Поділитись:

Три причини, чому мораторій на продаж землі в Україні треба скасувати

Субота, 06 травня 2017, 10:00

Експерт Реанімаційного пакету реформ та аналітик EasyBusiness Дмитро Ливч навів три основні аргументи, чому мораторій на продаж землі в Україні слід скасувати.

Свою позицію він висловив в коментарі для Конкурента 5 травня.

"Які основні аргументи для скасування мораторію. Перш за все, це правовий аспект. Мораторій є неконституційним, він обмежує права 7 млн українців.

По-друге, це економічний ефект, який можу бути згенерований внаслідок відміни мораторію та створення ринку землі.

Третій аргумент – це дослідження міжнародного досвіду. Нашою організацією було розроблено аналітичний звіт, в якому проаналізовано досвід 60 релевантних країн по тому, як вони реалізували земельну реформу. (…) З 60 проаналізованих країн єдиною країною, в якій немає приватної власності на землю, є Таджикистан. Це країна, в якій 56,2% населення знаходиться за межею бідності", – зазначає експерт.

"Часто в експертному середовищі і обговореннях політиків та урядовців звучить фраза про те, що іноземцям ні в якому разі не можна дозволяти купівлю-продаж землі. Але знову ж таки міжнародний досвід свідчить, що рівноважна ціна на землю в ринках, закритих для іноземців, є значно нижчою, ніж ціна на землю в відкритих ринках", – додає він.

Крім того, Дмитро Ливч зауважує, що закон про ринок землі та створення вільного ринку землі в Україні з 2018 року – вимоги МВФ.

*За допомогу в отриманні коментаря дякуємо програмі VoxConnector.

Надрукувати
мітки:
коментарів