Поділитись:

"Рожевий" депутат в зеленій кімнаті: фоторепортаж із сесії Луцькради

Автор: Василь Бідун |
Вівторок, 04 липня 2017, 18:00

У Луцькій міській раді чергові перетасовування. Нинішня більшість в кількості 24 депутатів продовжує розкладати свій політичний пасьянс.

Зелена сесійна зала – напівпорожня. Опозиційні депутати – відсутні. Ті, що є – напівсонні. Микола Дендіберін в яскраво-рожевому піджаку всіх розважає, Олександр Кравченко декого дратує.

Якою було продовження 26-сесії Луцької міської ради читайте у репортажі Ділового видання Волині "Конкурент".

***

Ранок, 3 липня. Звістка про те, що Ігор Поліщук написав заяву на звільнення з посади секретаря, застала мене ще ледь не в ліжку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЮЛІЯ ВУСЕНКО РОЗПОВІЛА ПРО СВОЇ ПОДАЛЬШІ КРОКИ

Розуміючи, що сесійний день намітився цікавим, вирушаю поглянути на це дійство, прихопивши із собою фотоапарата.

На вході до міської ради курить цигарку "радикал" Аркадій Соломатін. Пропоную сфотографуватися. Від такої пропозиції депутат не відмовляється. Каже, що за півтора роки вже звик до цього. Проте зізнається: має зуба на журналістів, які колись взяли в нього коментар, а потім перекрутили інформацію.

Аркадій Соломатін не проти сфотографуватися><span class=Аркадій Соломатін не проти сфотографуватися

Піднімаючись сходами на третій поверх, повз вікно помічаю керівника луцьких "вартівців" Олександра Тиводара. На стоянці поблизу міської ради він про щось розмовляє в компанії.

Керівник Керівник "Варти порядку" Олександр Тиводар стояв на зупинці поряд з мерією

Прямую далі. На комфортабельних диванчиках у холі перед сесійною залою – декілька людей поважного віку. Біля них, дещо в усамітненні, сидить місцева активістка, яка полюбляє полежати перед прокуратурою та потанцювати перед управлінням поліції, – Оксана Марищук.

Оксана Марищук. Просто сидить><span class=Оксана Марищук. Просто сидить

В сесійній залі – на диво порожньо: не багато тут активістів і журналістів. Депутатів теж не густо.

Одразу ж впадають у вічі деякі зміни: за президією, нетрадиційно, сидить Микита Рабан.

Микита Рабан на нетрадиційному для себе місці><span class=Микита Рабан на нетрадиційному для себе місці

Ігор Поліщук повернувся на "старе-добре" місце, поряд зі своїм колегою Олександром Кравченком. Час від часу ще не звільнений секретар підказує однопартійцеві за президією процедурні моменти. Кравченко допомагає.

Ігор Поліщук підказує щось колезі, який сів за президію. Олександр Кравченко допомагає><span class=Ігор Поліщук підказує щось колезі, який сів за президію. Олександр Кравченко допомагає

В іншому кінці президії відбувається вже традиційне за останні півроку дійство для міської ради – "танці" зі скринькою для голосування: збирають, розбирають, штампують бюлетені, голосують, рахують. Ця процедура впродовж сесії повторюватиметься не один раз. Диригентами, як зазвичай, виступають Борис Смаль та Майя Шостак.

Євгеній Ткачук Євгеній Ткачук "чаклує" над скринькою

Процес тривалий і одноманітний. Депутати в цей час розважаються, як можуть.

Сергій Була гортає газетку><span class=Сергій Була гортає газетку

В когось з В когось з "укропівців" на телефоні, чи то замукала корова, чи ще щось, що не могло не повеселити колег

А дехто розповідає про насичені вихідні><span class=А дехто розповідає про насичені вихідні

В момент підготовки до таємного голосування за "відставку" Ігоря Поліщука моя колега Юлія Остапович вирішила запитати у зама мера Григорія Пустовіта, чи планує він після цього залишатися на посаді.

Його однопартієць Андрій Козюра пильнує.

