Поділитись:

Ми відпочиваємо – вони працюють: реалії життя луцьких патрульних (фото)

Середа, 07 червня 2017, 21:00
Ми відпочиваємо – вони працюють: реалії життя луцьких патрульних (фото)

Півтора року в Луцьку працює патрульна поліція. Їх одночасно і люблять, і критикують. Проте мало хто насправді цікавиться тонкощами їхньої роботи.

Виправити ситуацію спробує журналіст ділового видання Волині "Конкурент" Руслан Пилипчук, який отримав можливість поспілкуватися з командиром батальйону Патрульної поліції Луцька Андрієм Раковцем.

***

Комбат луцьких патрульних має солідний вигляд: чудова як робоча, так і фізична форма.

"Зайти на нашу територію може будь-хто. Достатньо показати документ, який посвідчує вашу особу. Ми не ховаємося від людей", - відповідає Андрій на моє звпитання про пропускний режим.

Ми проходимо територією управління близько 50 метрів, розмовляючи про графік роботи "копів".

Ми відпочиваємо – вони працюють: реалії життя луцьких патрульних (фото)

Ми відпочиваємо – вони працюють: реалії життя луцьких патрульних (фото)

"Робочий день патрульного починається з приходу до управління. Перед виїздом кожен екіпаж проходить медогляд, під час якого лікар визначає, чи готовий поліцейський працювати та чи не перебуває в стані алкогольного сп'яніння, що в нас суворо заборонено", – зазначає командир.

"Якщо патрульний погано почувається, він йде до лікаря й обстежується, після чого отримує лікарняний", – додає Андрій.

Оглянувши територію, заходимо в середину управління. Біля входу вісить "Скринька довіри", куди громадяни можуть на щось поскаржитися анонімно.

Тут можна залишити  анонімну скаргуТут можна залишити анонімну скаргу
А тут попити каву і купити щось солоденькеА тут попити каву і купити щось солоденьке

Прес-секретар патрульної поліції Луцька Ольга Бузулук наголошує, що частина "копів" задіяна в апараті управління та займається "паперовими" справами.

Піднімаємося на другий поверх, заходимо до актового залу. Тут гарно й затишно, на стінах – фотостенди.

Ми відпочиваємо – вони працюють: реалії життя луцьких патрульних (фото)

"Тут ми проводимо наради, тестування особового складу і взагалі будь-яке донесення інформації", – розповідає Андрій Раковець.

Сам Андрій може похизуватися чудовими вміннями водія. "Комбат" показав найкращий результат в Україні на змаганнях з агресивного водіння, які відбувалися минулого року.

Проте він не хизувався, а зосередився на описі реалій роботи патрульного.

Про психологію, наркотики та агресію

"В нашій роботі багато залежить від людей. Якщо говорити про сімейну сварку, то викликає поліцію "постраждала" сторона. Зазвичай це жінки. Жаліються на п'яних чоловіка, батька, діда. Патрульний повинен вникнути в питання, розібратися та провести профілактичну бесіду з людиною, яка "буянить". Якщо ж порушник починає поводити себе неадекватно, то його забирають у міськвідділ", – розповідає Андрій Раковець.

"Під час патрулювання досить просто виявляти людей, які можуть мати при собі наркотики або перебувати в стані наркотичного сп'яніння. Такі ситуації часто виникають у нічний час. Патрульний помічає підозрілу компанію, яка шумить чи агресивно поводиться, підходить і починає задавати питання. Якщо людина починає нервувати та видавати себе, поліцейські проводять поверхневий огляд, тобто просять дістати все з кишень. Тоді й виявляється наявність наркотичних речовин", – описує робочі моменти командир.

"Люди закидають нам, що ми поводимо себе нерішуче, коли стикаємося з агресією. Але зрозумійте, відповісти агресією на агресію – дуже просто. Інша справа – це переконати людину у її неправоті", – відповідає поліцейський на критику від лучан.

"Коли люди відпочивають - ми працюємо"

Командир батальйону Патрульної поліції Луцька Андрій РаковецьКомандир батальйону Патрульної поліції Луцька Андрій Раковець

"Якщо людина йде в патрульну поліцію, то вона повинна мати сформовану думку, навіщо це потрібно. Необхідно розуміти, що це важка служба. Коли у людей вихідний – в патрульних найбільше роботи. Коли люди відпочивають – ми працюємо. Але потрібно розуміти, що, долучившись до нашого колективу, ви дасте можливість поліції більше зробити для людей", – мотиваційний заклик від Андрія Раковця всім, хто пов'язує своє майбутнє з роботою патрульного поліцейського.

***

Півтора року роботи у Луцьку, упродовж яких "копи" відчули на собі як людську повагу та любов, так і критику та вороже ставлення. За цей час вони продемонстрували, що здатні зробити багато. Чого вартий нещодавній порятунок чоловіка від самогубства. Проте не варто "хапати зірок з неба", потрібно вдосконалюватися та "закривати роти" скептикам. Переконаний, що нашій патрульній поліції це під силу.

P.S. За інформацією ІА "Конкурент", згодом на Волині відбудеться новий відбір до патрульної поліції. Можливо, саме ви – та людина, яка зможе ефективно долучитися до забезпечення порядку на вулицях.

Надрукувати
мітки:
коментарів
20 листопада 2022
05 червня 2022
02 січня 2022
09:30
09 грудня 2020
20:00
27 листопада 2020
02 жовтня 2020
30 вересня 2020
29 вересня 2020
15:24
14:21