Поділитись:

"Об'єднались кака і бека, і утворився запах", – Гунчик про сморід у Луцьку

Понеділок, 17 липня 2017, 14:40

У Волинської ОДА назвали основні причини неприємного запаху та кроки щодо вирішення цієї ситуації.

"Я хотів би, щоб ми ще раз озвучили основні причини, щоб вирішувати, а не спекулювати на цьому питанні". Про це сказав голова Волинської ОДА Володимир Гунчик 17 липня під час оперативної наради.

Начальник Державної екологічної інспекції у Волинській області Олександр Ткачук повідомив, що здійснили ряд перевірок на основних підприємствах, які могли б впливати на цю ситуацію: "БіоПек" (біоетаноловий завод), Гнідавський цукровий завод, ТзОВ "Ортранс" (на території Гіркополонківської сільради), Гіркополонківська сільрада, Княгининівська сільрада. У результаті перевірок виявили ряд порушень.

"Серед порушень – і робота біоетанолового заводу, який свої відходи скидав на поля фільтрації, куди потрапляли і каналізаційні відходи з житлових масивів мікрорайону Вересневого, а там об'єднувалась кака і бека, і утворювався запах", – додав до слів еколога Володимир Гунчик.

Також, зі слів еколога, давали запахи і очисні споруди у Вишкові (це споруди "Луцькводоканалу"), які у зв'язку з розою вітрів поширювались на територію міста Луцька. Не працюють очисні в Княгининку, в Рокинях та Гіркій Полонці. На території останньої є ще очисні споруди "Ортранс", які теж не працюють. У комплексі це теж дає неприємні запахи, які поширюються на територію міста, а також ще є несанкціоновані зливи в каналізаційні стоки від підприємств, які займаються м'ясопереробкою.

"Міська влада не повинна боятись цього питання, і варто казати, що є рішення міської ради про збір каналізаційних стоків Вересневого, які передадуть в систему "Луцькводоканалу", виділено кошти для того, щоб доробити мережі. Але це не буде за один день. Місту мають сказати, за які терміни відновлять очисні в районі Вишкова, назвати терміни та графіки", – сказав Володимир Гунчик.

Він додав, що і Княгининівська ОТГ, і Гіркополонківська сільрада теж повинна задекларувати, в які терміни будуть відновлені роботи очисних споруд.

Також очільник області сказав, що адміністрація робитиме все, щоби Гнідавський цукровий завод нормально працював, бо це величезні надходження до бюджету, і області цікаво, щоби він функціонував. А щодо біоетанольного заводу є багато питань. Зі слів Володимира Гунчика, його робота неможлива без висновків екологічних експертиз та вирішення інших питань.

Також голова ОДА попросив керівництво міста зустрітись з керівництвом цукрового заводу і обговорити ці питання.

Надрукувати
мітки:
коментарів