Поділитись:

Волинські націоналісти передали новому польському консулу у Луцьку книжку про Бандеру

Середа, 31 травня 2017, 10:54

Близько сорока активістів зібралися навпроти консульства Польщі у Луцьку, вимагаючи від нового генконсула Вєслава Мазура публічних вибачень за те, що він назвав Бандеру бандитом.

Мирна акція протесту відбулася зранку, 31 травня.

У ній взяли участь представники політичних сил "Свобода" і "Народний контроль" у Луцьку, а також громадські організації, серед яких "Національний альянс", "Сокіл", "Волинський край" та інші.

Також на захід прийшло п'ятеро представниць братства ветеранів ОУН-УПА Волині.

Зі слів ветеранки Анастасії Грабовської, їх запросила "Свобода".

Ветеранка війни йде на акцію протесту><span class=Ветеранка війни йде на акцію протесту

Жіночкам запропонували присісти, поки мітинг не почався><span class=Жіночкам запропонували присісти, поки мітинг не почався

Михайло Шелеп, Михайло Шелеп, "Народний контроль"

Як зауважив Павло Данильчук він "Народного контролю", ненормальним явищем є те, що польське представництво у Волинській, патріотичній, області очолила людина, яка дозволила собі образливі вислови щодо українських національних героїв.

У заяві, яку підготували незгідні із призначенням нового консула, сказано, що польська влада, нехтуючи думкою громадськості Луцька та Волині, призначила Вєслава Мазура генконсулом у Луцьку.

Також в заяві звинувачують МЗС України в "аморфній позиції".

Лідер партії "Свобода" у Луцькій міській раді Миколи Федіка, який виступив перед активістами, зауважив, що польська сторона має поважати наших героїв, а не диктувати, кого любити.

Також декілька слів у мікрофон сказала волинська громадська діячка, яка нині воює на сході в полку спецпризначення "Миротворець", Майя Москвич.

Микола Федік (Микола Федік ("Свобода") та Павло Данильчук ("Народний контроль") виголосили промову

Майя Москвич><span class=Майя Москвич

Кшиштоф Савіці неподалік від активістів, за парканом, щось конспектує і курить цигарку><span class=Кшиштоф Савіці неподалік від активістів, за парканом, щось конспектує і курить цигарку

Із вікна на другому поверсі визирає чоловік, схожий на Вєслава Мазура. Помітивши камеру, він одразу сховався><span class=Із вікна на другому поверсі визирає чоловік, схожий на Вєслава Мазура. Помітивши камеру, він одразу сховався

До акції долучився екс-заступник мера Юрій Моклиця><span class=До акції долучився екс-заступник мера Юрій Моклиця

Протестувальники заявили, що вимагають від Вєслава Мазура публічних вибачень за антиукраїнські висловлювання, а також висловили переконання, що польська влада та МЗС мають переглянути свої рішення щодо перебування Мазура на посаді в Луцьку.

Наприкінці акції мітингувальники передали у консульство в'язку української літератури, серед якої книжку про життя Степана Бандери, а також свою заяву. Її взяли представники консульства Кшиштоф Савіцкі та Марек Запур.

Сам Вєслав Мазур до активістів не прийшов.

Натомість Кшиштоф Савіцкі подякував мітингувальникам за те, що акція була мирною.

Загалом мітинг тривав близько півгодини і закінчився орієнтовно о 9:40.

Павло Данильчук передав представникам консульства книжки та заяву><span class=Павло Данильчук передав представникам консульства книжки та заяву

Заява><span class=Заява

А на 10 годину, додамо, в Луцькій міській раді розпочинається сесійне засінання, на яке вирушило декілька мітингувальників-депутів міськради.

Нагадаємо: на одній з комісій у польському Сеймі ще до призначення генеральним консулом у Луцьку, Вєслав Мазур заявив щодо Степана Бандери: "Як може бандит бути героєм?".

Така позиція викликала невдоволення у волинських націоналістів. Луцька міська рада, наприкінці жовтня, ухвалила звернення до міністра закордонних справ України щодо оцінки висловлювань Вєслава Мазура.

А дірки після обстрілу консульства, до речі, як і не було><span class=А дірки після обстрілу консульства, до речі, як і не було

Надрукувати
мітки:
коментарів