Поділитись:

"Гітлер теж мав велику силу": уривок з проповіді Філарета в Луцьку

Понеділок, 05 червня 2017, 21:00

Патріарх Філарет у Луцьку розповів, через що страждають українці і на чиєму боці правда><span class=Патріарх Філарет у Луцьку розповів, через що страждають українці і на чиєму боці правда

Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет у своїй святковій проповіді розповів, чому страждає український народ, чому агресор досі неподоланий, на чиєму боці правда і коли наша перемога.

Із півгодинною проповіддю Патріарх звернувся до вірян у Кафедральному соборі Святої Трійці, що в Луцьку, на Богослужінні 5 червня.

Конкурент пропонує уривок з проповіді Патріарха Філарета.

***

Турбується Бог, Дух Святий про спасіння кожного із нас? Турбується. І тому веде кожного із нас до спасіння. Різними засобами, закликає нас виконувати заповіді.

І ті, хто слухає слово Боже і виконує – досягають спасіння, вічного життя. Але коли ми не слухаємо Духа Святого, не виконуємо Євангелівське вчення, тоді Господь посилає нам страждання. Для чого? Для того, щоб стражданням ми навернулися до Бога.

Бо коли все в житті людини добре: коли вона багата, владу має, славу, Бог їй не потрібний. Бо вона сама все має. А от коли починає страждати, хворіти, до лікарів звертається, а лікарі кажуть: "Не можемо допомогти". От тоді ця людина звертається до Бога як до останньої надії і каже: "Господи, допоможи мені!".

І звертається зі щирою молитвою. Чому зі щирою? А тому, що болить все: страждає тіло, душа і людина не може витерпіти ці страждання. Допомагає Бог? Допомагає. І коли та людина, яка страждає невиліковною хворобою, отримає зцілення – буде вона вірити Богові? Буде.

Візьмемо наше сьогодення: йде війна, страждають люди. Чому український народ страждає? А тому, що багато грішив. Візьміть цю злополучну корупцію. Всі обіцяють перемогти її і не можуть. Тому що створена така зла система, що людина одна, Президент чи уряд, не можуть подолати.

Чому український народ страждає? А тому, що багато грішив

Тому Господь посилає страждання. Для того, щоб люди усвідомили свої гріхи, покаялися і тоді Господь пошле нам мир і спокій.

Під час Богослужіння Філарета в Кафедральному соборі Луцька><span class=Під час Богослужіння Філарета в Кафедральному соборі Луцька

В деяких виникає питання – а чому ж агресор до цього часу непереможений? І кому допомагає Бог? Нам, страждаючим українцям, чи агресору? Якби агресору допомагав, то це б означало, що Бог допомагає злу. Але Бог не може допомагати злу. Там де зло, там Бога нема. Бог там, де добро. Де правда.

А де правда? В нас чи в агресора? Ми напали на Росію, чи Росія на нас? Всьому світу видно, що Росія напала і вона є агресором по відношенню до України. А раз вона агресор, то Бога з агресором немає. Не треба думати, що він має зброю велику, сила його. Гітлер теж мав велику силу, захопив всю Європу і третину території Радянського Союзу. А чим закінчилося? Закінчилося тим, що сам себе застрелив. Німеччина була переможена. Так і тут.

Ми віримо і переконані, що закінчиться перемогою добра і правди, а не зла і неправди. А поскільки з нами правда – з нами добро. То перемога наша. Але коли? Тоді, коли ми навернемося до Бога. Коли покаємося у своїх гріхах. Коли подолаємо цю корупцію. І не тільки її: взагалі неправду, несправедливе відношення людей одного до другого.

Бог не може допомагати злу. Там де зло, там Бога нема. Бог там, де добро

Бо дивіться: одні багаті безмірно. Причому багатство своє отримали несправедливо. А люди страждають. То є тут правда? Але ж вони теж християни. То чому ви живете не по правді? Не хочете добровільно жити по правді? Благодать Святого Духа поставить вас в таке положення, що ви втратите все це. І як приклад – президент колишній, Янукович. Скільки він зібрав багатств? Користується він цим багатством? Страждає, тому що жив несправедливо. І Господь хоче навернути його, щоб він став на шлях праведного життя. А хіба він один такий? Багато таких. Так ось: поки вони не навернуться до Бога, будемо страждати.

А коли навернуться і весь народ наш навернеться до Бога – тоді Господь наш пошле нам мир, злагоду і благодентственну жизнь.

Як ви бачите з історії, і церкви, і народів, благодать Святого Духа діє різними способами, але веде до однієї мети: до подолання гріха в кожній людині і до вічного блаженного життя. Бо в цьому і полягає дія святого духа…Слава на віки амінь!

Так Патріарха зустрічали у Луцьку в перший день Святої Трійці><span class=Так Патріарха зустрічали у Луцьку в перший день Святої Трійці

Надрукувати
мітки:
коментарів