Поділитись:

Крок в майбутнє: Як буде працювати система eHealth в Україні

Неділя, 25 червня 2017, 10:55

Міністерство охорони здоров'я України запустило першу електронну медичну систему eHealth.

Як пояснює в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун, створена система є базою для впровадження всіх подальших реформ в системі охорони здоров'я, – пише delo.ua.

"Як ми всі знаємо, Верховна Рада в першому читанні проголосувала за законопроект № 6327. Саме в цьому документі закріплено, що електронна система медицини стане обов'язковою до використання лікарями та пацієнтами з 1 квітня 2018 року. Основне завдання системи – збирати статистичні дані про лікарні, лікарів і пацієнтів, а також фіксувати надані послуги, які будуть оплачуватися з бюджету ", – розповів перший заступник міністра Павло Ковтонюк.

Якщо коротко, система eHealth буде тим інструментом, який дозволить визначити, скільки і якій лікарні держава повинна заплатити за надані послуги пацієнту

"Ми починаємо тестувати систему. Зараз кожна лікарня може зайти і зареєструватися. Поки це добровільна реєстрація. Коли законопроект щодо медичної реформи пройде друге читання і буде прийнятий в цілому, реєстрація стане обов'язковою", – зазначає Павло Ковтонюк.

Зареєструватися в електронній системі eHealth можна вже з 19 червня. На цей момент в базу внесено 25 медустанов з 15 населених пунктів України.

Як буде працювати eHealth в 2017 році

На першому етапі система електронної медицини буде збирати інформацію про медустанови на території всієї України. Її повинні вносити головні лікарі. З липня з'явиться можливість вносити в систему всіх лікарів первинної ланки (педіатрів, терапевтів, сімейних лікарів). Вже з серпня система дозволить фіксувати договір, який лікар первинної системи медицини укладатиме з пацієнтом. Таким чином, буде складатися реєстр лікарень, лікарів і пацієнтів.

Із жовтня 2017 років через eHealth буде працювати програма реімбурсації вартості ліків "Доступні ліки".

Після накопичення даних про медустанови відомство планує створити карту розташування лікарень.

Скільки коштує українська система eHealth

На розробку всього функціоналу, який планують запустити до кінця 2017 року, МОЗ витратило 400 тисяч доларів. Всі ці гроші були отримані від міжнародних партнерів: посольства Канади в Україні, Глобального фонду, Агентства США з міжнародного розвитку.

Як зареєструвати свою лікарню в системі

Для початку необхідно перейти на сайт проектного офісу eHealth і натиснути кнопку "Реєстрація".

Наступний етап – вибір Медичної інформаційної системи (МІС). Що це означає? Кожна лікарня повинна для себе вирішити, в якій системі вона хоче працювати. МІС розрізняються між собою формою своєї організації й інтерфейсом. Але на кінцевий результат – занесення інформації в єдину базу даних – вибір МІС не впливає.

Зараз лікарні можуть вибрати між чотирма МІС (helsi, EMCIVED, Medics, "Поліклініка без черги"), але розробники обіцяють, що кількість доступних систем виросте до 14.

Після вибору МІС головному лікарю залишається внести дані про себе і про медустанову. Фінальна стадія – завантаження електронного підпису. Після цього інформація про лікарню відправляється в загальну базу даних системи eHealth.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: НА ВОЛИНІ СТВОРЯТЬ ЄДИНИЙ МЕДИЧНИЙ РЕЄСТР "СЕРДЕЧНИКІВ": СТАРТУВАЛИ З КОВЕЛЬЩИНИ

Безпека даних

З слів розробників, МІС запрограмовані так, що якщо лікар припуститься помилки в назві міста або вулиці, він не зможе закінчити реєстрацію своєї лікарні. Це перший бар'єр захисту від неправдивої інформації щодо лікарень.

Дані про лікарню також перевірятимуть і після потрапляння її в систему eHealth. МОЗ буде звіряти дані з уже існуючими реєстрами. "Ми повинні перевірити інформацію про лікарню, щоб уникнути дублікатів, а гроші за послуги йшли тільки один раз і тільки одному медзакладу", – пояснює Юрій Бугай, керівник проектного офісу eHealth.

Як eHealth повинна виглядати в підсумку

Перший етап, який включає в себе наповнення реєстрів (лікарні, лікарі первинної системи медицини і пацієнти) і виписку електронних рецептів за програмою "Доступні ліки", МОЗ планує реалізувати до кінця 2017 року.

Надалі відомство почне створювати особистий кабінет для пацієнтів, в який лікарі зможуть вносити медичну інформацію. Одночасно в систему почнуть вносити лікарів вторинної і третинної системи.

Кінцева мета МОЗ – до 2020 року запустити повноцінну систему eHealth, яка б відображала взаємини не тільки лікарні і держави, а й була базою медичних карт всіх українців.

Надрукувати
мітки:
коментарів
28 березня 2024
20 березня 2024
13 березня 2024
21 лютого 2024
14 лютого 2024
13 лютого 2024
12 лютого 2024
30 січня 2024
18 січня 2024
16 січня 2024