Поділитись:

Екологи назвали джерела смороду в Луцьку

Четвер, 11 травня 2017, 13:10

Луцькрада повідомила про домовленості з Гнідавським цукровим заводом щодо того, аби усунути неприємні запахи, що заполонили декілька мікрорайонів міста.

Мерія проситиме кожного, хто бачить несанкціоновані скиди, дзвонити муніципалам і поліції. Про це зазначив на прес-конференції 11 травня заступник Луцького міського голови Костянтин Петрочук.

З його слів, разом з держекоінспекцією та залученням екологів виявили декілька джерел поширення неприємного запаху у мікрорайонах Вересневого, ДПЗ та вулиці Львівської.

Відтак таких джерел знайшли три: перше – на території Гнідавсього цукрового заводу, де в кінці 2016 року було встановлено цех із виробництва етилового спирту, який в процесі виробництва передбачає додавання дріжджів і, разом з тим, завод відкачує фекальні відходи від 16-ї школи і багатоповехівок мікрорайону Вересневого.

"Ця суміш фекальних відходів і відходів із заводу виявилася агресивною", – сказав Костянтин Петрочук.

Друге – збільшились несанкціоновані скиди асенізаторських автомобілів, які здійснюють відкачування з приватних будинків.

Третє – це село Гірка Полонка, звідки вивозили фекальні відходи на поля фільтрації цукрового заводу. До того ж там були виявлені рештки трупів тварин, які розкладаються.

"Нами проведено переговори з керівництвом цукрового заводу і було залучено спеціалістів "Волиньхімконтролю", і заводом було залучено хіміків з Києва. І 28 квітня почались перші спроби усунення цього запаху. За 4 підходи нам вдалось цей запах усунути", – сказав Костянтин Петрочук.

Він декілька разів повторив, що вони не можуть контролювати несанкціоновані зливи.

"Вчора була зустріч з керівництвом заводу, який іде на зустріч. Вони вже почали обкопувати територію відстійників екскаватором по кругу, щоб унеможливити сам злив", – додав Петрочук.

Костянтин Петрочук також повідомив, що минулої суботи на все місто знову поширився неприємний запах. Як виявилось, це було пов'язано з відстійниками, де були знайдені трупні залишки тварин.

Також неподалік цукрового заводу знайшли колодязь, який дозволяє машинам, не заїжджаючи на територію відстійників, зливати нечистоти.

"Сьогодні буде звернення до громадськості, Самооборони, і люди готові зробити чергування для того, щоб унеможливити несанкціоновані скиди", – додав Костянтин Петрочук.

Зі слів Петрочука, є вже домовленості з керівництвом заводу, яке розробило проектно-кошторисну документацію щодо запуску у виробництві цеху з переробки відходів, а саме збір газів, які виділяються під час переробки. Цей цех планують запустити до кінця осені.

Надрукувати
мітки:
коментарів