Поділитись:

У Луцьку розповіли, для чого громаді потрібен бюджет участі

Вівторок, 25 липня 2017, 13:33

Лучан хочуть залучати до бюджетного процесу міста завдяки програмі "Зміцнення місцевої фінансової ініціативи".

Завдяки бюджету участі жителі міста матимуть гарантії, що вибрані ними проекти обов'язково будуть реалізовані. Про це розповіла представник Інституту регіонального розвитку Ірина Сторонянська 25 липня під час круглого столу "Впровадження бюджету участі у Луцьку.

У засіданні взяли участь депутати міської ради Андрій Покровський, Майя Шостак, Борис Смаль, Юлія Дацюк, Тетяна Янчук, Тарас Шляхтич, директор департаменту фінансів та бюджету Лілія Єлова, директор департаменту економічної політики Олександр Озінович, заступник директора департаменту, начальник відділу інвестиційної політики Сергій Омельчук та представники громадських організацій.

Реалізується цей проект у рамках поекту USAID "Зміцнення місцевої фінансової ініціативи". Партнерами виступають: "Соціал Буст", "Інститут регіонального розвитку", "Нова Енергія", "Подільська агенція регіонального розвитку", ЧБО ЛВЖ "Від серця до серця".

Завданням впровадження цього проекту є створення загальної методології процесу запровадження бюджету участі та передача її містам-партнерам, а також розроблення програмного забезпечення бюджету участі.

До речі, цього року підписано меморандуми з 48-ми місцевими радами.

Ірина Сторонянська також розповіла, що люди можуть наперед прорахувати, який обсяг бюджету участі буде. Що ж до основних принципів бюджету участі, то це надання мешканцям гарантій, що вибрані ними проекти обов'язково будуть реалізовані, підтримка мешканців на всіх етапах бюджету участі, а оцінювання бюджету участі повинне відбуватись щороку. До того ж міська рада може рекомендувати автору проекту внести зміни, але самостійно вона бюджет участі не може змінювати.

У 2016 році проект бюджету участі був реалізований у 8-ми містах України. У кожному такому місті відбувалися навчання і тренінги, туди передали для користування електронну систему. Електронна система функціонує в 20 містах. Зараз розпочали прийом проектів в шести містах (Первомайськ, Бахмут, Добропілля, Вугледар, Яворів, Київ). Варто наголосити, що до цього проекту долучаються не лише великі міста.

Ірина Сторонянська коротко ознайомила з тим, як працює бюджет участі. Загалом спершу міська рада має затвердити Положення про бюджет участі, далі громадяни подають свої проекти на фінансування з бюджету участі. Місцева рада створює номінаційний комітет для попереднього відбору (чи громадська рада, чи робоча комісія). Вони на цьому етапі перевіряють на відповідність регламентним нормам і допускають проекту до голосування.

Голова правління спілки громадських організацій "Молодіжна Платформа" Захар Ткачук сказав, що бюджет участі – це інструмент, з яким люди вчитимуться відповідальності за те, як розвивається громада.

Депутат Андрій Покровський поцікавився, чи є досвід того, коли громадські організації долучаються до наповнення бюджету міста.

"Дуже багато ініціатив є, як потратити бюджетні кошти, але жодної пропозиції від громадських організацій. Я хочу, щоб передали іншим громадським організаціям, – давайте пропозиції щодо того, як можна наповнити бюджет", – сказав Андрій Покровський.

Захар Ткачук додав, що вони безпосередньо в бюджет коштів не залучали, а от їм вдалося через громадську організацію залучити кошти від іноземних інвесторів в розвиток міста.

Пізніше присутнім презентували проект Положення про бюджет участі міста Луцька. Присутні депутати та представники громадських організацій висловили свої зауваження та пропозиції щодо змісту Положення.

Надрукувати
мітки:
коментарів