Поділитись:

Чи реально в Луцьку отримати землю під будівництво

Субота, 15 квітня 2017, 18:11

У Луцьку існує проблема з отриманням земельних ділянок для зведення багатоквартирного будинку чи житлового комплексу.

Про це говорили в ефірі ток-шоу Протилежний Погляд LIVE на каналі "Нова Волинь".

Як зазначив директор будівельної компанії "Інвестор" Андрій Разумовський, питання виділення землі у нас дуже складне і зарегульоване. Варто якось спростити цей механізм, зокрема можна проводити прозорі аукціони, які були б зрозумілі для всіх гравців.

Генеральний директор будівельної компанії "Луцьксантехмонтаж №536" Ігор Чорнуха зазначив, що є кілька способів отримати ділянку. Наприклад, більшість об'єктів, які здає в експлуатацію його компанія, є результатом співпраці з власниками земельних ділянок, зокрема це будівництво на вулиці Набережній, 4.

"Ми будуємо будинок на землі, наданій нашій обласній раді. Ми інвестуємо в будівництво – робимо проект, будуємо за свої кошти, але за земельну ділянку ми передаємо певний відсоток житла обласній раді, яка потім розпоряджається ним на власний розсуд, – розповів Ігор Чорнуха. – Інший варіант – це покупка або реорганізація промислових підприємств, зміна цільового призначення землі. Це значно більший шлях: зміна детального плану території, потім вироблення проектної документації, потім отримання дозволу на виконання робіт. Це дійсно досить довгий шлях".

Щоб покращити цю ситуацію, на думку директора будівельної компанії "Луцьксантехмонтаж №536", варто говорити про децентралізацію, тобто деякі процеси повинні залишатись на рівні області, адже будівництво звичайного мікрорайону – це буде п'ята категорія складності, Київ це все централізує і тоді стане не зрозуміло, чому вони не видають дозвіл.

Нагадаємо: Луцька міська рада прийняла проект рішення щодо надання в оренду вільних земельних ділянок в місті на конкурентних засадах для будівництва багатоповерхівок, тобто через аукціон.

Як сказав Ігор Чорнуха, це процедура, яка давно існує: пуста земельна ділянка, яка належить міській громаді, може бути надана приватним структурам або юридичним чи фізичним особам винятково на правах проведення аукціону.

Натомість Андрій Разумовський зазначив, що в межах Луцька проданих з аукціону таких вільних ділянок він не зустрічав.

"В чому "плюс" аукціону? Міська рада могла би підготувати... Відразу ділянка була б відповідного призначення, відповідні зміни до генплану, відповідний зонінг. Забудовник, купивши її, міг би відразу почати проектні і будівельні роботи. За моєї пам'яті такого не відбувалось. Одного разу таке було в Ковелі – була земельна ділянка з відповідними документами, вона була придбана, на ній збудовано будинок", – розповів Андрій Разумовський.

Своєю чергою Ігор Чорнуха теж зауважив, що його підприємству жодного разу не було надано напряму з міста земельну ділянку і про проведення аукціонів він не зустрічав ніякої інформації. Але користь від аукціонів очевидна – це наповнення міського бюджету. Для забудовника від цього теж тільки перевага: є земельна ділянка, забудовник для себе може зрозуміти, яку ціну він може за неї заплатити, відбувається змагання.

Андрій Разумовський додав, що аукціони економлять час і звільняють будівельну компанію від проходження прцедури змін, оскільки міськрада готує документи завчасно і не потрібно буде змінювати призначення ділянки, проектну документацію, вносити зміни до генпланів.

"Будівництво не такий легкий бізнес. Тому будь-хто його не купить і будь-хто це не реалізує", – підсумував директор будівельної компанії "Інвестор".

Надрукувати
мітки:
коментарів
28 березня 2024
25 березня 2024
15:05
16 березня 2024
13 березня 2024
27 лютого 2024
15 лютого 2024
19 січня 2024
22:06
18 січня 2024
15 січня 2024