Поділитись:

Суд закрив справу щодо прес-секретаря "Варти порядку"

П'ятниця, 19 травня 2017, 08:55

Провадження щодо водіння в нетверезому стані прес-секретарем "Варти порядку" та голови Громадської ради при облдержадміністрації Олександром Волянюком закрили за відсутності події складу адмінправопорушення.

Останнє засідання у справі відбулося 18 травня, – інформує ВолиньPost.

На розгляд знову не з'явився свідок. Натомість до суду прийшли понад десяток активістів "Самооборони Волині" та "Національного Корпусу". Засідання розпочали із долучення письмового пояснення адвоката Волянюка Оксани Мозольської. У ньому йдеться, що після дослідження доказів у справі сторона захисту не визнає вчинення інкримінованого Волянюку адміністративного правопорушення. Посилалась представниця інтересів на нібито неточності і неспівпадіння у матеріалах справи.

До прикладу, запитуючи, чи вживав Волянюк щось сьогодні, патрульні не уточнили, чи мається на увазі алкоголь. Саме тому її довіритель "іронічно відповів, що так" і у зв'язку із цим пройшов тест. Мозольська зауважила, що речник "Варти порядку" нібито знаючи, що не вживав алкогольних напоїв, погодився пройти тест на місці.

Безпосередньо самого процесу та того, що робили патрульні, Волянюк не бачив, бо у машині "заспокоював дітей".

Тест "з невідомих причин" показав 0, 68 проміле, але на ствердження адвоката, патрульні не надали права на оскарження результатів тесту негайно.

Адвокат закликала суд "критично" поставитися до показів патрульних. Драгер, на її думку, міг бути несправним, адже показував невірний час. Тому немає й достовірності того, що показав правильні результати щодо вмісту алкоголю.

Апелювала вона й до того, що у протоколі не вказані ознаки стану сп'яніння: запах із порожнини рота, нечітка мова, почервоніння очей та хитка хода. Волянюк каже, що не встановлював мундштук драгера, тому адвокат підозрює, що той міг бути використаний. Мала Мозольська й ряд інших претензій щодо процедури.

"Слід дійти висновку... що огляд Волянюка був проведений із порушенням встановленої законодавством процедури", – підсумувала вона та зазначила, що захист вважає огляд недійсним. Таким чином, суд на її думку не може зробити висновків щодо наявності чи відсутності алкоголю у крові Волянюка 19 лютого.

Волянюк же зауважив, що на відео видно, що автомобіль рухався рівно. Тому підстав його зупиняти не було.

"Моє підтвердження того, що я п'яний, було жартом", – додав він. Речник "Варти порядку" каже, що не зачитували йому прав.

Після перерви суд взявся досліджувати матеріали справи. Зрештою, суддя Олег Ющук озвучив постанову суду. Відтак, заслухавши пояснення та дослідивши матеріали справи суд вважає, що пояснення, які надав Волянюк, є грунтовними, а процедура огляду та складання матеріалів відбулося із порушенням чинного законодавства. Із протоколу про адмінправопорушення вбачається, що свідком взяли близького родича Волянюка, не врахувавши можливої упередженості.

Також у суду виник сумнів у правильності пристрою, яким проводили освідування, оскільки не співпадають показники температури повітря, та його технічного стану. З матеріалів суд вбачає, що відбирання пояснень свідків відбулося раніше, ніж сам алкотест.

Тому суд постановив провадження за частиною 1 статті 130 (керування транспортним засобом у стані алкогольного сп'яніння) закрити у зв'язку з відсутністю в діях Волянюка складу цього правопорушення.

Нагадаємо: 19 лютого Патрульна поліція Луцька затримала водія, який керував автомобілем у стані алкогольного сп′яніння. Тест на драгері показав 0, 68 проміле. За інформацією ВАР, за кермом перебував Олександр Волянюк. У коментарі "Конкуренту" Волянюк заперечив цю інформацію.

Як згодом повідомляло Волинське агентство розслідувань, 19 лютого на нього склали протокол за кермування авто в нетверезому стані, а раніше оштрафували за відсутність відповідних документів. Інформацію видання підтверджує витягом із системи Армор, який надіслали на електронну скриньку ВАРу.

Надрукувати
мітки:
коментарів
28 березня 2024
26 березня 2024
15:46
22 березня 2024
20 березня 2024
09:47
16 березня 2024
15 березня 2024
14 березня 2024