Поділитись:

Фонд держмайна хоче продати 450 державних підприємств в Україні

Середа, 08 червня 2016, 18:52

Фонд державного майна до кінця року продасть 450 державних підприємств, зокрема 20 великих.

Про це в інтерв'ю Урядовому кур'єру розповів голова Фонду Ігор Білоус.

"Плануємо продати 450 держпідприємств, зокрема 20 великих. Це ОПЗ, шість обленерго, чотири ТЕЦ. У нас уже є фінансові консультанти і оцінювачі, ми йдемо за планом", - сказав Білоус.

За його словами, обленерго будуть виставлені на продаж із 1 вересня, і до кінця року фонд планує продати всі шість.

"Готуємо до продажу Центренерго. Не впевнений, що встигнемо цього року, бо це складний об'єкт. Поки що затверджено план розміщення акцій з продажем на аукціоні до 31 грудня 2016 року", - додав Білоус. Однак він припустив, що термін буде перенесено: радники вважають, що краще не проводити аукціон посеред опалювального сезону.

"Приблизно 50 - середні підприємства, решта - малі. З деякими середніми підприємствами маємо проблеми у судах. З малими, які реалізовуємо через електронні й голландські аукціони, теж трішки відстаємо від графіка переважно через саботаж і конфлікт інтересів, й тому що немає попиту і неможливо широко рекламувати об'єкти приватизації. Для цього нещодавно створили веб-сторінку, присвячену суто об'єктам приватизації", - розповів голова ФДМ.

Він також дотримується думки, що у державній власності має залишитися не більше 300 підприємств.

"Підтримуємо Прем'єра - максимум 300, а то й 100-200. Решту треба виводити з-під приватизаційної заборони", - зазначив Білоус.

На його думку, за державою треба залишити лише суперважливі для неї підприємства: атомна енергетика, енергетична інфраструктура, трубопроводи, залізниця, порти, ліси, землі, певні держбанки, оборонний комплекс.

"На першому етапі плануємо вивести 700 підприємств із 1700 наявних", - розповів голова ФДМ.

Крім того, за його словами, закон про приватизацію необхідно спростити. "Він має бути спрощений на 80%. Ми масово, пачками, викидатимемо об'єкти на продаж, аби на них ніхто не наживався. У нас складна процедура оцінки майна, підбору консультантів, оцінювачів. Це затягує приватизаційний процес", - зазначив Білоус.

Надрукувати
мітки:
коментарів