Поділитись:

Для добудови шахти на Волині потрібна інвестиція у 1,5 мільярда гривень

Вівторок, 12 квітня 2016, 13:46

Для завершення будівництва шахти № 10 у Нововолинську, яке триває ще з часів Радянського Союзу, необхідно 1,5 мільярда гривень. Ця інвестиція може окупитися за вісім років.

Поки об'єкт готовий на 85 %. Завершити довгобуд обіцяли 4 українські президенти, коли заступали на свої каденції, – повідомляє прес-служба Волинської обласної ради.

"Щоб повністю добудувати шахту треба два роки, але за умови, що в цьому році держава точно виділить 100 млн грн. Будівництво – це не ракета, яка просто стартанула і все. Воно має розкрутися, набрати темпів і рухатися далі. У минулому році з 90 млн грн, виділених державою вдалося освоїти тільки 66 млн грн. Це пов'язано з тим, що кошти з'явилися в грудні, коли часу на освоєння та проведення тендерів фактично не було", – пояснює ситуацію міський голова Нововолинська Віктор Сапожніков.

На переконання одного з лідерів незалежної профспілки Василя Гури найбільша проблема – державна політика щодо енергетики.

Він вважає, що держава повинна заборонити ввезення вугілля з-за кордону та підняти ціну на те, що виробляється в країні.

"Держава в нас купує вугілля по ціні 1200 гривень, електроенергію нам же продає дорожче, ніж Польщі минулого року. За які такі заслуги? Якщо вони нам продають по максимальних цінах, то хай по максимальних купують і вугілля. І тоді ми самі справимося з проблемами і не будемо дотаційними", – заявив Гура.

Потому він висловив ряд звинувачень сторону профільного Мністерства, яке, на думку шахтаря, працює на корупційних схемах.

Тим часом, голова обласної ради Ігор Палиця застерігає людей від емоційних висновків. Він вважає, що добиватися правди в столиці можна тільки з аргументованими економічними висновками, які будуть підтверджені реальними цифрами. Він обіцяє підтримку шахтарям в тому, щоб добитися заборони на ввіз закорнодонного вугілля, якщо це вигідно для держави.

"Якщо шахта №10 дає вугілля, яке таке саме, як південно-африканське, то неправильно його зхавозити з-за кордону. І за це мають сидіти за ґратами ті, хто цим займається. Дайте мені цифри, щоб я в них розібрався. Я буду стояти в обласній раді разом з депутатами, і 64 депутати звернуться до президента: "Пане президенте, наступного разу свою політичну силу залиште собі, якщо сьогодні не допоможете шахтарям. Ось цифри – посадіть Демчишина чи його наступника", – підкреслив голова облради.

Надрукувати
мітки:
коментарів