Поділитись:

В України найнижчий рівень вакцинації в світі, – ООН

Середа, 05 жовтня 2016, 17:15
В України найнижчий рівень вакцинації в світі, – ООН

Нині Україна має найнижчий рівень планової вакцинації у світі. За останніми даними Міністерства охорони здоров'я (станом на серпень 2016 р.), тільки 30 % дітей в Україні повністю вакциновані від кору, 10 % – від гепатиту В та лише 3 % – від дифтерії, коклюшу та правця.

Про це повідомили в Представництві ООН в Україні, – повідомляє ТСН.ua.

Наголошується, що однією з причин критично низького рівня охоплення імунізацією в Україні є перебої з постачанням вакцин, що мали місце протягом останніх років.

"ЮНІСЕФ закупив вакцини для захисту від небезпечних захворювань, яким можна запобігти за допомогою вакцин, такі як БЦЖ (від туберкульозу), КПК (від кору, паротиту та краснухи), вакцини від гепатиту Б, АКДС (від дифтерії, правцю та кашлюку), АДП-М (від дифтерії та правцю для дорослих), АДП (від дифтерії та правцю для дітей), вакцини проти сказу і вакцини bOPV (бівалентна оральна поліомієлітна вакцина)", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що всі ці вакцини вже доставлені в Україну та доступні у медичних закладах по всій країні, у т.ч. у дитячій поліклініці № 2 у Києві.

Варто відмітити, що нинішніх запасів вакцин достатньо для задоволення потреб у плановій імунізації в Україні лише на 4‑6 місяців. Також зараз завершується робота над договором між ЮНІСЕФ та Міністерством охорони здоров'я стосовно закупівель вакцин та антиретровірусних препаратів у 2016 році.

"Ми закликаємо Міністерство охорони здоров'я та всіх медичних працівників України відновити планову імунізацію та працювати над подальшим збільшенням охоплення вакцинацією українських дітей", – заявила Джованна Барберіс, Голова Представництва ЮНІСЕФ в Україні.

За її словами, уряди США та Канади надають підтримку Україні у відновленні програм рутинної імунізації та реагуванні на спалах поліо в 2015-2016 рр. Зокрема, Уряд США підтримав масштабну програму навчання для медичних працівників та профінансував інформаційну кампанію з питань вакцинації для батьків.

Уряд Канади підтримав заходи зі зміцнення холодового ланцюга для розповсюдження вакцин у всіх областях України, а у минулому році забезпечив закупівлю вакцин від поліо.

"Уряд США надав 1 млн. доларів ЮНІСЕФ на підтримку подолання поліомієліту в Україні у 2015 році, а також 800 тис. доларів у цьому році - на проведення інформування батьків та навчання медиків з питань імунізації. Дуже важливо, щоб батьки усвідомлювали, що дітей треба вакцинувати", - наголосила Марі Йованович, посол США в Україні.

Вона також закликала українських батьків скористатися цими безкоштовними вакцинами та захистити своїх дітей від абсолютно непотрібних захворювань.

"Рівень вакцинації в Україні має відповідати європейському. За допомогою наших міжнародних мартнерів ми налагодили постачання якісних вакцин в Україну та працюємо над відновленням рутинної імунізації. Закликаємо медичних працівників та батьків провести вакцинацію своїх дітей для того, щоб захистити їхнє життя та здоров'я", – наголосила Уляна Супрун, в.о. міністра охорони здоров'я України.

Надрукувати
мітки:
коментарів