Поділитись:

Наскільки чистий Луцьк: думки експертів

Неділя, 26 березня 2017, 21:00
Наскільки чистий Луцьк: думки експертів

Наскільки чистий Луцьк: думки експертів

У Луцьку збираються на традиційну загальноміську толоку. Цьогоріч вона відбудеться 1 квітня.

Зазвичай прибирати місто у такий день зголошуються не тільки самі лучани, а й підприємства та організації. Окрім того, Луцьк приєднається до ще однієї акції – "Зробимо Україну Чистою Разом-2017!". Її запланували на 29 квітня.

Про те, наскільки брудний Луцьк, як відбуватиметься прибирання і чим відрізняються між собою дві толоки, Конкурент запитав у експертів.

Валерій Кузьмич, директор "Луцькспецкомунтрансу"

Наскільки чистий Луцьк: думки експертів

"На мою думку і не тільки, місто в нас чисте. Ставлення до порядку і в населення, і в підприємств сьогодні, не можна сказати, що дійшло до європейського рівня, але непогане. Вулиці, тротуари ми чистимо механізовано. Вночі прибираємо, влітку в спеку поливаємо вулиці, взимку – посипаємо. Сніг вивозимо. Якихось особливих нарікань в людей, які розуміють це все, не повинно бути.

Наразі ми наполягаємо, щоб в кожному дворі стояв окремий сміттєвий контейнер, ми продаємо контейнери, розтерміновуємо оплату на 36 місяців, це по 14 гривень в день треба платити. Але багато людей відмовляються. Є люди, які взагалі висипають сміття в річку, на берег, куди завгодно. Але найбільша проблема в нас зараз в місті – те, що в навколишніх селах неорганізований вивіз сміття. До 50 % сміття завозять в контейнери Луцька. Якщо заборонити це, то в нас зразу стане чистіше.

У день загальноміської толоки наше завдання – прийняти сміття на полігон. Ми максимально забезпечуємо транспортом для вивозу. Бо не всі ті, хто збирає сміття, має можливості вивозу. Я вважаю, що це дає значну допомогу як нам, так і двірникам, і ЖЕКам. Бо сміття завжди дуже багато в парках, на берегах".

Надія Горошко, менеджер з маркетингу "Модерн-Експо"

Наскільки чистий Луцьк: думки експертів

"Передвеликоднє прибирання міста Луцька для "Модерн-Експо" вже стало доброю традицією. Толокою компанія хоче проявити свою любов до рідного міста, розвиток якого ми бачимо лише у європейському напрямку. "Модерн-Експо" завжди активно підтримує схожі заходи, адже є соціально відповідальним підприємством. Турбота про чисте та благополучне середовище – це наш обов'язок, адже саме від нас залежить, в якому місті ми живемо".

Олександр Ткачук, начальник Державної екологічної інспекції у Волинській області

Наскільки чистий Луцьк: думки експертів

"У Луцьку в нас надзвичайних ситуацій не було. Торік було трохи забруднена річка Стир за межами міста, але відходами з очисних споруд Луцька. Забруднення ґрунтів не було виявлено. Засмічених місць теж не виявили. Загалом місто є чистим. Якщо взяти до уваги статистичний звіт за минулий рік, то ми одна із кращих областей України за екологічною ситуацією. Хіба що в нас є трохи забруднення повітря від транспорту".

Катерина Шкльода, громадська діячка, багаторічна координаторка акції "Зробимо Україну чистою!"

Наскільки чистий Луцьк: думки експертів

Люди досі не мають культури пікнікування і лишають після себе гори пакетів, пляшок і т.д. Багато хто, шкодуючи кілька гривень на організацію вивезення відходів, перетворює парки у стихійні сміттєзвалища. Але це не привід складати руки, нічого не робити і чекати, поки хтось (влада, держава, комунальники, сусіди...) зробить щось за нас. Одного року ми виявили стихійне сміттєзвалища, подали заяву у прокуратуру. І сталося чудо - винних знайшли і покарали на чималу суму, а також змусили ліквідувати те сміттєзвалище. Свідомість все-таки у нас росте. Поняття активної громадської позиції нині в моді.

"Акція "Зробимо Україну чистою!-2015" є частиною всесвітнього руху "LetsDoItWorld", що об'єднав 11 мільйонів людей в 112 країнах для того, щоб піклуватися про екологію нашої планети. Це щорічна одноденна всеукраїнська соціально-екологічна акція з прибирання та благоустрою засмічених зелених зон та місць громадського відпочинку.

Метою є виховання відповідального ставлення громадян до довкілля шляхом об'єднання громадського, комерційного та державного сектору для прибирання своїх міст та селищ.

Вже протягом семи років у різні суботи в усьому світі (1 день – 1 країна) проводяться великі прибирання, які об'єднують цілу країну.

В проекті беруть участь громадські організації, комерційні компанії та державні підприємства, співробітники яких приєднують до акції на рівні корпоративної соціальної відповідальності.

З чого почалося в Україні? З двох хлопців, які побачили ролик про акцію Lets do it та повірили, що її можна зробити і в Україні. Це було у далекому 2010 році і починалося з однієї локації у Києві.

Наступного року вони (Юрій Пивоваренко та Володимир Гаркуша) проїхалися містами України та зібрали таких же ентузіастів, що повірили в ідею. У 2010 році у Київ вийшло на прибирання трошки більше 500 чоловік.

Минулого року акція зібрала більше 700 тис. волонтерів у всій Україні, які прибрали орієнтовно 4 800 локацій. Залучати людей було важко спочатку, а потім уже спрацювала відомість, популярність акції.

Щороку роботи не зменшується і не можна сказати, що у парках стало чистіше. Але помічаю, що ті, хто хоч раз був на прибиранні, уже не залишає сміття після себе та сварить інших за це.

Сніжана Ліщук, координатор області акції "Зробимо Україну Чистою Разом-2017!"

Наскільки чистий Луцьк: думки експертів

Цьогоріч акція відбудеться у суботу, 29 квітня 2017 року. Будемо залучати усіх свідомих людей: студентство, школярі, підприємці, перехожі, активісти, місцева влада.

Особливістю акції є те, що на екотолоку одночасно виходять прибирати багато країн світу. Цьогоріч ми хочемо не просто прибрати територію, а й стати ековоїнами. В рамках акції буде чимало заходів, які надовго усім запам'ятаються.

За статистикою, Волинь одна з найчистіших областей України. Але на цьому не варто закінчувати будь-яку "зелену" діяльність. Луцьк жити буде, бо тут є розумні люди. Кажуть, якщо 5 % населення – свідомі, вони можуть бути рушієм всього іншого населення.

А ще ми хочемо показати що екологія – це зовсім не нудно та ще й цікаво!

Наша команда завжди радо приймає нових учасників та дуже весело проводить час.

***

І хоч Волинь – у переліку найчистіших областей України, дбати про свій край – обов'язок кожного. Бо ж чисто не там, де прибирають, а там, де не смітять.

Надрукувати
мітки:
коментарів