Поділитись:

Волинський виш банкрутує, поки власники "воюють"?

Автор: Василь Бідун |
Четвер, 18 травня 2017, 21:00
Волинський виш банкрутує, поки власники

Волинський інститут економіки та менеджментуВолинський інститут економіки та менеджменту

За лаштунками тихого й, на перший погляд, непримітного луцького вишу на околиці Луцька розгорнулися справжні баталії, через які заклад невдовзі ризикує опинитися в центрі уваги.

Волинський інститут економіки та менеджменту (ВІЕМ), що на вулиці Електроапаратній, де навчається кількасот студентів та задіяно близько трьох десятків співробітників, опинився у вкрай складному фінансовому становищі.

На цьому "трухлявому" фундаменті розгорівся конфлікт між власниками закладу.

Конкурент пропонує вам зазирнути за ці лаштунки.

Основними акціонерами ПрАТ "Волинський інститут економіки та менеджменту", згідно з річною інформацію за 2016 рік, є Анатолій Байцим (49 %), Василь Байцим (11 %) та Лариса Вітинська (23,9 %). Загалом – 83,9 % акцій.

Зірвані збори акціонерів та "чорний" нотаріус

У понеділок, 15 травня, в аудиторії Волинського інституту економіки та менеджменту зібралися більше десяти акціонерів.

Ключових акціонерів, Анатолія та Василя Байцимів, не було. Натомість з'явився їхній представник.

Проте голова наглядової ради Вадим Вітинський, який взяв на себе обов'язки головуючого, заявив, що збори не відбудуться.

Він пояснив це відсутністю реєстру та реєстраційної комісії, провину за неналежну організацію зборів він поклав на Анатолія Байцима.

"Анатолій Федорович, згідно з рішенням наглядової ради, був призначений відповідальним за організацію зборів. Він особисто не прийшов", – заявив пан Вітинський.

На зборах акціонерів 15 травня. Ліворуч - Вадим ВітинськийНа зборах акціонерів 15 травня. Ліворуч - Вадим Вітинський

Волинський виш банкрутує, поки власники

Зліва - представник Анатолія та Василя БайцимівЗліва - представник Анатолія та Василя Байцимів

Однак представник Байцимів з цим не погоджується.

"Те, що сказав Вадим Юліанович, ніби Байцим Анатолій Федорович організовує збори, – це не так. Виконавчий орган організовує збори від самого початку до кінця…Він забезпечує свою присутність, присутність реєстру і реєстраційної комісії", – заявив він одразу після невдалих зборів.

Як розповів у телефонній розмові сам Анатолій Байцим, він пропустив збори тому, що в цей день їздив до Івано-Франківська, аби отримати в держреєстратора виписку про кількість акцій, якими володіє. Пояснює: мав підозри, що Вадим Вітинський через "чорного" нотаріуса хоче відібрати в нього цінні папери.

"Хтось підробив підпис ректора"

На тому ж зібранні 15 травня від Вадима Вітинського прозвучало: "Хтось підробив підпис ректора".

Голова наглядової ради заявив, що реєстр акціонерів замовили за підробленими документами. Через це, мовляв, відсутній реєстр і немає можливості провести збори акціонерів.

"Ректор знаходиться зараз в Києві із заявою в поліцію. Ми будемо з'ясовувати, хто це зробив", – повідомив голова наглядової ради.

А вже після зборів Вадим Вітинський на диктофон сказав: "Збори не відбулися через те, що головні акціонери підробили підпис ректора і від імені ректора звернулися в депозитарій".

Анатолій Байцим, своєю чергою, зазначає: не знає, хто підписував документ.

"Я не знаю, хто його підписав, але взяв я його в журналі, де видають накази. Вийшов я вже з підписаними документами", – запевняє бізнесмен.

На думку головного акціонера, Вадим Вітинський у змові з в.о. ректора Володимиром Лебідем ставили собі за мету зірвати збори акціонерів.

Вперше, розповідає Байцим, орієнтовно за 10 днів до зборів, керівник інституту, який повинен був надіслати в депозитарій запит на реєстр акціонерів, відправив не той документ. Про це Анатолій Байцим нібито дізнався, зателефонувавши в установу.

Вдруге, зі слів бізнесмена, він самостійно поїхав за реєстром, перед тим отримавши розпорядження від Лебідя.

Але цього разу забрати документ йому завадив телефонний дзвінок виконувача обов'язків ректора Лебідя. Останній нібито заборонив депозитарію видавати реєстр акціонерів, мотивуючи це тим, що його намагаються отримати за підробленими документами.

Не треба нам в.о. – дайте нам ректора!

Голова наглядової ради Вадим Вітинський 15 травня в присутності акціонерів зачитав лист від трудового колективу, в якому вони просять не призначати нового в.о. ректора, а оголосити конкурс на цю посаду.

