Поділитись:

Де на Волині можна виготовити біометричний паспорт

Понеділок, 12 червня 2017, 21:00

У неділю, 11 червня, набув чинності безвізовий режим України з Європейським Союзом. Це означає, що в'їжджати до 30 країн ЄС (натисніть тут, щоб дізнатися перелік цих країн) без візи буде дозволено виключно тим, хто має біометричний паспорт – документ із чипом, на якому міститься фото, підпис та відбитки пальців даної особи.

У зв'язку з цим на Волині та й в Україні загалом виник чималий ажіотаж: люди почали масово оформлювати закордонні паспорти, аби мати зможу подорожувати за кордоном лише з цим документом.

Біометричний паспорт громадянина України для виїзду за кордон на Волині та Луцьку можна оформити декількома способами:

  • У "Центрі надання адміністративних послуг" (перелік центрів у регіоні можна переглянути тут, однак саме оформлення закордонного паспорта можна виробляти у будь-якому центрі незалежно від місця реєстрації);

  • у територіальних підрозділах Державної міграційної служби у Волинській області;

  • у державному підприємстві "Документ" (адреса та детальна інформація тут).

Зазначимо, що останній варіант оформлення закордонного біометричного паспорта найдорожчий та нічим не відрізняється від перших двох способів. Послуга з оформлення біометричного закордонного паспорта надається за бажанням особи та оформлюється дітям від народження строком на чотири роки, громадянам віком від 16 років - строком на 10 років.

ЦНАП

Для того, щоб отримати паспорт громадянина України для виїзду за кордон з безконтактним електронним носієм у ЦНАПі, необхідно мати з собою:

  1. заяву-анкету, яка заповнюється на місці;
  2. свідоцтво про народження – у разі оформлення паспорта для виїзду за кордон особі, яка не досягла 14-річного віку;
  3. оригінал та копію паспорта громадянина України (для осіб, що досягли 14-річного віку);
  4. оригінал та копію коду платника податків;
  5. довідку про реєстрацію місця проживання – у разі оформлення паспорта для виїзду за кордон особі, яка не досягла 16-річного віку;
  6. паспорт громадянина України одного з батьків – у разі оформлення паспорта для виїзду за кордон особі, яка не досягла 16-річного віку.

Фотокарток із собою брати не потрібно, оскільки працівники Центру фотографують на місці.

Строк надання послуги становить 20 днів, не враховуючи термінів доставки (ціна – 557,32 гривні) або 7 робочих днів, не враховуючи термінів доставки (ціна – 810,32 гривень).

ДМС

Для оформлення паспорта для виїзду за кордон у разі тимчасового виїзду за кордон особа подає аналогічні документи, зазначені у переліку вище. Оформлюючи паспорт з електронним чіпом, необхідно пройти процедуру сканування відбитків вказівних пальців рук (сканування відбитків пальців рук дітей здійснюється з 12 років за дозволом батьків (законних представників), звернутися до територіального органу або підрозділу ДМС та отримати паспорт громадянина України для виїзду за кордон, надавши паспорт громадянина України для внесення відповідної відмітки.

У разі оформлення упродовж 20 робочих днів сума адміністративного збору складає 557,32 гривні, у разі термінового оформлення за 7 робочих днів 810,32 гривень, у разі термінового оформлення за 3 робочі дні (у випадках, визначених законодавством) – 810,32 гривень.

ДП "ДОКУМЕНТ"

Щоб отримати закордонний паспорт у "Документі", потрібно мати з собою: паспорт громадянина України, індивідуальний податковий номер фізичної особи – платника податків (ідентифікаційний номер), заяву-анкету (формується на місці), свідоцтво про народження дитини (до 14 років) або паспорт громадянина України (з 14 років).

Оформлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон з безконтактним електронним носієм за 20 робочих днів вартує 957,32 гривні (без врахування банківської комісії) та за 7 робочих днів – 1210,32 гривні (без врахування банківської комісії), де 400 гривень із загальної суми – послуги підприємства.

* * *

Громадяни України, які є власниками паспортів з біометричними даними можуть перебувати на території країн ЄС та Шенгенської зони до 90 днів кожні півроку з метою туризму, бізнесу, відвідування родичів. Натомість, безвізовий режим не дає права на працевлаштування та навчання в країнах ЄС. Для цього треба отримувати спеціальну візу типу D.

Надрукувати
мітки:
коментарів