Поділитись:

Як контролюють фінанси в луцьких лікарнях? (оновлено)

Неділя, 02 липня 2017, 21:00
Як контролюють фінанси в луцьких лікарнях? (оновлено)

Усі давно знають, що безкоштовна медицина в Україні – це міф. Навколо медичної теми завжди гарячі дискусії, провокативна інформація і багато знаків питань.

Однак українці зі всіх сил намагаються зробити лікарняні витрати якомога прозорішими. Про те, як контролюються фінанси в лікарнях Волині, дізнавався "Конкурент".

Співзасновник благодійного фонду "СТОПРАК" Сергій Адамчук

Як контролюють фінанси в луцьких лікарнях? (оновлено) Як відомо, у березні цього року в обласному онкологічному диспансері встановили термінал, через який вноситимуть благодійні платежі. Раніше благодійні внески вносили в муніципальну лікарняну касу.

Сергій Адамчук розповів, що результати фінансових потоків через термінал фонд простежує.

"Звітів ми не робимо, лише беремо банківську виписку і розміщуємо її на сайті. За місяць нам вдається зібрати приблизно 110 тисяч гривень. До прикладу, за травень вдалося залучити 133 361 тисячі гривень, використано 101 057 грн. Наша організація принципово виступає за те, що медицина повинна бути регульована державою. І благодійні фонди чи каси не є панацеєю. Це така локальна ситуація, яку потрібно було брати у свої руки. Ми зо два роки намагалися добитися встановлення банкоматів від наших муніципальних кас, фондів, які працювали в лікарнях. Вони всі ці ідеї ігнорували, а в онкодиспансері дали нам волю, щоб ми показали, як це все має відбуватися", – розповів він.

З його слів, схожі термінали встановили в обласній і дитячій лікарнях. Тобто певний процес пішов, але це не є стратегічим рішенням, це локальна необхідність, щоб легалізувати фінансові потоки. Тому зауважив: вирішувати проблему треба комплексно.

"Стратегічно було б добре, якби наші народні обранці підтримали законопроекти щодо охорони здоров'я. Але, на жаль, ми бачимо, що із 4-ох законопроектів Рада підтримала тільки 2. А в другому читанні – лише 1. В результаті через 2 місяці скажуть: "А ми ж говорили, що нічого не вийде". Звичайно, реформа не вдасться, якщо заходи вживати не комплексно. Але в принципі та концепція, яку пропонувало МОЗ, була найкращим варіантом для України. Це б трохи врегулювало благодійні внески, дозволило запустити конкурентні механізми в охороні здоров'я, дозволило лікарям, які хочуть працювати і справді мають професійні якості, почати працювати на себе. Якби законопроекти підтримали, то вже з початку 2018 року зміни почали б працювати", – запевнив Сергій Адамчук.

"Щоб вирішити проблему охорони здоров'я, потрібно зрозуміти, скільки вона коштує: вона складається із офіційного і неофіційного бюджету. В неофіційному бюджеті є три категорії: 1 – благодійні внески (10-15 % всього неофіційного бюджету), 2 – подяки лікарям, 3 – ліки, які потрібно купувати. Це найбільша категорія, і часто призначають ліки, які не нашкодять, але й не допоможуть", – розповів він.

Головний лікар З "Луцька міська клінічна лікарня" Лариса Духневич

Як контролюють фінанси в луцьких лікарнях? (оновлено)

"Муніципальну лікарняну касу" створили ще у 1999 році. Засновником каси став колишній начальник міського управління охорони здоров'я Федір Кошель.

Як розповіла головний лікар, каса справно працює і сьогодні.

"Муніципальна лікарняна каса працює абсолютно прозоро і чесно. Тому що вона пройшла стільки перевірок, все це висвітлюється в засобах масової інформації. Щомісяця є звіти, тому питань до лікарняної каси немає. Це найбільша каса, яка працює вже тривалий час. Ще довго працює каса, яку запровадили в обласній лікарні", – зазначила вона.

Також Лариса Духневич зауважила, що у міській лікарні вже також встановили термінали.

Андрій Смольянінов, заступник головного лікаря з організаційно-методичної роботи, пояснив: повна назва структури – членське благодійне об'єднання "Муніципальна лікарняна каса".

З його слів, за законодавством в Україні можуть існувати різні благодійні об'єднання громадян, і, відповідно до свого статуту, вони можуть здійснювати будь-яку діяльність. Лікарняна каса сприяє розвитку і утриманню закладів охорони здоров'я. Муніципальна каса, щ працює при міській лікарні, збирає гроші від громадян, і коли треба щось придбати для лікарні, вона допомагає оплатити це.

Заступник голови Громадської ради при Волинській ОДА Мар′яна Сорочук

Як контролюють фінанси в луцьких лікарнях? (оновлено) Зі слів Мар'яни Сорочук, медицина на Волині на достатньо високому рівні, адже загалом в області можна зробити всі види обстежень, діагностик, лікування та оперативних втручань, які здійснюють за сучасними ефективними методами.

"Єдиний негативний момент – не всі райони адекватно оснащені, проте Ковель та Луцьк забезпечені досить якісно, тож за потреби жителі району можуть скористатись послугами лікарняних закладів цих міст", – розповіла вона.

Однак, запевнила Мар'яна Сорочук, лікарняні каси не прозорі. Як зазначила вона, для того, аби усі благодійні внески у лікарнях фіксувалися, потрібно встановити банківські термінали для прийняття готівки, а також створити наглядові ради з непов'язаних, незалежних і авторитетних осіб, які б ухвалювали рішення про розподіл отриманих благодійних коштів (за зразком дитячої обласної лікарні). Крім того, потрібно забезпечити детальну публічну періодичну звітність із опублікування інформації на власних сайтах лікарняних закладів.

Надрукувати
мітки:
коментарів