Поділитись:

Без депутатів, але з грошима: 4,8 млн грн пропонують дати "осиротілим" округам

Вівторок, 08 серпня 2017, 21:00
Без депутатів, але з грошима: 4,8 млн грн пропонують дати

Через недоліки в законодавстві вибори 2015 року залишили 12 округів Луцька "осиротілими", а 7 забезпечили подвійним представництвом у сесійній залі. Справа в тому, що кандидати у депутати, окрім першого кандидата, були закріплені за відповідними територіальними виборчими округами, на які було поділене наше місто, а кількість депутатських місць, які отримала партія, визначався за новим механізмом з урахуванням виборчих квот. Як наслідок, на одних виборчих округах є два депутати, а на інших – жодного.

Без депутатів, але з грошима: 4,8 млн грн пропонують дати

Тож сайт новин Луцька "Конкурент" припустив, що обранці лобіюватимуть інтереси свого округу більшою мірою, а ті, хто залишилися "без опіки", не матимуть належної уваги ради. Аби вирішити цю несправедливість депутатському корпусу за ініціативи депутата Андрія Покровського пропонують прийняти рішення, затвердивши Програму підтримки ініціатив виборців територіальних виборчих округів на 2018-2020 роки. А також порядок використання коштів програми. Загальний обсяг фінансування становить 4,8 млн грн. Втім, про все по порядку.

Андрій ПокровськийАндрій Покровський

На основі даних про розподіл бюджетних коштів ми проаналізували як витрачаються кошти для ремонту прибудинкових території та будівництва спортивних об'єктів. Виявилося, що кожен обранець першочергово дбає про вирішення питань та фінансування свого виборчого округу. Тож у тих округах, де обранці є, втричі більше ремонтують двори та у чотири рази більше будують спортивних майданчиків.

Відтак одні мікрорайони мають більше можливостей для розвитку. У луцькому контексті мова йде про те, що 35 тисяч виборців з 12 виборчих округів, не у рівних правах з іншими лучанами.

Подібні проблеми характерні й для інших міст України. Депутат Луцької міської ради Андрій Покровський, який першим заговорив про цю несправедливість, скерував листи до міських рад низки українських міст, аби з'ясувати чи мають інші ради подібні проблеми та як вирішують це питання. Виявилося, що таки мають.

Наприклад, у Києві без лобіста живуть 20 округів, в Івано-Франківську 11, у Житомирі – 12, у Чернігові десять. Кожне місто проблеми з диспропорціями вирішує на свій лад. Наприклад, залучає пропозицій мешканців до процесу розподілу бюджетних коштів. У своїх відповідях представники рад зауважують, що в будь-кому разі кожен із мешканців має право звертатися до будь-якого депутата, не залежно від того який округ він представляє. Все вірно, втім не варто забувати про політичну складову, яка так чи так грає роль. Тож обранець буде все ж в першу чергу працювати для виборців на "своїй" території.

Аби вийти з цієї ситуації, депутат Андрій Покровський пропонує діяти у двох напрямках. Перший дозволить залікувати симптоми "хвороби" у швидкій перспективі.

Отож, на сесію Луцької міської ради запропонований проект рішення, яким затверджують програму та порядок використання коштів для тих округів, в яких немає депутатів.

Без депутатів, але з грошима: 4,8 млн грн пропонують дати

Сумарно на 2018-2020 роки фонд складає 4,8 млн грн. По 1,2 млн грн на 2019 та 2020 роки, та 2,4 млн грн на 2018 рік.

Без депутатів, але з грошима: 4,8 млн грн пропонують дати

Без депутатів, але з грошима: 4,8 млн грн пропонують дати

Різниця у цифрах між роками пояснюється тим, що профінансувати програму на 2017 рік вже не буде нагоди. Поза тим для тих округів, де є депутат, фінансування з депутатського фонду, який створили вже на 2017 рік в межах 100 тис. грн на депутата, вже відбувається. Тож, аби збалансувати видатки, запропоновано подвоїти обсяг фонду фінансування "осиротілих" округів на 2018 рік. В інші ж роки для тих округів, де депутата немає і де є депутат, буде фінансування у розмірі 100 тисяч гривень на рік.

Ці кошти мають надійти для потреб лучан, покращення благоустрію, розв'язання соціальних проблем тощо.

Без депутатів, але з грошима: 4,8 млн грн пропонують дати

Рішення винести це питання окремою програмою, а не зміною до програми про депутатські фонди, яка вже чинна, викликане тим, що відрізняється порядок виділення коштів. Адже громадяни звертаються не до свого депутата (якого немає), а до комісії.

Кошти фонду надаватимуть на підставі звернення громадян. Для розгляду звернень і визначення обґрунтованості рішення щодо виділення коштів фонду утворюється тимчасова комісія.

Без депутатів, але з грошима: 4,8 млн грн пропонують дати

Запропонований проект тимчасово вирішує ситуацію. Та для подолання причини "виборчого захворювання", необхідна зміна законодавства, час та політична воля у столиці. Адже проблема "осиротілих" округів характерна для усієї України. Яким чином це зробити та яку модель виборчої системи обрати – питання дискусійне. Серед оптимальних варіантів введення відкритих партійних списків у невеликих багатомандатних округах. Втім, це вже інша тема для дискусії.

Надрукувати
мітки:
коментарів