Поділитись:

Експерт підрахував, скільки коштуватиме земля після скасування мораторію

П'ятниця, 05 травня 2017, 21:30
Експерт підрахував, скільки коштуватиме земля після скасування мораторію

Член Експертної ради Українського клубу аграрного бізнесу Олег Нів'євський розрахував, скільки може коштувати земля в Україні після скасування мораторію.

Про це він заявив в коментарі для ток-шоу "Протилежний погляд LIVE" 5 травня.

Економіст вважає, що приблизну ринкову ціну на ту чи іншу земельну ділянку в Україні можна обрахувати, помноживши орендну плату, яку нині отримують землевласники, на 20.

На думку Олега Нів'єрського, скасування мораторію зможе стати ефективним способом перерозподілу землі і жодних недоліків в цьому експерт не вбачає.

"Насправді, якихось недоліків від скасування мораторію не проглядається. Оскільки, наразі в нас існує лише ринок оренди, тобто земля фактично перерозподіляється між користувачами через оренду. Це один спосіб перерозподілу землі.

Інший спосіб перерозподілу землі від менш ефективних до більш ефективних землекористувачів і землевласників, є ринок купівлі-продажу землі.

В нас цей ринок відсутній. Взагалі. Є якісь там сірі схеми, але ми розуміємо, що за цим стоїть, тому саме скасування мораторію дасть можливість запрацювати цьому ринку, який дасть змогу перерозподіляти земельні ресурси від менш ефективних до більш ефективних.

Запуск ринку землі не передбачає примусовий продаж землі. Це лише людям надається право реалізувати своє право на розпорядження земельними ділянками. Зараз вони цього права не мають. Зараз вони не можуть в прозорий спосіб продати свою земельну ділянку", – розмірковує Олег Нів'єрський.

Надрукувати
мітки:
коментарів