Поділитись:

Як волинян хочуть посварити на польській тематиці

Вівторок, 13 червня 2017, 17:50

На редакційну пошту ІА "Конкурент" надійшов лист, в якому нібито від імені польської громади Волині автор просить допомоги у донесенні до української влади вимог щодо покращення української політики щодо національних меншин. За словами автора, відповідну петицію було надіслано на розгляд Волинської обласної ради через Єдину систему місцевих петицій, проте її зняли з голосування.

ІА "Конкурент" вирішив розібратися в ситуації, що склалася довкола цієї петиції.

Отож, як повідомляв файл, прикріплений до електронного листа, у петиції автора Запаловського Сергія Вікторовича зазначалося таке:

"Ми представники польської громади Волинської області звертаємося до Вас з ініціативою вирішення питання покращення національної політики у нашій державі. Спроби насильницької українізації, яку проштовхують деякі політики у Верховній Раді шляхом внесення законопроектів, які регулюють сферу мови, освіти і телебачення, грубо порушують наші національні права.

Так, у разі прийняття законопроектів "Про статус державної мови в Україні", "Про внесення змін до деяких законів України щодо мови аудіовізуальних (електронних) засобів масової інформації",ми будемо позбавлені права набувати освіту рідною мовою та реалізовувати культурні програми. Подібний стан речей для нас є неприйнятним, тому ми вимагаємо докласти належних зусиль щодо захисту національно-культурних прав польської громади Волинської області. З цією метою треба укласти спеціальний договір про розмежування повноважень між місцевою і центральною владою.

Серед ключових положень Договору необхідно виділити наступні:

  • законодавче закріплення 10% -ї квоти на на представництво поляків у Волинській обласній раді;
  • 10% -на квота на мовлення польською мовою в ефірі обласного телеканалу "Нова Волинь";
  • встановлення стандартів обов'язкового викладання польської мови в системі середньої та вищої освіти;
  • розробка закону "Про статус польської громади в Україні" та внесення його до Верховної Ради на розгляд".

"Конкуренту" такий лист видався відразу підозрілим, адже був надісланий з пошти [email protected], Маріуша Грабчака, де вже в листі автор підписався іменем Запаловський Сергій Вікторович.

Ми звернулися до Волинської обласної ради, де пояснили, що така петиція до них справді надходила, але її було видалено через порушення Закону "Про звернення громадян". Відповідно до цього закону, особа, яка реєструє петицію, повинна вказати номер і серію паспорту, ідентифікаційний код, номер телефону та інші контактні дані. Втім у цьому випадку жодних даних, як того вимагає закон, не було надано.

Журналісти також вирішили перевірити, чи знає хтось із польської громади на Волині таких людей, як Маріуш Грабчак та Запаловський Сергій Вікторович. Для цього вирішили обдзвонити представників декількох польських організацій та запитати, чи знають вони цих людей.

Чільні представники польської общини, як виявилось, вперше чули про таких людей, натякаючи, що це є несправжі персонажі, а точніше боти.

Голова Волинського товариства лікарів польського походження Сергій Прокоп'юк сказав, що вперше чує про таких людей, а дії з петицією називає нічим іншим, як провокацією.

"Я переконаний, що це якась провокація. Цих людей взагалі не знаю. Не знаю, хто таке робить, бо ми – лікарі – поза політикою і без кордонів", - сказав Сергій Прокоп'юк.

Отож, можна стверджувати, що ситуація з "польською" петицією виявилася черговим фейком у гібридній війні з Росією, якій вигідно нагнітати міжетнічну напруженість між двома дружніми сусідніми державами.

Нагадаємо: наприкінці березня цього року СБУ України обстріл Генерального Консульства Республіки Польща у Луцьку та синхронізовану з ним у часі спроба перекриття траси "Львів – Рава-Руська" назвала частинами спрямованої підривної акції, організованої одним центром – спеціальними службами Російської Федерації. Час і спосіб проведення акцій свідчать про координацію обох провокацій з метою загострення українсько-польських міждержавних стосунків.

Читайте також:

Надрукувати
мітки:
коментарів