Поділитись:

Політичні експерти розповіли про округи без депутатів в Луцьку

Неділя, 23 липня 2017, 12:36

Як відомо, в Луцьку 12 округів не мають своїх депутатів у міській раді. І в той же час 7 округів забезпечені подвійним представництвом.

Відтак виникає питання, чи не обділяють увагою округи без депутатів та чи справедливо розподіляють між ними кошти. Таку ситуацію, яка виникла в Луцьку, прокоментували ІА "Конкурент" політичні експерти.

Катерина Шарпата, координатор мережі ОПОРА на Волині

Чи забезпечує наявна виборча система на місцевих виборах рівномірне представлення виборців у раді?

На мою думку, вибори в міській раді, як ми знаємо, відбуваються за пропорційною виборчою системою, де, по суті, немає розподілу на одномандатні виборчі округи. Вибори відбуваються за багатомандатним виборчим округом, яким є, власне, ціле місто Луцьк.

Чи представлення депутатів в раді відбувається рівномірно до всієї території міста?

Мені здається, що так. Рівномірний розподіл забезпечується тим, що кожна партія має можливість висувати кандидатів у територіальних виборчих округах, на які поділяється все місто під час виборчої кампанії. Це і є забезпечення, про яке йшлося.

Щодо подальшої роботи депутатів, обранці місцевої громади звикли працювати кожен у своєму окрузі, оскільки раніше у нас працювала мажоритарна виборча система, то мені здається, що зараз самі депутати не можуть відійти від цієї виборчої системи попередньої і перейти до нової пропорційної виборчої системи щоб працювати уже за новими правилами. Питання навіть не в тому, чи забезпечені округи увагою місцевих обранців чи ні. Тут проблема, мені здається, більш широка, тому що у нас є округи без депутатів, а є округи, в яких працює по 2 депутати чи по 1-му депутату.

На практиці ми спостерігаємо таку проблему, що навіть там, де ті округи, так звані умовні округи, які мають по 2 депутати місцевої ради, вони також бувають обділені увагою своїх обранців. Наприклад, я живу на виборчому окрузі, де обрано одного депутата місцевої ради. Втім свого депутата ми на окрузі не бачимо, він не організовує зустрічі з виборцями. Він прозвітував про свою діяльність, і щодо його звіту в мене є окремі питання.

Проблема не в розподілі між округами депутатів, а проблема в тому, що переважна більшість обранців місцевої громади не працює так, як має працювати, як повинна працювати.

Чи провокує наявна виборча система нерівномірність фінансування територіальних виборчих округів?

Ну з фінансуванням мені здається це питання є дещо складнішим, оскільки у нас депутати працюють над тим, щоб лобіювати виділення коштів для "своїх округів", так би мовити. Втім як уже неодноразово згадували експерти, у зв'язку з тією ситуацією, яка зараз відбувається, в місті кожен список партії був представлений першим народним чи "нульовим депутатом", який би мав представляти місто загалом. На мою думку, інші округи могли б бути розподілені між цими депутатами місцевої ради, і таким чином не залишалося б округів без депутатів. Але не варто прив'язуватись до того, що депутати – без округів, оскільки фінансування відбувається не завдяки цьому розподілу. Я б навіть сказала, депутати місцевої громади також проживають в якихось округах і не завжди їхній округ, на якому вони балотувалися в депутати, збігається з тим округом, де вони проживають. Так само в інших округах можуть проживати якісь родичі, батьки, інші близькі люди і депутати намагаються більше лобіювати інтереси цих округів.

Втім нічого не заважає самим виборцям звертатися до депутатів, ми маємо дуже багато інструментів впливу на депутатів і комунікації з депутатами. Завдяки цим інструментам виборці можуть звертатися до депутатів і намагатися також лобіювати виділення коштів на свій так званий округ, тому мені здається, що тут питання також більш ширше, питання в тому, наскільки ефективно працюють наші місцеві обранці.

Михайло Наход, голова Центру політичного аналізу та виборчого консалтингу

Михайло Наход вважає, що наявна виборча система на місцевих виборах не забезпечує рівномірне представлення виборців у раді. До того ж, вона провокує нерівномірність фінансування територіальних виборчих округів.

"Але фінансують не округи, а проекти, які реалізовуються на відповідній території", – зауважив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ОКРУГИ БЕЗ ДЕПУТАТІВ: ЛУЦЬК ТА ДОСВІД ІНШИХ МІСТ (ДОКУМЕНТИ)

Надрукувати
мітки:
коментарів