Поділитись:

Останній дзвоник і ціни на букети квітів

П'ятниця, 26 травня 2017, 07:40
Останній дзвоник і ціни на букети квітів

Ось він і почався… Травневий ранок, на який з нетерпінням чекали не тільки школярі (будемо чесними), а й батьки і вчителі. Це справді особливий і чарівний ранок, адже у школах – практично 100-відсоткова відвідуваність, ніхто не запізнюється, всі посміхаються і, що цікаво, це абсолютно не залежить від погоди.

Свято Останнього дзвоника. Вже через кілька хвилин на всі вулиці Луцька вийдуть тисячі учнів – випрасувані комірці, начищені черевики, величезні бантики і, звичайно, квіти, квіти, квіти…

Ось і спала на думку ще одна категорія людей, для яких цей день (і переддень) особливо святковий, – продавці квітів. Такими затребуваними і радісними вони не були вже більше двох місяців – ще з 8 березня! Саме навколо них відучора рухається світ, вони встановлюють правила гри… і ціни на квіти.

Традиційно, найбільш жваво йде торгівля у квітковому павільйоні біля ЦУМа і на ринку біля нього. Варто зазначити, що ціни тут підняли ще "по-людськи". І навіть не всі. Простенький букетик, який кілька днів тому коштував 40 – 50 гривень, вчора можна було купити за 50 – 60 гривень. Троянди, гвоздики, гербери, ромашки подорожчали в середньому на 5 гривень за штуку. Ймовірно, тут продавці надто не нахабніли, адже мали можливість заробити не на вартості, а на кількості проданих букетів. Але, звичайно, не всі)))

Зовсім іншою була ситуація "на районах". Усвідомлюючи свою перевагу і всевладність, адже квіткових магазинів і кіосків у спальних районах не так багато, тут квітникарі чудили, як могли (точніше, як кому совість дозволяла). Наприклад, троянди, які в центрі можна було купити за 30 гривень, тут продавали за 35 – 45 гривень. Але й це дрібниці. Виявляється, ціна може залежати ще й від того, наскільки розкритий бутон – як на мене, дуже суб'єктивний критерій. Один і той самий сорт, висота, свіжість, а стоять у різних вазах – і ціна, відповідно, різна.

Але і це не найгірше. На квітах, зазвичай, немає цінників. Тож ціна залежить від ситуації, від покупця, від настрою продавця, магнітних бурь і ще бозна-чого. Власне, вчора я сама стала жертвою того самого "бозна-чого".

Біля квіткового магазину зібралась невеличка черга. Молоденька продавчиня спритно формувала букети, намотувала стрічки, називала ціни і посміхалась… На допомогу їй прийшла власниця крамниці – старша жіночка із "досвідом торгівлі", який чітко і ясно читався у її очах і поведінці. І тут ціни на всі квіти раптово змінились… Над причиною здорожчання власниця не заморочувалась: сказала, начебто молоденька продавчиня не знала цін. Уявляєте, скільки їй довелося б заплатити з власної кишені, якби це була правда?

…Перші пішли. Комірці випрасувані, черевики начищені, бантики величезні і, звичайно, квіти, квіти, квіти… І вже навіть не має значення, скільки коштують ті квіти, адже сьогодні особливий травневий ранок.

Порадійте сьогодні і ви, продавці квітів! Адже наступний квітковий бум – аж 1-го вересня!

Надрукувати
мітки:
коментарів