Поділитись:

Як отримати житло учаснику АТО: у Луцьку відбулися громадські слухання

Середа, 11 січня 2017, 20:11

Автор проекту змін Андрій Покровський запросив усіх небайдужих до обговорення проекту змін><span class=Автор проекту змін Андрій Покровський запросив усіх небайдужих до обговорення проекту змін

Луцькі атовці підтримують програму, запропоновану депутатом Луцької міської ради Андрієм Покровським, яка передбачає створення механізму залучення коштів до бюджету міста на забезпечення житлом учасників АТО.

Представники спілок учасників АТО Луцька спільно з депутатами та чиновниками міської ради за круглим столом обговорили запропонований Андрієм Покровським проект змін.

Зустріч, на яку було запрошено всіх охочих, відбулася 11 січня в конференц-залі готелю "Україна".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: КВАРТИРИ ДЛЯ ЛУЦЬКИХ "АТОВЦІВ": ДЕ ВЗЯТИ ГРОШІ

СУТЬ ПРОГРАМИ

На сьогодні для будівництва багатоквартирних будинків в Луцьку встановлена ставка 1,5 % пайової участі. Андрій Покровський пропонує збільшити цей показник удвічі – до 3 %.

Така практика є досить поширеною. В таких містах як Вінниця, Чернівці, Житомир, Івано-Франківськ, Львів ставка пайової участі для житлового будівництва становить 4 %, у Тернополі – 3 %.

Половину отриманих від пайової участі коштів планують спрямувати на фінансування програми для атовців.

За орієнтовними підрахунками, при збереженні існуючих темпів будівництва, такий підхід дозволить додатково залучати щонайменше 5 мільйонів гривень щорічно на придбання квартир для учасників АТО.

Зауважимо, що в Луцькій міській раді внесли зміни до програми забезпечення житлом учасників АТО на 2017-2019 роки.

Згідно з умовами оновленої програми, луцькі ветерани АТО оплачуватимуть лише половину вартості житла. 25 % вартості будуть відшкодовувати з бюджету міста. Ще 25 % депутати міської ради мають намір залучити з обласного бюджету. Якщо ж обласна рада відмовиться брати участь в програмі, тоді з міського бюджету відшкодовуватимуть 50 %.

Додамо, що загальний кошторис цієї програми складає 96 мільйонів гривень, з яких 24 мільйони міська рада виділить протягом трьох років.

***

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У ЛУЦЬКУ РОЗПОВІЛИ, ЯК АТОВЦЯМ ОТРИМАТИ ЖИТЛО

На початку зустрічі ініціатор проекту змін Андрій Покровський зауважив, що в Луцьку на сьогодні немає стабільної системи, за якою учасникам бойових дій виділяють житло. Створити таку систему, врегульовану нормативними актами, покликана програма депутата.

Одним з механізмів наповнення цієї програми обранець громади називає збільшення пайової участі для забудовників.

"Я вважаю цю програму абсолютно дієвою. Вона може працювати вже із завтрашнього дня і робити це роками. На мою думку, на сьогодні це найефективніший механізм взаємодії міської влади з учасниками бойових дій", – зауважує депутат.

Збільшення пайової участі, на думку Андрія Покровського, дасть змогу уникнути спекуляцій та зніме соціальну напругу із забудовників міста.

Депутат міської ради запропоновані зміни вважає своїм соціальним обов'язком.

"Прийшовши до міської ради, я публічно заявив про намір боротися з корупцією і працювати абсолютно прозоро. Оскільки ця проблема є глобальною, я вирішив зробити свій внесок, щоб перевести її в площину публічності та прозорості", – каже Андрій Покровський.

Представники обласних спілок бійців АТО загалом схвально відгукнулися щодо запропонованої програми. Однак, вони практично одностайно погодилися з тим, що не всі атовці матимуть змогу оплатити 50 % вартості житла.

Голова Центру допомоги учасників АТО спілки воїнів АТО Волині Ярослав Мудрик><span class=Голова Центру допомоги учасників АТО спілки воїнів АТО Волині Ярослав Мудрик

Голова Центру допомоги учасникам АТО спілки воїнів АТО Волині Ярослав Мудрик звернувся з пропозицією, щоб частину коштів програми спрямувати на закупівлю житла тим, хто не має можливості сплатити 50 % його вартості.

