Поділитись:

Ми були не готові до таких масштабів, – організатор "Бандерштату"

Понеділок, 07 серпня 2017, 12:00

Цьогорічний фестиваль "Бандерштат" вразив своєю величиною. Серед відмінностей – одразу три сцени, інша локація, великий ярмарок. Організаторам чого тільки не довелося робити для підготовки: запрошувати гурти, шукати спонсорів, займатися рекламою, косити траву, зводити міст, влаштовувати дорогу та давати відповіді на усі запитання у соціальних мережах. Гості, які бачать фінальний результат, мають право на власну думку та враження. А ось про перші підсумки говоримо з арт-директором фестивалю і водночас фронтменом гурту "Фіолет" Сергієм Мартинюком, який виявився досить критичним.

– Скажу чесно, фестивалем я як організатор не задоволений. Можливо, мої колеги іншої думки. Є емоційний кураж, виступи гуртів. Утім, що стосується нової локації (село Рованці, раніше фестиваль був у Луцьку, – Конкурент), то вона справді крута, але виявилося, що ми до неї не готові. Ми не готові до того, що транспортна логістика виросла в рази. Усе робиться повільніше, оскільки збільшилася територія. Певні компоненти локацій, які ми планували, або не запрацювали, або не приїхали в силу певних обставин. Загалом тому я не дуже задоволений. Якщо фестиваль буде наступного року тут, то це буде першим, на що я зверну увагу. Не на музику, не на зауваження щодо "Скрябіна", а на те, аби зробити круту інфраструктуру для людей.

Сергій Колос Мартинюк><span class=Сергій Колос Мартинюк

– До слова, дійсно у соцмережах було чимало незадоволених виступом гурту "Скрябін". Була критика щодо поведінки на сцені. Чи погоджуєшся ти з ними?

– Мені було соромно, я пішов від сцени.

– Сергію, відвідувач бачить лише кінцевий результат і не завжди замислюється, скільки зусиль прикладають організатори до створення дійства. Загалом, скільки людей працює над тим, аби "Бандерштат" відбувся?

– Є організаційний комітет, до якого входить близько двох десятків людей. За ними закріплений певний напрямок: гутірки, ярмарок, куратори сцени, технічні питання і так далі. У кожної такої людини є десятки, а то й сотні, волонтерів-помічників. Сумарно це до півтисячі людей. Це ціла машинерія і, звісно, вона дає збої. Найголовніше, що ми навчилися на ці збої реагувати. Навіть якби технічно все не було відпрацьовано, людський фактор не можна виключати: хтось не встиг, хтось не взяв вчасно слухавку.

– З огляду на те, що фестивалем ти займаєшся з його витоків, чи потрібно організацією займатися професійно, чи можна поєднувати з основним видом роботи? Наприклад, за півроку до початку полишати усі справи, роботу і повністю себе присвячувати організації.

– Це ідеалістичний варіант. Хоча в моєму випадку останні кілька років моє життя повністю пов'язане з музикою, а "Бандерштат" в цю сферу вписується. Втім це європейський підхід, коли крім волонтерів є оплачувані працівники, які займаються рекламою, піаром, промоцією фестивалю. У нас поки що люди поза навчанням та роботою максимум віддають фестивалю, і ми їм нереально вдячні за це. Звісно, це все позначається на професійності. Чому не буває збоїв з роботами сцен? Бо люди знають, за що отримують гроші. Чому є проблеми з душами? Бо там ще працюють волонтери. Наскільки б вони совісно не працювали, але немає технічної групи, яка привезла ці душі і всі три дні займалася б їхнім обслуговуванням. Немає збоїв з роботою туалетів, бо ми заплатили гроші і технічна група їх чистить, миє, наповнює водою. Всюди, де немає фінансів, на жаль, проконтролювати все не можна.

– Чи задоволений кількістю відвідувачів?

– Так, хоча остаточних цифр ще не бачив (розмова відбулася, коли фестиваль ще тривав, – Конкурент).

– Гурт "Фіолет" вперше виступав на фестивалі в оновленому складі. Які враження?

– Класно, адже у нас вся збірна України. Барабанщик із Донецька, гітарист із Херсона, басист із Рівного, я взагалі поріддя дубнівсько-волинсько-київське. Хлопці дуже переживали. Наш барабанщик Антон питав, чи будуть якісь проблеми, якщо він говоритиме російською. Я кажу: "Так, то вчи українську" (сміється, – Конкурент). І він намагався.

Надрукувати
мітки:
коментарів