Поділитись:

У Луцьку на "Модерн-Експо" хочуть створити технопарк

Понеділок, 20 лютого 2017, 16:00

На базі компанії "Модерн-Експо" планують створити українську "Силіконову долину".

Концепцію створення технопарку опублікував у Facebook Олександр Алфьоров.

Зокрема в комапнії хочуть створити підрозділ ІТ, стартапів і технологічних рішень для рітейлу – "Підрозділ технологічних стартапів", а в майбутньому на основі такого підрозділу – технопарк Волинської області.

Як сказано в концепції, для впровадження такої ідеї на "Модерн-Експо" є всі передумови: територія, спеціалісти, технології, знання, вектор розвитку та інше, а також не потрібні капітальні затрати.

Ймовірний технопарк може стати своєрідною "Силіконовою долиною" України, адже об'єднає всю луцьку ІТ-сферу: кластер, проектні групи, науковців, фондрейзерів тощо.

Фінансування для стартапів не обов'язково повинно надходити з бюджету компанії. Його можна знаходити на краудфандингових (громадське фінансування) майданчиках. Для таких цілей хочуть залучити Луцький ІТ-кластер.

Серед партнерів ініціатори створення технопарку розглядають проектну групу кафедри міжнародних економічних відносин факультету міжнародних відносин Східноєвропейського університету імені Лесі Українки, проектну групу Луцької міської ради, Волинську торгово-промислову палату, ЛНТУ, ІТ-компанії та ІТ-експертів тощо.

Передбачити зараз всю продукцію, яка буде вироблена в рамках діяльності підрозділу, неможливо. Для цього планують проводити щорічний конкурс ідей для технологічних стартапів.

Водночас у концепції навели деякі рішення, над розробкою яких могли би працювати в рамках "Підрозділу технологічних стартапів". Серед них коплексний Android-додаток для рітейлерів, який надасть можливість розрахуватися за товари онлайн, повідомлятиме про акції, дозволить купувати товари в кредит, буде вести статистику покупок тощо. Також планують створити супермаркет майбутнього, тобто магазин без продавця.

Кошти на реалізацію проектів планують залучати за допомогою венчурних фондів, інвестиційних компаній, приватних інвесторів, міжнародних грантоів і програм, конкурсів проектів, краудфандингових платформ.

"Ми бачимо хороші перспективи щодо цієї ідеї, ми готові це робити на базі "Модерн-експо". На сьогодні це один із сучасних майданчиків в Украні в промисловому виробництві. Ми брали участь у розробці цієї концепції. Це була ідея одного з наших колег, ми її підтримали. Ми готові брати участь в цьому проекті. В часі ми ще не обговорювали цю тему – це питання наступних зустрічей", – зазначив у коментарів "Конкуренту" начальник відділу маркетингу компанії Modern-Expo Group Микола Жичук.

Він додав, що поки триває обговорення концепції.

Надрукувати
мітки:
коментарів