З огляду на це він запропонував частину залучених програмою коштів виділяти на закупівлю житла для учасників АТО повністю.

Зі слів керівника спілки, до нього безпосередньо зверталися 5 атовців, які не в змозі брати участь в програмі співфінансування житла за пропорцією 50 % на 50 %.

Заступник голови спілки воїнів АТО Волині Олександр Серватович (посередині)><span class=Заступник голови спілки воїнів АТО Волині Олександр Серватович (посередині)

"Є критична кількість людей, які 50 % не "потягнуть". Контрактникам, до прикладу, банк не хоче видавати кредит. Вони, мовляв, входять в групу ризику", – наводить конкретний приклад заступник голови спілки воїнів АТО Волині Олександр Серватович.

Керівник спілки ветеранів АТО Луцька Микола Окуневич><span class=Керівник спілки ветеранів АТО Луцька Микола Окуневич

Як зауважив керівник спілки ветеранів АТО Луцька Микола Окуневич, в їхній організації є 6 людей, для яких взяти участь в програмі співфінансування практично нереально. Тому він також запропонував частину коштів спрямовувати на загальну чергу атовців.

Хоча щодо програми загалом Микола Окуневич висловився схвально.

"Ми вважаємо, що ця програма реально має шанс діяти, оскільки вже є виділені кошти. І є можливість ще збільшити суму", – зазначив керівник спілки.

Голова Волинської спілки ветеранів АТО Вадим Ваврищук><span class=Голова Волинської спілки ветеранів АТО Вадим Ваврищук

Голова Волинської спілки ветеранів АТО Вадим Ваврищук своєю чергою заявив, що не бачить потреби "перекидати гроші туди-сюди".

"В цій програмі є пункт, в якому передбачено, що всі кошти, не використані за програмою співфінансування 50 % на 50 %, в кінці року спрямовують на закупівлю житла згідно з чергою", – зазначив він.

Своїми думками з приводу програми поділилися також і депутати Луцької міської ради.

Депутат міської ради Алла Надточій><span class=Депутат міської ради Алла Надточій

На думку голови комісії соціального захисту Луцькради Алли Надточій, програму, запропоновану Андрієм Покровським, потрібно приймати. Пізніше ж, проаналізувавши її ефективність, вносити якісь зміни.

"Ми можемо проаналізувати, скільки людей готові купити житло за схемою 50 % на 50 %. Якщо ж хтось не має такої можливості, тоді кошти можна буде "перекинути", – зазначила депутат.

Депутат Аркадій Соломатін><span class=Депутат Аркадій Соломатін

Військовий пенсіонер і чинний депутат міської ради Аркадій Соломатін стверджує, що при нинішній ситуації існує чимало способів для маніпуляцій при отриманні квартир. Тому він висловив бажання, щоб формування черг і розподілення коштів на квартири відбувалися прозоро і чесно.

Депутат Луцької міської ради Микола Яручик><span class=Депутат Луцької міської ради Микола Яручик

Першим кроком до відкриття дверей для простих громадян назвав проект рішення депутат міської ради Микола Яручик.

"Я знаю, що на наступній сесії, коли будуть розглядати проект рішення, я буду його підтримувати. Я зацікавлений в тому, щоб подбали про простих людей, у цьому випадку про учасників АТО", – резюмував він.

Останнім на круглому столі взяв слово депутат міськради Сергій Була><span class=Останнім на круглому столі взяв слово депутат міськради Сергій Була

Обранець громади Сергій Була загалом також підтримав збільшення розміру пайової участі. Однак запропонував, щоб базу нарахування пайової участі встановлювали в розмірі "держбудівської" норми витрат на будівництво житла з моменту, коли було подано декларацію.

Є, мовляв, добросовісні забудовники, які розуміють, що потрібно сплачувати податки, щоб місто розвивалося. Разом з тим є підприємці, які за сприяння чиновників штучно занижують цю норму витрат.

"Я хочу, щоб база нарахування була чітко обмеженою. Щоб чиновники в міській раді не могли в ручному режимі регулювати цю суму", – зазначив депутат. Автор проекту Андрій Покровський погодився із зауваженням.

Надрукувати
мітки:
коментарів