Андрій Козюра уважно стежить за тим, як журналістка Юлія Остапович бере коментар в його однопартійця><span class=Андрій Козюра уважно стежить за тим, як журналістка Юлія Остапович бере коментар в його однопартійця

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ГРИГОРІЙ НЕДОПАД СКАЗАВ, ЧИ ЗАЛИШИТЬСЯ ПЕРШИМ ЗАСТУПНИКОМ ЛУЦЬКОГО МІСЬКОГО ГОЛОВИ

"Батьківщинець" відповів, що все буде залежати від нового секретаря. "На сьогодні ми побачимо, кого оберуть секретарем міської ради замість Поліщука", – каже він.

Та трішки "приховав карти" Григорій Пустовіт в цей момент, адже саме його кандидатуру на посаду секретаря невдовзі підтримають 22 депутатів. З 22 (сам Пустовіт, зрозуміло, не голосував). І якось складно повірити, що депутат не знав чи не здогадувався про такий розвиток подій.

Але це вже я забігаю наперед.

Під час таємного голосування за "відставку" Поліщука в холі та в сесійній залі розмістили дві скриньки: в одну, ту що в холі, депутати вкидали бюлетені, а з іншої "всюдисущий" журналіст Мирослав Ватащук виймав гроші. Цей процес, схоже, був більш цікавий обранцям, які "присмачували" його цукерками.

У холі депутати спокійно кидали в скриньки бюлетені...><span class=У холі депутати спокійно кидали в скриньки бюлетені...

...а в залі Мирослав Ватащук витягав зі скриньки депутатські  гроші. Ті ж спостерігали і їли цукерки><span class=...а в залі Мирослав Ватащук витягав зі скриньки депутатські гроші. Ті ж спостерігали і їли цукерки

Коли ж з обома скриньками було покінчено, настав зірковий час Миколи Дендіберіна.

Вже коли всі вмостилися на свої місця, щоб тиснути кнопки за припинення повноважень Ігоря Поліщука, як секретаря, на табло засвітилося червоними літерами: "Сесія не повноважна".

Після короткого переглядання між собою депутати знайшли "винуватця" – в залі не було містера Дендіберіна.

"Де Дендіберін? Покличте Дендіберіна", – лунало між рядами.

Кмітливий Ігор Поліщук звернувся за допомогою до сучасних технологій і зателефонував відсутньому депутату.

Ігор Поліщук телефонує Миколі Дендіберіну...><span class=Ігор Поліщук телефонує Миколі Дендіберіну...

І за хвилину-другу, в елегантному рожевому піджаку, неначе герой стрічки "Рожева пантера", в залу заходить він – Микола Дендіберін, і з вигуком "Всьо, начинаем!" сідає за свій пульт.

і за мить депутат вже на місці><span class=і за мить депутат вже на місці

"Сесія повноважна" – потішили око Ігоря Поліщука зелені букви на моніторі, який навіть вирішив "зазнімкувати" цей момент.

Нарешті Нарешті "сесія повноважна"

Схоже, знаковий момент для Ігоря Поліщука><span class=Схоже, знаковий момент для Ігоря Поліщука

Поки в залі тривали міждепутатські ротації, експресивний Олександр Кравченко вирішив поспілкуватися з помічницею народного депутата Ігоря Лапіна Оксаною Ютовець.

Олександр Кравченко вирішив поспілкуватися з помічницею нардепа Ігоря Лапіна Оксаною Ютовець><span class=Олександр Кравченко вирішив поспілкуватися з помічницею нардепа Ігоря Лапіна Оксаною Ютовець

Правда, схоже це було більше на допит, ніж на спілкування. Депутат розпитував, при цьому активно жестикулюючи, де б він міг її раніше бачити та чим вона займається.

"Прийміть мене", – сказав депутат, почувши, що Оксана працює в приймальні нардепа.

"Прийміть мене", – каже депутат

А потім активний депутат перемістився до холу, де хтось з лучан пригостив його чимось схожим на бісквіт.

"Правильно, треба накормити депутата, щоб був добрішим", – пожартував я. На що обранець громади відповів, що частує його не будь-хто, а колишня вчителька музики. Отримані в неї навички, розповів депутат, часом використовує в караоке.

Олександру Кравченкові навички, які йому дала вчителька з музики, іноді стають в нагоді><span class=Олександру Кравченкові навички, які йому дала вчителька з музики, іноді стають в нагоді

***

Покидаючи міську раду, на лавочці поряд з пам'ятником Святому Миколаю помітив з десяток юнаків "в кепочках і з бананками". Сфотографувати їх, на жаль, мені так і не вдалося, бо за мить усі десь зникли.

Надрукувати
мітки:
коментарів