Поділитись:

Навпроти прокуратури чи біля РАЦСу: експерти про пам'ятник Бандері в Луцьку

П'ятниця, 13 січня 2017, 16:35
Навпроти прокуратури чи біля РАЦСу: експерти про пам'ятник Бандері в Луцьку

Дискусія про встановлення пам'ятника Степану Бандері біля луцького РАЦСу триває вже давно. Нарешті, напередодні Нового року, визначилися з датою і вартістю постаменту. Однак рішення про виділення з міського бюджету 350 тисяч гривень на добудову пам'ятника Бандері депутати на сесії так і не підтримали. Щоправда, з'явилася пропозиція змінити місце для постаменту. Депутат міськради Олександр Кравченко запропонував увіковічнити Степана Бандеру у сквері навпроти обласної прокуратури.

Про те, чи варта уваги така ідея та чи взагалі потрібен пам'ятник Бандері в Луцьку, "Конкурент" поцікавився у луцького архітектора Андроша Бідзілі та керівника ГО "Мистецький трамплін", яка, власне, зініціювала створення ""Бандера Square", Романа Гаха.

Архітектор Андрош Бідзіля

Навпроти прокуратури чи біля РАЦСу: експерти про пам'ятник Бандері в Луцьку

"Я ще колись казав і відмовився від участі в журі. Якщо ви його поставите біля будинку урочистих подій, то москалі не будуть на наших дівчатах одружуватися. Це жарт, звісно, але насправді ставити там пам'ятник – це абсурд. Якщо навпроти прокуратури – то, звичайно, там можна, там вулиця Бандери. Я взагалі проти пам'ятників, хоча я автор тих пам'ятників, які стоять в Луцьку. Шевченко, Грушевський – це одне, а щодо Бандери – це неоднозначно. Та й зараз, мені здається, не до пам'ятників взагалі. І люди неоднозначно до цього ставляться".

Керівник ГО "Мистецький трамплін" Роман Гах (облаштовували "Бандера Square")

Навпроти прокуратури чи біля РАЦСу: експерти про пам'ятник Бандері в Луцьку

"Вони хочуть поставити пам'ятник Бандері перед РАЦСом, але кожен адекватний лучанин розуміє, що там йому не місце. Ми насправді проти того, щоб у найближчі 50 років встановлювали пам'ятники і висували історичні постаті на передній план, бо, як бачите, ні до чого хорошого це не приводить. Історія сама покаже і нащадки наші будуть вирішувати, кому потрібно встановлювати пам'ятники".

ЧИТАТИ ТАКОЖ: ХТО ПСЕВДО -, А ХТО ПАТРІОТ. БАТАЛІЇ НАВКОЛО ПАМ'ЯТНИКА БАНДЕРІ У ЛУЦЬКУ

Надрукувати
мітки:
коментарів
23 квітня 2024
22 квітня 2024
18 квітня 2024
16 квітня 2024
11 квітня 2024
10 квітня 2024
08 квітня 2024
29 березня 2024
26 березня 2024