Поділитись:

"Бізнес пішов у ягоди": у Луцьку відкрили біотехнологічну лабораторію In vitro

Вівторок, 01 серпня 2017, 21:00

У Луцьку діятиме біотехнологічна лабораторія Іn vitro, де в стерильних умовах вирощуватимуть посадковий матеріал лохини.

Вирощування ягід – один з найприбутковіших видів бізнесу в аграрному секторі. Про це сказала виконавчий директор садово-ягідного господарства сімейного типу "Трасковський ТМ", а нині – завідувач біотехнологічною лабораторією Іn vitro Вікторія Трасковська 1 серпня під час презентації лабораторії, яка розміщена на базі Подільської дослідної станції.

Вона розповіла, що в процесі вирощування лохини, суниці, малини та смородини на господарстві півроку тому зіштовхнулися з проблемою дефіциту якісного посадкового матеріалу. Відтак це і надихнуло на відкриття біотехнологічної лабораторії Іn vitro у Луцьку. Мета лабораторії – забезпечити якісним посадковим матеріалом не лише господарство Трасковських, а й інших людей, які хочуть вирощувати лохину.

Вікторія Трасковська зауважила, що лохина, вирощена методом Іn vitro, захищена від зовнішніх і внутрішніх інфекцій, в неї добре розвинена коренева система та кущі з високим потенціалом розвитку. Адже технологія Іn vitro – це абсолютно стерильні умови для вирощування рослин.

"Методом Іn vitro вирощується лохина в трьох лабораторіях західного регіону, наша – четверта", – зауважила Вікторія Трасковська і додала, що з наступного року планують, окрім лохини, технолгією Іn vitro вирощувати суницю та малину.

In vitro – In vitro – "у склі"

Біотехнолог лабораторії Оксана Мазурик додала, що завдяки технології Іn vitro за досить короткий термін можна отримати велику кількість посадкового матеріалу.

"Тобто з однієї рослинки ми можемо умовно отримати на виході 10 тисяч таких самих рослин", – пояснила Оксана Мазурик.

Також вона пояснила коротко суть процесу вирощування рослини в лабораторних (стерильних) умовах: живець ділять на частини. Навіть одну гілочку можна поділити на 5-6 таких самих гілочок. Потім живці розсаджуються в поживне середовище, в якому містяться всі необхідні для рослини мікро- та макроелементи, вода, вітаміни та інше. Рослина в таких умовах має розвиватись в пробірці протягом місяця. Після цього її поміщають у вегетарій, де вона адаптовується до зовнішніх умов під впливом відповідної температури та освітлення. Лишень після дотримання всіх цих процедур рослину висаджують або в теплицю, або у відкритий ґрунт.

Завідувач кафедри лісового і садово паркового господарства, доктор сільсько-господарських наук, професор СНУ імені Лесі Українки Михайло Шевчук><span class=Завідувач кафедри лісового і садово паркового господарства, доктор сільсько-господарських наук, професор СНУ імені Лесі Українки Михайло Шевчук

Завідувач кафедри лісового і садово паркового господарства, доктор сільсько-господарських наук, професор СНУ імені Лесі Українки Михайло Шевчук згадав, що раніше на території Волинської області діяло 5 лабораторій, де виробляли посадкові безвірусні матеріали насіння картоплі. Тоді ж четвертина насінневої картоплі продавалась на Південь України і навіть за її межі. У ті часи область отримувала з цього чималі гроші.

"Пізніше це все діло занепало, і з цих 5 лабораторій я "постягував" сюди все, що можна було, і організував у 2002 році тут лабораторію. Без належної фінансової підтримки ми спромоглися поставити кондиціонери, закупити стелажі, вихідний матеріал і все, що треба для цього", – пригадав Михайло Шевчук.

Також він зазначив, що нині виробництво затребувало вихідний матеріал ягідних культур. Професор також додав до своїх слів думку про те, саджанці рослин, які нині завозяться з Польщі, – це проблема досить серйозна, яка ще відгукнеться на якості посадкового матеріалу. Тому, на думку Михайла Шевчука, оздоровлення через Іn vitro один із дієвих заходів отримання високоякісного посадкового матеріалу.

"Бізнес сьогодні пішов в ягоди", – коротко підсумував Михайло Шевчук.

Начальник департаменту агропромислового розвитку Волинської ОДА Юрій Горбенко сказав, що департамент активно слідкує за темою ягідництва, на що і орієнтована сама біотехнологічна лабораторія.

Директор департаменту агропромислового розвитку Волинської ОДА Юрій Горбенко><span class=Директор департаменту агропромислового розвитку Волинської ОДА Юрій Горбенко

Відтак він анонсував, що невдовзі відбудеться день поля, на якому обговорять актуальні питання розвитку ягідництва. Адже якісні саджанці – це запорука успіху під час збору врожаю. Оскільки на Волині відомі випадки, коли завезли велику кількість саджанців малини з-за кордону, які потім не дали належного результату.

"Лохина – одна із економічно вигідних, тому в області, у Шацькому районі, два підприємства готують 70 гектарів поля лохини. Враховуючи, що вона вибаглива до ґрунтів, то наші поліські ґрунти найкращі для її вирощування", – зауважив Юрій Горбенко.

Співвласник сільськогосподарського товариства "Сонцедар" Антоніна Юхимчук, яка теж була присутня на відкритті лабораторії, розповіла, що нині вони готуються до посадки лохини в Шацькому районі. Перед тим вони правильно підготували проекти під насадження і крапельне зрошення.

Співвласник сільськогосподарського товариства Співвласник сільськогосподарського товариства "Сонцедар" Антоніна Юхимчук

Антоніна Юхимчук переконана, що ягодівництво – перспективна галузь, де за найпесимістичнішими прогнозами можна отримати вдвічі більше прибутку, аніж за найоптимістичнішими прогнозами щодо зерна.

Антоніна Юхимчук додала, що планує співпрацювати з біотехнологічною лабораторією і закупляти саджанці лохини заздалегідь.

Довідково:

In vitro (лат. in vitro – "у склі") це техніка виконання експерименту чи інших маніпуляцій у пробірці, або, більш загально, у контрольованому середовищі поза живим організмом.

Надрукувати
мітки:
коментарів