Пізніше Вітинський заявив, що головні акціонери хочуть нав'язати свого керівника. Зокрема, на збори разом з представником Байцимів з'явився потенційний новий виконувач обов'язків ректора.

Як каже голова наглядової ради, працівники вже давно хочуть обрати ректора.

"Колектив вже два роки вимагає: не треба нам в.о., дайте ми оберемо. Це повинен бути доктор наук, професор. А Греков (кандидат на в.о. ректора, якого начебто просувають Байцими, – К.) не є таким. В нас є свої доктори, професори, які будуть керувати. Які розуміють навчальний процес", – зазначає Вадим Вітинський.

Волинський виш банкрутує, поки власники

Волинський виш банкрутує, поки власники

Та, зі слів Анатолія Байцима, це питання вони обговорюють вже близько року. Каменем спотикання бізнесмен називає складне матеріальне становище вишу.

"Інститут – реально банкрут, і це підтверджено бухгалтером", – запевняє він.

"На кінець 2016 року на рахунку в інституті було майже 800 тисяч гривень. Це гроші від продажу майна. Через 5 місяців з них залишилося тільки 300 тисяч гривень. Все йде до того, що коли прийде червень і людям треба буде виплатити відпускні, то вже грошей не буде", – додає Байцим.

Більше того, наприкінці 2016 року наглядова рада прийняла рішення продати всі аудиторії інституту площею понад 2,4 тисячі м2. Ціна за цю нерухомість – 939 тисяч гривень.

"Сьогодні приміщень у ВІЕМ немає. Інститут винаймає приміщення", – пояснює Анатолій Байцим.

З огляду на це, вважає головний акціонер, інститут не може дозволити собі обрання керівника із зарплатою 14,5 тисяч гривень і мінімальним терміном контракту на п'ять років.

Анатолій Байцим запевняє: готовий погодитися на конкурс лише в тому випадку, якщо потенційний керівник, чітко розуміючи фінансове становище інституту, запропонує реальний бізнес-план, щоб заклад принаймні перестав бути збитковим.

Натомість Вадим Вітинський називає акціонерів Байцимів господарниками, яких цікавить прибуток і наголошує: ніякого банкрутства немає.

"Колектив обурений, ніякого банкрутства немає. Ми працюємо. В інституту є гроші, студенти", зазначає Вітинський.

"Людей (Анатолія та Василя Байцимів, – К.) цікавило прийти, захопити владу і подерибанити бабло. У них більшість в наглядовій владі. Лебідь від імені інституту з ними судиться... Все пахне криміналом. Повіджимали майно. Як може 300 м2 коштувати 30 доларів?" – додав він.

Голова наглядової ради Вадим ВітинськийГолова наглядової ради Вадим Вітинський

Анатолій Байцим переконаний: голова наглядової ради свідомо зірвав збори, щоб не допустити переобрання виконувача обов'язків ректора.

"Вітинський міг привезти реєстр. Ми проводимо збори. Але ви розумієте, що є 60 % (спільних акцій у Василя та Анатолія Байцимів) і всі питання, які нам треба, ми проводимо", – каже він.

Мрія Байцима: школа більярду на базі інституту

Анатолій  Байцим на фоні промо-стійки Анатолій Байцим на фоні промо-стійки "Лига любителей бильярда"
Анатолій Байцим розповідає, що давно виношує ідею створити дитячу спортивну школу більярду в Луцьку.

Саме це, зі слів бізнесмена, звело його з Вадимом Вітинським, який тоді був головним акціонером. Як каже Байцим, спочатку він планував викупити частину приміщень. Проте Вітинський переконав його, що можна увійти у вищий навчальний заклад в ролі акціонера і створити школу на його базі.

Головний акціонер переконує: впродовж двох років вкладав кошти в інститут, та заклад так і не став прибутковим. А продовжувати дотувати збитковий виш він більше не хоче.

"Інститут має розвиватися. Але я не готовий вкладати в це кошти. Я готовий давати на дитячу спортивну школу", – каже Анатолій Байцим.

.

***

Збори акціонерів не відбулися. Хто в цьому винен – висновки робити правоохоронцям.

Очікувано, що баталії між ворогуючими акціонерами триватимуть.

Та зрозуміло одне: над інститутом нависла реальна загроза. Заклад потроху почав "розкладатися", що підтверджує продаж його приміщень наприкінці 2016 року.

Якщо не зробити різких, можливо, навіть болісних для когось кроків, одного дня ВІЕМ таки не відкриє двері. А що тоді буде із сотнями студентів, які здобувають в цьому виші знання? Питання відкрите.

P.S. Як стало відомо Конкуренту, надвечір 18 травня в інституті ініціювали збори наглядової ради.

Надрукувати
мітки:
коментарів