Поділитись:

Як змусити лучан прибирати за своїми собаками: думки експертів

Неділя, 14 травня 2017, 20:00
Як змусити лучан прибирати за своїми собаками: думки експертів

Мало хто знає, але у Луцьку вже декілька років діють правила утримання тварин, у яких вказано, що під час вигулу власники повинні прибирати за своїми улюбленцями.

Однак прибирають одиниці, і все більше лучан скаржаться на забруднені парки і сквери. Конкурент запитав у експертів, як виховати в українців культуру вигулу собак, чи мають право штрафувати людей за те, що вони не прибрали за своїми улюбленцями і коли така система запрацює в Луцьку.

Як пояснила директорка КП "Ласка" Дана Новарчук, є прогулянка із собаками, і є вигул. Якщо людина прогулюється, то вона, до прикладу, прямує з точки "А" до точки "Б" з твариною, і коли під час цього тварина задовольнила свої потреби, хазяїн повинен прибрати за нею. А є місця для вигулу, там тварину можна спустити з повідка, але і в таких місцях власник тварини так само повинен прибрати за нею.

Як змусити лучан прибирати за своїми собаками: думки експертів

"Усі наші працівники, їхні сім'ї завжди прибирають за своїми тваринками. Тому треба починати з себе. Якщо я говорю, що стерилізація – це вихід, то в мене вдома всі котики і киці стерилізовані. Якщо ми кажемо про те, що при вигулі чи прогулянці із собаками людина повинна прибирати, то ми так само це виконуємо. Це не правила для якоїсь окремою касти, це правила для всіх. Незалежно, чи це президент, чи звичайний громадянин України", – сказала Дана Новарчук.

Із її слів, за неприбирання можуть штрафувати, відповідно до статті 152 Кодексу України про адміністративні порушення (Порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів).

"Якщо людина почне із себе, то наше місто буде набагато чистішим. Згодом це увійде в звичку. Я маю проект щодо зоокомплексів, першу таку конструкцію ми повинні були поставити ще місяць тому. Там є спеціальні пакетики, які зроблені з екоматеріалів, їх можна взяти безплатно і прибрати за своєю тваринкою. Нам подарували сертифікат на один безплатний зоокомплекс, а на інші 9 з бюджету потрібно виділити близько 30 тисячі гривень", – розповіла директорка "Ласки".

Щоправда, Дана Новарчук зауважила: як свідчить досвід інших міст, спочатку ті пакетики люди масово виривають і забирають додому, щоб використати в побуті. З часом вони починають розуміти, що для іншого використання пакети не підходять і перестають їх грабувати.

"Але якщо їх поки немає, то це не означає, що людина не може взяти із собою поліетиленовий пакетик чи пакетик із паперу і прибрати за своїм улюбленцем. Зараз треба починати з того, що ми маємо, а вже згодом ми будемо робити і майданчики для вигулу, адже на все потрібні гроші, а бюджет обмежений", – зазначила чиновниця.

Директорка "Ласки" запевнила, якщо таку ідею впроваджувати різко й однією кампанією: розмістити соціальну рекламу, підключити муніципальну поліцію, щоби карали порушників, то її можна втілити й за місяць. Однак в Луцьку через різні проблеми на це може піти десь до року.

"Ми будемо намагатися прискорювати цей процес. Потрібно, щоб і в школах розповідали про це. Нам потрібно почати з 10 зоокомплексів, адже тоді діятиме суттєва знижка", – пояснила Новарчук.

Ініціатор зоореформи, голова ГО "Форум ЮА-ВЕТ" Олексій Коваленко, який, власне, й причетний до розповсюдження таких зоокомплексів, розповів Конкуренту, що зараз активісти працюють над імплементацією європейських норм в українське законодавство, де прописують положення поводження із тваринами, зокрема концепцію створення інфраструктури для тварин та їхніх власників.

Як змусити лучан прибирати за своїми собаками: думки експертів

В Україні вже 24 міст взяли участь у проекті із зоокомплексами.

"Наразі, відповідно до статистичних досліджень, близько 60 % українців прибирають за своїми улюбленцями, але 40 % створюють проблеми. І ті 60 %, що вже є, не хочуть користуватися звичайним поліетиленом, вони хочуть екологічно чисті пакетики, відповідно, ми даємо таку можливість. І це безперечно створює передумови для розповсюдження. Але така культура повинна прививатися із шкільної парти. От, до прикладу, у Києві ми розпочали пілотний проект зооуроків: ми навчаємо дітей поводитися з тваринами, зокрема прибирати за ними. Головне, щоб було розуміння того, що ми не тільки зоокомплекси ставимо, ми впроваджуємо концепцію, мета якої виховати відповідального власника тварини", – сказав Олексій Коваленко.

