показав "фак'ю". "Не всім, а депутату Кравченку", – пояснював той
Автор фото:Василь Бідун

***

Ця сесія "розломила" міську раду на дві частини. В сесійній залі утворилося двовладдя: 24 депутати сформували більшість і зломили спротив інших, переступивши навіть через закон.

Юлія Вусенко заявила, що оскаржуватиме рішення про припинення її повноважень в суді. Менше тижня залишається у луцьких обранців громади, щоб вирішити конфлікт і повернутися в правове поле.

Надрукувати
мітки:
коментарів
27 березня 2024
23 березня 2024
09:53
21 березня 2024
17:46
05 березня 2024
21 лютого 2024
13 лютого 2024
16:02
08 січня 2024
12:29
04 січня 2024
21 грудня 2023