Поділитись:

У Луцьку – конфлікт навколо громадських ініціатив

Понеділок, 30 травня 2016, 20:45

Громадські активісти переконані, що на підтримку більшості підтриманих ініціатив "накрутили" голоси.

До голосування були допущенні 23 громадські ініціативи. Про це повідомив 30 травня під час зустрічі із переможцями громадських ініціатив заступник Луцького міського голови Сергій Григоренко.

"Минулого року були серйозні ймовірні "накрутки". Цього року нам вдалося суттєво ускладнити голосування, і перемогли ініціативи, які ледь перевалили за тисячу", – сказав Сергій Григоренко.

Громадський активіст Михайло Шелеп запевнив, що розподіл бюджетних коштів на ці ініціативи відбувається непрозоро.

"Є бюджетні гроші, які треба просто роздати. Два тижні журналісти ставлять чіткі питання, але з чиновників ніхто офіційно цього ніхто не прокоментував. Вважаю, що розподіл цих бюджетних коштів відбувається непрозоро; з однієї ай-пі адреси – 700-800 голосів", – сказав Михайло Шелеп.

Також він запропонував провести повторне голосування.

"Це по-вашому для дітей інвалідів роздати гроші? Ви побійтесь Бога! До чого це?" – сказав Сергій Григоренко.

Він додав, що претензії щодо накруток треба ще довести, а міськрада, безумовно, буде й надалі вдосконалювати систему голосування.

Переможець однієї із громадських ініціатив Віталій Ткачук запропонував, щоб замість голосування людей була конкурсна комісія, яка б визначала найкращі ініціативи.

Питання виникли і в журналістки Ірини Новосад, яка також заявила про накручування голосів за проведення "Фестивалю волинської журналістики". Так журналістка навела приклад, що ініціативу буцімто підписували журналісти, які насправді цього не робили, серед них – і вона.

"Є пропозиція або переголосувати, або відмовитись від проведення конкурсу громадських ініціатив саме в такому форматі", – сказала Ірина Новосад.

Громадський активіст Сергій Рижков сказав, що цьогорічне голосування за петиції – сфальсивіковані.

"Ми зробили все можливе спільно з розробниками програмного забезпечення, щоб унеможливити фальсифікацію голосування. Звинувачуйте не міську раду, а людей, які так голосували", – сказав Сергій Григоренко.

Він додав, що офіційних документів з приводу неналежного голосування за громадські ініціативи від людей чи ІТ-шників не було. Також Сергій Григоренко привітав всіх переможців ініціатив та наголосив на тому, що якщо в когось є інші ідеї щодо голосування, то він їх обов'язково вислухає.

Нагадаємо, що активісти раніше у соцмережах піднімали питання щодо сфальсифікованого голосування за громадські ініціативи.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив керівник виконкому партії "Народний контроль" Михайло Шелеп.

Із його слів, членам координаційної ради з реалізації Програми підтримки ініціатив жителів Луцька було відомо про фальшування голосів, однак переможців оголосили без змін.

Відтак Шелеп публічно звернувся до членів комісії, аби ті пояснили, чому не зреагували на докази про "накручування" голосів.

Громадські обранці, своєю чергою, повідомили, що межу фальшування встановити досить важко.

Як зазначив радник заступника голови Волиньради з фінансово-економічних питань Сергій Кудрявцев, на засідання комісії пропонували скасувати результати голосування, оскільки вони не відображають дійсності. Міськрада визнала вину у тому, що не змогла забезпечити стовідсоткову якість голосування, але все ж вирішила не втручатися у підсумки конкурсу.

І хоч таке рішення Кудрявцеву не до вподоби, він переконаний, що воно є законним і його треба виконувати.

"Це є урок для громади. Сподіваюсь, наступні конкурси не дадуть фальшувальникам жодного шансу. І взагалі, я б ще подумав, чи надалі варто проводити конкурс в такому форматі. Наразі все голосування зводиться до змагання ініціативних груп: хто більше людей схилить до підтримки своєї ініціативи. В цілому містянам байдуже, хто переможе, і більшість з них навіть не знає, що в місті проводився такий конкурс. У цьому конкурсі зовсім не враховано користь для міста використання бюджетних коштів на той чи інший проект. Тому тут виникає ще багато запитань, на які не так вже й просто знайти відповіді", – запевнив Сергій Кудрявцев.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: ЯКІ ПРОЕКТИ ЛУЧАН РЕАЛІЗУЮТЬ ЗА МІСЬКІ ГРОШІ

Прокоментував ситуацію у Facebook і перший заступник Луцького міського голови Тарас Яковлев. Зокрема, він повідомив, що основна причина того, що результати голосування залишили без змін, – це неможливість визначити ознаки сфальсифікованого голосування.

"Голосування з одного IP не вказує на фальсифікації. Багато команд проектів організовували в себе штаби і допомагали в голосуванні. Наприклад: Палац учнівської молоді організував допомогу в себе, і батькам, які приходили за дітьми, було пропоновано підтримати ініціативу і надавались можливість зробити це на місці. В Луцькій міській раді так само, як в багатьох офісах, одна IP адреса, а людей голосувало купа. Яке мало бути правильне рішення? Звісно, я розумію, що були зловживання, однак краще не покарати, як покарати невинного", – зазначив Яковлев.

Тому він пропонує або закрити проект взагалі, або наступного року голосувати через ID-bank.

Натомість громадські активісти вважають такі дії місцевої влади неправильними. До того ж починають обурюватися й автори ініціатив, які не перемогли. Зокрема, волонтерський рух "Меценати для солдата" (МдС), який ініціював встановлення в центральному парку Луцька скверу пам'яті загиблим Героям АТО, обіцяє й надалі добиватиметься реалізації свого проекту.

До дискусії долучився й голова громадської організації "Фонд місцевого розвитку" Петро Верзун. Він зазначив, що про вади механізму оцінювання говорив ще торік.

"Не можна було повністю довіряти оцінювання електронній системі, де виборець може бути не членом громади або ж взагалі бути віртуальним персонажем. Але і якісь проектів буде низька, будуть перемагати не якісні, а популярні теми. Я пропонував, щоб частину балів давало голосування громадян, а частину - професійні експерти після опрацювання проектних заявок (щось подібне цього року запропоновано на Євробаченні). Але чомусь минулорічних помилок не пропрацювали. Конкурс в цьому форматі є піар-акцією, а не механізмом співпраці влади і громади", – написав Верзун.

У підсумку Громадський рух "Народний контроль" опублікував заяву щодо маніпуляцій із конкурсом кращих громадських ініціатив жителів міста Луцька у 2016 році.

У ній активісти вимагають скасувати результати голосування, запровадити, крім інтернет-голосування за кращі ініціативи, додаткове оцінювання проектів експертами, включити до складу комісії більше представників громадськості, а також провести повторне голосування за ініціативи 2016 року, а їх реалізацію перенести на серпень.

Попри це, 12 ініціатив, які перемогли цьогоріч, таки реалізують.

Надрукувати
мітки:
коментарів
28 березня 2024
27 березня 2024
19:30
15:34
26 березня 2024
16:46
12:02
25 березня 2024