Він пояснив, що зоокомплекс складається із смітника із санітарною кришкою, бокса роздачі екологічно чистих пакетів й інформаційної таблички.

Як змусити лучан прибирати за своїми собаками: думки експертів

Натомість голова ГО "Клубу власників домашніх тварин", член Кінологічної Спілки України, каністерапевт, засновник та власник Готелю для домашніх тварин "Буржуй", реабілітолог дрібних домашніх тварин та засновник першого на Волині сімейного притулку для тварин "Веселий хвіст" Вероніка Федосова-Цибульська зазначила, що правила утримання тварин, які діють в Луцьку, невідомого авторства. Але до них періодично вносять зміни.

"На жаль, такі правила не подавались на експертну оцінку спеціалістами (кінологам, ветеринарам і т.д.). Крім того – лише одиниці власників собак знають про їхнє існування. Разом з тим, дізнатись останню (чинну) версію таких правил було б цікаво лучанам передусім тому, що відповідно до них кожен власник домашнього собаки має щомісяця сплачувати місцевий податок на собаку. А ці кошти, згідно з рішенням ЛМР, поступають на рахунок КП "Ласка", яке мало б вирішувати проблему присутності на вулицях безпритульних собак", – розповіла волонтерка.

Як пояснила вона, українські реалії далекі від реалій "по-європейськи цивілізованих міст" і як би все "у них там, закордоном" не виглядало гарно і добре – не все ми можемо впровадити в себе.

Як змусити лучан прибирати за своїми собаками: думки експертів

"Передусім, безпритульні собаки на вулицях європейських міст вважаються ганьбою місцевій раді і зграї собак не є нормою сучасного міста. У тому ж контексті, що вони часто становлять загрозу і для людей, і для домашніх собак. Але потрібно мати орієнтири і вектори і в цій сфері життя міста, як культура утримання собак містянами. В українських містах правила вигулу як складова правил утримання домашніх тварин затверджуються місцевими радами. Зрозуміло, що домашні собаки мають бути безпечними для оточуючих, і їхній вигул не має створювати "неприємності" для інших власників і для інших містян. Такі прості речі взаємоповаги давно є нормою для суспільства європейських міст, тому там не викликають подиву і осудження власники, які просто прибирають за своїми собаками на прогулянці. Крім того, із собаками дозволено відвідувати громадські місця (парки, ресторани, магазини), пересуватись громадським транспортом. Знову ж таки – тому що усі собаки на повідцях, часто у намордниках, чисті і доглянуті та соціалізовані", – розповіла Вероніка Федосова-Цибульська.

Із її слів, у більшості країн Європи розведення, утримання та ввезення таких потенційно небезпечних порід собак, як бультер'єри, алабай, кавказькі та деякі інші вівчарки і так далі – заборонено (список порід різниться за країнами). Крім того, діє система юридичної відповідальності, зокрема і страхування власників собак на випадок нанесення шкоди (покуси, напад). Так само в Європі є привабливими спеціальні майданчики для занять із собаками.

"Щодо українських реалій і Луцька зокрема, вигул домашнього собаки часто є небезпечним і для самого собаки, і для його власника. Особливо в районах міста, де бігають зграї безпритульних собак. Торік чи позаторік директор КП "Ласка" Дана Новарчук вносила на розгляд ЛМР проект рішення про штрафування власників собак за те, що вони не прибирають фекалії своїх собак на вулицях міста. Але сама ідея цього абсурдна, оскільки це "подвійні стандарти", і насамперед на вулицях не повинно бути безпритульних собак, за якими ніхто не прибирає і ніхто не несе відповідальності, вони вільно пересуваються містом і т.д", – зазначила вона.

Також Вероніка Федосова-Цибульсьва розповіла, що в 2011 році під час міжнародного семінару щодо впровадження школи собак-поводирів проводилось опитування серед незрячих людей: скільки охочих отримати такого собаку безплатно. У результаті ніхто не зголосився. Як пояснила волонтерка, люди, які користуються білою тростиною для пересування містом, самі бояться нападу саме безпритульних собак.

"Тому, знову ж таки, про вимоги до власників собак рано говорити, не вирішивши в місті проблему присутності на вулицях безпритульних собак", –- запевнила вона.

Нагадаємо: нещодавно в Луцьку з'явилися саморобні "зоокомплекси".

Надрукувати
мітки:
коментарів